Nacista Artur Axmann

Artur Axmann byl vystudovaný právník. Za 2. světové války byl velitelem nacistické mládeže Hitlerjugend. V roce 1941 byl těžce zraněn (přišel o pravou ruku), což způsobilo jeho doživotní invaliditu. Axmann zemřel dne 24. listopadu 1996, v Berlíně. Bylo mu 83 roků.

Axmann byl jeden z nejvěrnějších Hitlerových přisluhovačů. Hitlera doprovázel až do jeho smrti v podzemním bunkru (Führerbunker). Hitler spáchal sebevraždu 30. dubna 1945. Byl to právě  Axmann, kdo vynesl urnu s Hitlerovým popelem z podzemního bunkru.
Axmann z bunkru odešel den po Hitlerově sebevraždě (1. května 1945). Ten den odešlo z bunkru víc lidí: Erich Kempka (Hitlerův odobní řidič), Traudl Junge (sekretářka Hitlera), Constanze Manziarly, Else Krüger, Gerda Christian, Otto Günsche (Hitlerův pobočník co spálil těla Hitlera a Braunové), Werner Naumann, Wilhelm Mohnke, Hans-Erich Voss, Johann Rattenhuber, Ludwig Stumpfegger, Martin Bormann, Günther Schwägermann, Walther Hewel a Armin D. Lehmann.

A byl to i Axmann, kdo viděl Hitlerova osobního tajemníka Martina Bormanna mrtvého. Axmann tvrdil, že dne 2. května 1945, viděl Bormannovo tělo bez známek života. Bylo to cestou, kdy se pokoušel dostat z obklíčeného Berlína. Toto svědectví je důležité, protože  Bormann byl Mezinárodním vojenským tribunálem v Norimberku, dne 1. října 1946 v nepřítomnosti, odsouzen k trestu smrti.
Axmann se z obklíčeného Berlína skutečně dostal, nicméně koncem roku 1945 byl zajat. V Norimberském procesu byl odouzen pouze ke 3 letům žaláře. A to je hodně málo! Axmann dal totiž koncem války rozkaz, že se mládež z Hitlerjugend, musí účastnit boje o Berlín. Bez patřičného výcviku a výzbroje, mnoho dětí v nesmyslném boji zemřelo. Pod záštitou šíleného fanatismu, mnoho dětí bojovat skutečně chtělo, nicméně nevěřím, že všichni…

Artur Axmann
Artur Axmann
Nacista Artur Axmann
Hitler vyznamenává koncem války mladíky z Hitlerjugend (vlevo je Axmann)

Související články:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *