Rudolf Hess

Rudolf Hess se narodil 26. dubna 1894 v Egyptě Alexandrii. Bojoval v 1. světové válce za Německo (2x byl zraněn). Hess byl významný nacistický politik a přesvědčený nacista. Také byl Hitlerův zástupce ve straně NSDAP (od roku 1933). V té době to bylo přesně takto: Hess je Hitlerovým zástupcem se všemi plnými mocemi. Cokoli řekne, jako by řekl Vůdce osobně. Dále byl Hess generál SS, člen a šéf tajné válečné rady (přesně věděl, co se děje v zahraničí), tajemník strany a ministr bez portfeje. Byl to právě Hess, kdo vymyslel termín Führer – Vůdce, a kdo pomohl ve vězení Landsberg (1924) sepsat Hitlerův Mein Kampf. Později se tajemníkem strany stal Martin Bormann, po Hesově útěku z Německa…

Rudolf Hess
Rudolf Hess

Hessův útěk

Dne 10.5.1941 Hess uprchl z Německa – z Augsburgu odletěl dvoumotorovým neozrojeným Messerschmittem Bf 110, které mělo přídavné nádrže, a který sám pilotoval. Do Velké Británie odletěl vyjednávat o míru. Po několika hodinách letu mu nad Skotskem došlo palivo, tak vyskočil z letounu padákem u Renfrewshire. Vyjednávání o míru bylo ale již v roce 1941 naprosto zcestné, protože v Británii nikdo o mír s Německem nechtěl ani slyšet, proto byl Hess v Británii uvězněn. Do konce války byl Hess vězněn v rozlehlém domě, který se nacházel na venkově. Zde se také poprvé pokusil o sebevraždu. Když se Hitler dozvěděl o Hessově útěku, tak ho to doslova rozběsnilo. Okamžitě došlo k zatýkání spolupracovníků Hesse – pobočníků, sekretářek… Podezření ze spolčení padlo i na Willyho Messerschmitta, byl to právě Messerschmitt, kdo poskytl Hessovi letadlo. Messerschmitt však své počínání obhájil tím, že Hess byl přeci Hitlerův zástupce. Poměrně dost vrcholných nacistů zastávalo myšlenku, že se Hess doslova zbláznil – pomátl. Hess byl totiž fanatický okultista (člen okultistické skupiny Ultima Thule), také vegetarián (jako Hitler) a často užíval homeopatika. Když se po válce našel Goebbelsův zápisník, tak v něm stálo: „…to je výsledek hypochondrie a požírání bylinek“. Po Hessově útěku docházelo v Německu k přejmenovávání ulic a nemocnic, také docházelo ke stahování propagandistických filmů, ve kterých Hess figuroval. Hitlerovo oficiální stanovisko bylo jasné: Hess se pomátl na rozumu. Nicméně již v roce 1942 si Hitler posteskl, že po útěku Hesse, již nemá důvěrného přítele… V roce 1943 požádal Bormann Hitlera, aby potrestal Hessův štáb, což ale Hitler zamítl.

Norimberký proces

Je potřeba si uvědomit, že Hess neměl s holocaustem nic společného. Holocaust (tzv. konečné řešení) začal až v roce 1942, tedy rok po jeho útěku. Hlavním oranizátorem holocaustu byl Heinrich Himmler. Také je potřeba zmínit, že Hess uprchl i před invazí do Ruska. Nezúčastnil se jednání ohledně destruktivních válečných tažení.
Hess stanul před mezinárodním vojenským tribunálem v Norimberku, jako jeden ze 24 hlavních obžalovaných. Během procesu (i v závěrečné řeči) neprojevil lítost, naopak, Hitlera vyzdvyhoval. U soudu vedl divné a zcestné řeči, které někdy přerušil sám soudce. Nicméně hlasování soudců bylo následující: pro trest smrti – dva sovětští soudci, ale dva američtí, jeden francouzský a jeden britský soudce hlasovali pro doživotní trest. Takže Hess dostal doživotní trest. Trest si odpykával ve věznici Spandau v Berlíně. Již po měsíci ve vězení se pokusil o sebevraždu. Až v roce 1966 začal komunikovat se svou rodinou, což před tím striktně odmítal.

Hess ve věznici Spandau
Hess ve věznici Spandau

Hessova smrt

Hess zemřel 17. srpna 1987 Západním Berlíně, tedy ve věku 93 let. Byl pohřben v bavorském městečku Wunsiedel. Hrobka se však stala poutním místem neonacistů (setkávalo se jich tam tisíce), proto byla v červenci 2011 otevřena a ostatky spáleny, popel byl rozptýlen v moři. Jeho smrt je však dodnes zahalena tajemstvím. Oficiální verze je taková, že ve špandavské pevnosti v Berlíně spáchal sebevraždu – oběsil se na prodlužovacím kabelu. Ve své době převládal názor, že byl zabit Brity. Údajně proto, aby nedošlo k jeho propuštění na svobodu. Hodně se také diskutovalo o samé osobě Hesse… Je nezvratný fakt, že vězeňský lékař ve Spandau tvrdil, že mrtvola Hesse nemá žádnou jizvu. Hess měl totiž v 1. světové válce průstřel plic a byl operován. Proto se dodnes tvrdí, že to údajně nebyl Hess, kdo zemřel 17. srpna 1987 ve věznici Spandau. Je to ale skutečně tak? Myslím, že to byl skutečně Hess, kdo byl odsouzen na doživotí.

Podle pamětníků byl Rudolf Hess inteligentní a slušný člověk, narozdíl od jeho kolegů: Hermann Göring, Heinrich Himmler… Pamětníci také uvádějí, že Hess nepředstíral oddanost k Hitlerovi, narozdíl od jiných nacistů.

Související články:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *