Dr. Joseph Goebbels, fanatický nacista a nepřekonatelný demagog

Doktor Paul Joseph Goebbels se narodil 29. 10.1897 ve městě Rheydt – Prusko, zemřel 1.5.1945 v Německu na zahradě Říšského kancléřství, kde spáchal se svou ženou sebevraždu. Goebbels byl vysoký představitel nacistické Třetí říše, kde od roku 1933 působil jako Říšský ministr propagandy, později dokonce jako říšský kancléř. Goebbels byl bezpochyby nejvěrnější hitlerův pomocník, protože ho Hitler na sklonku války určil v politické závěti, jako jeho nástupce. Ano, málokdo si uvědomuje, že Goebbels byl i říšský kancléř, byť na jeden den (30.4.1945 – 1.5.1945).

Kdo byl Goebbels?

Ve čtyřech letech onemocněl zánětem kostní dřeně pravého bérce, důsledkem toho měl zdeformovanou nohu a musel nosit ortopedické zařízení (koňskou nohu) a doživotně kulhal. Koňská noha, byl také jednoznačný důkaz, který sloužil k identifikaci Goebbelsova spáleného těla. Vzhledem k tomuto handicapu nebyl v roce 1914 odveden do první světové války, s čímž nesouhlasil. Ve svém studiu vykazoval ty nejlepší výsledky. V roce 1921 se stal doktorem. Avšak měl ještě jiné cíle – chtěl se stát spisovatelem. O jeho rukopisy však nikdo neměl zájem. Z toho obviňuje Židy. Vizáží působil jako loutka s hubeným tělem a nepřirozeně velkou hlavou. V roce 1924 se stal Goebbels členem Nationalsozialistischen Deutschen Arbeiterpartei (NSDAP). V roce 1929 ho Hitler jmenoval Říšským vedoucím propagandy NSDAP. V roce 1930 se Goebbels dostává do Říšského sněmu (samozřejmě za „svou“ stranu NSDAP). 13. března 1933 byl jmenován Ministrem lidové osvěty a propagandy, které bylo vytvořeno. Jako ministr ovládal rozhlas, tisk a vlastně i celou kulturu němců, čímž soustavně lidu předkládal – vnucoval rasistické myšlenky (především nenávist k židům) a národní socialimus. Pod jeho vedením vládla názorová diktatura. 10. května 1933 na jeho popud dochází v Berlíně k hromadnému pálení knih Židů, marxistů a dalsích autorů, kteří jsou fašistům v trnem v oku.

Před válkou byl Goebbels doktor, novinář, bankovní úředník, vyvolávač na akciové burze. Později byl Goebbels byl vysoký představitel hitlerova režimu, válečný zločinec, ministr lidové osvěty a propagandy, přesvědčený antisemita, fanatik, říšský velitel domobrany, vymývač mozků, schopný a nepřekonatelný demagod, bezohledný člověk opovrhující jakoukoliv lidskostí, absolutní národní socialista, nejvěrnějších spolupracovník Hitlera. Obdobně jako Hitler, se Goebbels vyznačoval silným řečnickým uměním a uměním manipulace s lidským myšlením. Pro uspokojení vlastních chtíčů, chtíčů Adolfa Hitlera byl Goebbels schopen udělat úplně všechno. Goebblese s Hitlerem ztotožňovala především myšlenka celosvětového židovského spiknutí. A to, že Židé musejí být vyhlazeni.

Goebbelsovo „umění“

Jak jsem se již znínil, Goebbels byl schopný a nepřekonatelný demagod. Demagog, který dokázal připravit většinu národa o rozum. Dokázal ovládat masy a dostal národ do válečné nálady, tak že sám národ chtěl totální válku. Po svém projevu jednou řekl… „Kdybych jim přikázal, ať skočí ze střechy vysokého domu, tak to jistě udělají!“. Byl to štváč lidí, který skvěle dokázal zmanipulovat celý dav. Často se při projevu neovládal a nepříčetně řval. Chytře, zuřivě a bezohledně vedl nacistickou propagandu. Hitler skutečně nemohl mít lepšího propagandistu.

Na konci války, když už Goebbles nemohl nabídnout žádná vítězství, tak jezdil mezi vojáky a lid (narozdíl od Hitlera) a místo zázračných zbraní dokázal motivovat lidi. Používal lži a hesla, že je potřeba vydržet. Strašil německé vojáky, občany… „Buďto bude německý národ vyhlazen, nebo se stanete otroky! Budete pracovat pro rusy, američany, angličany!“

Rozhodně nechci tvrdit, že Goebbels byl jediný člověk, který byl zodpovědný za vypuknutí druhé světové války a holocaust. To by ani nebyla pravda. Ale byl to člověk, který zapřínil to, že Adolf Hitler, nacismus byl přípustný – oblíbený pro voliče. Zapříčil to, že v lidech vybudoval nelidský hyenismus a fanatismus. Zapříčil to, že válka trvala tak dlouho…

Manželství

V roce 1931 se Goebbels oženil s již rozvedenou Magdou Quandt (rozvedená s mnohem starším podnikatelem dr. Güntherem Quandtem), se kterou měl šest dětí. Za svědka jim šel sám Adolf Hitler. Magda Goebbels se narodila 11.11.1901 v Berlíně, a zemřela 1.5.1945, taktéž v Berlíně. Před svou smrtí, usmrtila svým šet dětí.

Goebbelsova rodina (úplně nahoře Harald Quandt, nevlastní syn)

Milostný život

Goebbels byl záletník, podváděl svou manželku Magdu kde mohl. Magda to však trpěla. Dokonce měl milostný vztah s českou herečkou Lídou Baarovou (vlastním jménem Ludmila Babková). Goebbels dokonce vyhrožoval rozvodem a odstoupením z funkce. To, ale Hitler netoleroval a zuřil. Přikázal Gogebbelsovi, aby milostný vztah s Baarovou okamžitě ukončil a během 48 hodin Baarovou vrátil zpět do Prahy. Hitler si plně uvědomoval, že Goebbelsova rodina je příkladem německé rodiny. A navíc Baarová byla češka. A rozvod by byl proto nepřípustný! Goebbels Hitlera poslechl a vztah okamžitě ukončil. Pro Goebbelse byl totiž Hitler jakási modla, obdivoval ho a do detailu plnil jeho příkazy. Po tomto skandálu odstavil Hitler Goebbelse na čas do pozadí, nezval ho na obvyklé večeře v Říšském kancléřství…

Goebbels se poprvé s Baarovou osobně setkal v roce 1936. Česká kráska ho okamžitě okouzlila a zamiloval se do ní. Po ukončení vztahu s Goebbelsem se Baarová vrací zpět do Prahy. V květnu 1945 se chce Baarová dostat do Německa, protože tuší, že bude obviněna se spolupráce s nacisty. Cestou jí však zajmou američané a uvězní ji v mnichovské věznici. Poté je deportována do Prahy, kde jí vyšetřovatelé obviňují z velezrady a spolupráci s nacisty. Baarové se tak hroutí herecká kariéra. Navíc je vyšetřována i celá její rodina. Její sestra Zorka vyskočila z okna a zemřela, její matka zkolabovala a zemřela při výslechu. Otec musel jít na amputaci nohy. V roce 1946 je propuštěna jako nevinná, jenže vztah s vysoce postaveným nacistou ji český národ neodpostil. Pořádala se na ni doslova štvanice. Proto v roce 1947 Baarová emigruje do Rakouska s Janem Kopeckým, technickým ředitelem Národního divadla, kterého si vzala za manžela. Z Rakouska se manželé stěhují do Argentiny. Samotná Baarová se vrací zpět do Rakouska, kde potkává doktora, do kterého se zamiluje. V roce 1969 se za doktora provdala. Osud jí však nepřál – doktor jí za tři roky umírá a Baarová zůstává sama. Zbavená svéprávnosti zemřela v říjnu 2000 v Salcburském domově pro seniory. Až do své smrti byla označována jako milenka nacisty. Z tohoto nezdravého přístupu veřejnosti je vidět to, že rozpoutání druhé světové války a holocaust, neodpustí Německu lidstvo ani za tisíc let…

Konec války

Jelikož byla siuace doslova kritická, tak se v dubnu 1945 se Goebbelsova rodina stěhuje do bunkru pod Říšským kancléřstvím. Goebbelsova rodina chtěla strávit poslední dny s Adolfem Hitlerem a jeho milenkou Evou Braunovou – později manželkou, Evou Hitlerovou. Goebbelsovu rodinu však postihl podobný osud, jako Hitlerovu rodinu. Po vzoru svého vůdce, který spáchal sebevraždu se svou manželkou 30.4.1945, ukončují své životy také sebevraždou, den poté 1. 5. 1945. Jejich těla byla spálena, stejně jako těla manželů Hitlerových. Sebevražda manželů Goebbelsových byla o to hrůznější, že před svou smrtí ještě Magda Goebbelsová usmrtila všech šet svých dětí (s povolením svého muže). Magda Goebbelsová si nechtěla připustit, že její děti budou vyrůstat bez národního socialismu.

Vzhledem tomu, že Hitler jmenoval Goebbelse svým nástupcem, tak mu nebylo umožněno zemřít. Nicméně Goebbels poprvé neuposlechnul svého vůdce… „Poprvé v životě musím kategoricky odmítnout příkaz vůdce. Moje žena a děti mě v tomto odmítnutí následují.“.

Život dětí byl spečetěn. Celý personál bunkru doslova prosil na kolenou pani Goebbelsovou, aby své děti neusmrcovala. Personál sliboval, že se o ně postarají. I pilotka Hanna Reitschová nabídla Magdě Goebbelsové to, že děti odveze pryč z Berlína, což ale Magda také odmítla. Podala dětem uspávací prostředky, následně smrtící injekci, která ukončila jejich mladé životy. Smutné, zcela zbytně zmařené lidské životy. K tomuto není co dodat… Snad je to, že takto skončila druhá světová válka, kde vyhrálo to menší zlo, před nepochopitelnou krutostí a bezmezným fanatismem.

Rudá armáda vynesla děti z bunkru pod Říšským kancléřstvím

Po válce…

V roce 2005, Rochus Misch, hitlerův bodyguard a telefonista, který byl v bunkru pod Říšským kancléřstvím do konce války, byl veřejností obviněn ze vzpomínek na oběti holocaustu a kvůli tomu, že chtěl nechat postavit pamětní desku, na památku Goebbelsových dětí. Osobně nesdílím tuto reakci veřejnosti. Rochuse Mische můžeme vnímat jako nacistu a určité zlo spojeno s holocaustem. Goebbels byl zlo a má na holocaustu značný podíl. Ale můžeme malé děti vinit z holocaustu? Já si myslím, že ne…

Joseph Goebbels – posmrtná fotka

Joseph Goebbels a Magda Gobbelsová – z filmu Pád Třetí říše

Upozornění

Tento článek (stejně jako ostatní) je copyright CzBlog.cz, nepřeji si bez písemného souhlasu jeho šíření!

Související články:

Pád Třetí říše / Der Untergang (2004)

Život Evy Braunové – Hitlerové

Traudl Junge – Hitlerova osobní sekretářka

Adolf Hitler a nemoci. Byl Hitler feťák?

Architekt a nacista Albert Speer

Adolf Hitler byl nadaný umělec?

Je bývalý nacista Rochus Misch zločinec?

Kdo byl Adolf Hitler? Životopis Adolfa Hitlera

Atentát na Adolfa Hitlera 20. července 1944

Adolf Hitler byl nadaný umělec?

Hitlerův bunkr – Führerbunker

2 komentáře u “Dr. Joseph Goebbels, fanatický nacista a nepřekonatelný demagog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *