Zkoušky k prokázání odborné způsobilosti pro profesní kvalifikace strážný, detektiv koncipient

Bezpečnostní agentury mohou mít problém! Pracujete jako strážný, detektiv? Potom musíte vykonat zkoušku profesní kvalifikace, jinak vás musí váš zaměstnavatel propustit!

Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, vyhláška Ministerstva vnitra č.16/2009 Sb., zásadně zpřísňují podmínky vydávání, provozování koncesovaných živností Ostraha majetku a osob a Služby soukromých detektivů. Novela živnostenského zákona mj. nařizuje provozovatelům bezpečnostních agentur zajistit odbornou způsobilost svých zaměstnanců zkouškou profesní kvalifikace. Stejně jsou na tom  také majitelé bezpečnostních agentur provozující  koncesované živnosti „Ostraha majetku a osob“ a „Služby soukromých detektivů“. I tito musejí vykonat zkoušku profesní kvalifikace, prokazují odbornou způsobilost, jinak jim bude jejich živnost zrušena živnostenským úřadem. Tyto zkoušky musejí majitelé bezpečnostních agentur vykonat (a předložit živnostenskému úřadu) nejpozději do 31.7.2012. Toto platí také pro zaměstnance bezpečnostních agentur, kteří musejí do tohoto data, doložit svou odbornou způsobilost svému zaměstnavateli, jinak je musí propustit nebo přeřadit na jinou práci mimo obor strážný, detektiv. Ke žkoužce detektiva je nutná maturita!

V České republice pracuje tisíce zaměstnanců v oboru strážný, detektiv. Půjdou všichni tito zaměstnanci dělat zkoušky profesní kvalifikace, prokazují odbornou způsobilost? Musejí!

Kód profesní kvalifikace strážný je 68-008-E.

Kód profesní kvalifikace detektiv koncipient je 68-009-M.

Otázky pro profesní kvalifikaci strážný a detektiv koncipient: http://www.mvcr.cz/clanek/pro-zadatele-o-udeleni-autorizace-a-pro-uchazece-o-vykonani-zkousky.aspx

▼▼▼▼▼

Vyhláška Ministerstva vnitra 16/2009 Sb. ze dne 8. ledna 2009 o obsahu a rozsahu kvalifikace pro výkon fyzické ostrahy a služby soukromého detektiva Ministerstvo vnitra stanoví podle § 73a odst. 2 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění zákona č. 274/2008 Sb.,
(dále jen „zákon“):
§ 1
Předmět úpravy
Tato vyhláška upravuje
a) podmínky pro získávání odborné způsobilosti
1. k provozování koncesované živnosti ostraha majetku a osob a koncesované živnosti služby soukromých detektivů,
2. zaměstnance podnikatele provozujícího koncesovanou živnost ostraha majetku a osob nebo koncesovanou živnost služby soukromých detektivů, fyzických osob, po nichž zákon vyžaduje osvědčení o odborné kvalifikaci pro příslušnou pracovní činnost,
b) způsob provádění zkoušky odborné způsobilosti k získání odborné kvalifikace osoby vykonávající činnost ostraha majetku a osob nebo osoby vykonávající činnost služby soukromých detektivů (dále jen „zkouška“) a
c) obsahovou náplň zkoušky.
§ 2
Podmínky pro získávání odborné způsobilosti
Podmínkou pro získání odborné způsobilosti k
a) provozování koncesované živnosti ostraha majetku a osob nebo koncesované živnosti služby soukromých detektivů, nebo
b) výkonu činnosti ostraha majetku a osob nebo k výkonu činnosti služby soukromých detektivů, pro osobu uvedenou v § 1 písm. a) je složení zkoušky.
§ 3
Provádění zkoušky
(1) Zkoušku provádí autorizovaná osoba splňující podmínky podle jiného právního předpisu upravujícího uznávání výsledků dalšího vzdělávání1), která je zároveň akreditovaná Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy podle zákona o zaměstnanosti2) (dále jen „autorizovaná osoba“).
(2) Na provádění zkoušky se použijí obdobně ustanovení jiného právního předpisu upravujícího uznávání výsledků dalšího vzdělávání1), není-li dále stanoveno jinak.
(3) Zkouška se skládá v českém jazyce před tříčlennou zkušební komisí.
(4) Členem zkušební komise nemůže být osoba, která je zaměstnancem, statutárním orgánem nebo členem statutárního orgánu stejného podnikatele jako žadatel, ani podnikatel, který je zaměstnavatelem žadatele nebo pro kterého žadatel vykonává činnost ostraha majetku a osob nebo činnost služby soukromých detektivů.
§ 4
Přihláška ke zkoušce
(1) Přihláška ke zkoušce obsahuje tyto údaje žadatele:
a) jméno, popřípadě jména, a příjmení,
b) datum narození,
c) adresu místa pobytu,
d) činnost, pro jejíž provozování nebo výkon se vykonání
zkoušky žádá.
(2) Přihlášku ke zkoušce podává u autorizované osoby žadatel.
(3) S písemným souhlasem žadatele může přihlášku ke zkoušce podat i podnikatel provozující koncesovanou živnost ostraha majetku a osob nebo koncesovanou živnost služby soukromých detektivů.
Strana 234 Sbírka zákonů č. 16 / 2009 Částka 6
1) Zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání), ve znění pozdějších předpisů.
2) § 108 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění zákona č. 382/2005 Sb.
§ 5
Obsahová náplň zkoušky
Obsahová náplň zkoušky je stanovena v kvalifikačních a hodnotících standardech zpracovaných podle jiného právního předpisu1) uveřejněných v Národní soustavě kvalifikací
a) pro dílčí kvalifikaci strážný, jde-li o provozování živnosti nebo výkon činnosti ostraha majetku a osob, nebo
b) pro dílčí kvalifikaci detektiv koncipient, jde-li o provozování živnosti nebo výkon činnosti služby soukromých detektivů.
§ 6
Další náležitosti osvědčení o odborné kvalifikaci
(1) Žadateli, který u zkoušky prospěl, vydá autorizovaná osoba osvědčení o odborné kvalifikaci, které musí mimo údajů uvedených v jiném právním předpise3)
dále obsahovat tyto údaje:
a) evidenční číslo osvědčení,
b) název činnosti odpovídající předmětu podnikání,
pro který je osvědčení o odborné kvalifikaci vydáváno.
(2) Osvědčením o odborné kvalifikaci se pro účely této vyhlášky rozumí osvědčení o získání dílčí kvalifikace, které není starší 5 let, bylo vydáno autorizovanou osobou a splňuje náležitosti podle odstavce 1.
§ 7
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.
Ministr:
MUDr. Mgr. Langer v. r

156 komentářů u “Zkoušky k prokázání odborné způsobilosti pro profesní kvalifikace strážný, detektiv koncipient

  1. Tyto zkoušky musejí majitelé bezpečnostních agentur vykonat (a předložit živnostenskému úřadu) nejpozději do 31.7.2012. Toto platí také pro zaměstnance bezpečnostních agentur, kteří musejí do tohoto data, doložit svou odbornou způsobilost svému zaměstnavateli, jinak je musí propustit nebo přeřadit na jinou práci mimo obor strážný, detektiv. dobrý den tohle mi není jasné píše se tu že budou muset přeřadit na jinou práci nebo vyhodit a když jsem jako recepční u bezpečnostní agentury co mám společného ze zkouškama na strážnýho ??děkuju za odpověd

  2. Olga:

    Klikněte na „Otázky pro dílčí kvalifikaci strážný a detektiv koncipient“

    Barbora:

    To záleží co máte v pracovní smlouvě…

  3. Barbora:

    Jaký druh práce (strážná…) máte napsaný v pracovní smlouvě. Živnostenský úřad bude kontrolovat prac. smlouvy zaměstnanců a pokud tam bude uvedeno: strážný/á, psovod… tak bude chtít vidět Osvědčení, které prokazuje zmíněnou zkoužku.

  4. Nedaří se mi to najít, tak se zeptám: Jaký je cyklus obnovování? Tedy na jak dlouho mi bude osvědčení platit? Díky.

  5. mě totiž bylo řečeno že to je úlplně jedno co mám ve smlouvě ale že když jsem prostě pracovník bezpečnostní služby tak jí musím mit

  6. Na první pohled si myslím to samé. Ještě jsem s ní o tom nemluvil, ale nevěřím tomu, že šéfová bude ochotně vydávat peníze (protože ona nám zkoušku proplatí) za účetní nebo servisního technika kamer a PCO. Takže jen proto, že jste zaměstnanec bezpečnostní agentury samozřejmě ne. Na druhou stranu jsou tyhle věci (jako všechno) často mixnutý, takže jestli například na recepci máte odkódovávání pro kanceláře nebo poplachový hlásiče, tak splňujete minimálně část specifikace strážný a máte smůlu. Takže nejde jen o jméno, ale taky o náplň práce.

  7. nu k tomu právě mohu dodat že na recepci toto nedělám ani jedno to má na starosti naše ochranka repsektivě dispečer já tu pouze zvedám telefony prodlužuju parkovaní dělám papíry at běžná práce recepční nic co by bylo spojeno s bezpečností proto to nechápu proč je taky ,musím dělat docela mě to štve mám svýho učení dost neříkám že to je těžké ale k čemu mi to je a otázky typu jdete na pochuzku a atd mi přijde trošku ulítlí :-/

  8. Kolik otázek je v testu písemných a kolik ustních? a kolik se toleruje chyb u písemných, u ústních se chybná odpověď určitě netoleruje?

  9. nu právě když jsem se na to ptala šéfa tak řek že jdu že sem prostě zaměstnaná u bezpečnostní agentury tudíž jsem bezpečnostní pracovník.

  10. Barbora:

    Odvolejte se na to, že žádnou ostrahu nevykonáváte, tudíž tyto zkoužky nepotřebujete. Stejně tak je nepotřebuje ředitel bezpečnostní agentury (pokud nevykonává ostrahu). Tedy pokud má v prac. smlouvě uvedeno jako druh práce: ŘEDITEL. Toto netvrdím já, ale přímo živnostenský úřad.

    Je nesmysl, že všichni zaměstnanci bezpečnostních agentur musí mít tyto zkoužky. Tyto zkoužky musí mít lidi, kteří vykonávají přímo ostrahu. Dovedu si představit, že tyto zkoužky nemusí mít ani člověk,. který jen sedí na vrátnici a přepojuje telefony nebo zapisuje auta.

  11. Barbora:

    Ano, běžte se zeptat na živnosťák. Ale být váma, tak se zaměstnavatelem to proberte rozumně, myslete na to, že můžete přijít o práci…

  12. Dobrý den,
    díky tomu, že mám vysokoškolské vzdělání, jsem zkoušky dělat nemusela. Ale trápí mě jiný problém. Moji kolegově, kteří zkoušky podstoupili a všichni uspěli, musejí teď své firmě formou srážek z platu/ podepsali, že jde o splátku zálohy/ vlastně odevzdat firmě 2000,-. Firma údajně za každého zaplatila 3000,- Je to možné?

  13. Mám pocit, že kolegové žádným přípravným kurzem neprošli. Dostali otázky a odpovědi, možná že zaplatili 3 hodiny, kdy jim byly blíže vysvětleny odpovědi k otázkám. Je to možné?že by toto byl přípravný kurz?
    Děkuji

  14. Dobrý den, chci se zeptat, jestli zkoušky musí provádět i lidé, kteří nemají travlé zaměstnání, ale jen smlouvu o provedení práce.
    Děkuji

  15. zkoušky hotovy ale komis ři dal pouze papír z jedné strany je PROTOKOL O VYKONÁNÍ ZKOUŠKY a z druhé strany je ZÁZNAM o PRŮBĚHU ZKOUŠKY u obojího je samozřejmě splnil Dostanu někdy ten ceritfikát/osvědčení?

    p.s. u některých písemných otázek na které jsou zde uvedy odkazy jsou špatně odpovězené ale to už já řešit nebudu.

  16. Petr:

    Po vykonání zkoužky se získává Osvědčení o získání dílčí kvalifikace. Pokud ho nemáš, tak ho má pravděpodobně zaměstnavatel. Vždycky je lepší dělat zkoužky sám a zaplatit se je ze svýho. A potom dát zaměstnavateli jen kopii…

    Vzor osvědčení – komora.cz/Files/Soubory/VzorStrazny-1.strana.jpg

    Máš písemné otázky + odvědi? Sem s nima. Tamty jsou již ze září 2009, a pak se to právě měnilo. Díky.

  17. Takže… DK Strážný mám (úspěšně) za sebou. Teď bych rád DK Detektiv koncipient. Nikde ale nemůžu najít odpovědi na ústní zkoušku, všude mají jen nevypracované otázky. Jestli jste někdo našli, dejte sem prosím odkaz. Díky!

  18. Zajímalo by mě zda součásti zkoušek pro pracovníka strážní služby – vrátný jsou i fyzické testy,např.
    různé cviky,sebeobrana,běh apod.?Mám obavy,že jako
    invalida se zdrav.postižením toto zvládnu.

  19. fyzické testy nejsou ale u nových ústních otázek(asi od 1.1.2012 naštěstí já dělal minulý týden ty předchozí) bývá slovo názorně předveďte postup při…
    jestli to zvládnu, zitra oskenujui ty nový ustní testy a dám sem odkaz na stáhnutí. nové testy mají 33otázek

  20. PA-ZAMĚSTNAVATEL JE POVINEN TI JE POSKYTNOUT + ŠKOLENÍ—JINAK SI ZADEJ HLEDÁNÍ NA IT-TVŮJ POŽADAVEK A ONO TO NAJDE SAMO-PA 😉

  21. VŠE TO JE TRESTUHODNÝ BYZNIS-I UKLÍZEČKY,A OSTATNÍ ZA MÁLO PENĚZ MUSÍ PLATIT ZA VÝMYSLY, KTEŘÍ SE NA TOM BALÍ V MILIONECH—VYMYSLI ABSURDITU, MĚJ ZNÁMÉ A JSI BOHÁČ. CO TY NOVÉ TESTY OD ROKU 2012-DEJTE NĚKDO VĚDOMOST, – MŮŽE NA TOM SHOŘET HODNĚ LIDÍ–PETR 😯

  22. Tak jo už jsem je dostala ,ale těch otázek v testech je 130 a na školení jedu ,ale hned ten den dělám zkoušky ,tak jsem chtěla být trochu v předstihu.Ale jinak díky za tip.Natali

  23. DEJ JE PROSÍM, DO pc A HODNĚ ZDARU–JÁ JDU 28… A PRÝ NĚJAKÉ NOVÉ OTÁZKY A UKÁZKY——————ODKUD JSI–NT??

  24. oskenovaná nová verze ústních otázek: ulozto.cz/13028868/ustni-zkousky-strazny-2012-pdf

    bez odpovědí, skoro všechny pasují na předešlé ústní otázky

  25. Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli taky musím dělat zkoušky na strážného, když jsem zaměstnanec strojírenské firmy a hlídám na bráně a kontroluji vozidla.

  26. Pepa:

    Nemusíš! To je živnostenský zákon, který se týká firem (a jejich zaměstnancú), který podnikají v oboru Ostraha majetku a osob.

  27. MÁŠ PRAVDU-DĚLAL JSEM JSEM OSM LET NA vip V PRAZE—TADY JE TO CHUDÝ PÍBUZNÝ–ANEBO NESCHOPNOST TĚCH DRUHÝCH !!!???!!! 😉

  28. AHOJKY-JSEM RÁD, ŽE JSI SE OZVALA—JE TO ASI HOĎKA AUTEM–PETŘVALD U KARVINÉ-NAPIŠ NĚCO- 😉

  29. PEPO, NIC JSI NEPOCHOPIL-PROMIŇ ..NĚKDO SE NABALUJE NA NÁŠ ÚČET-PENĚŽENKU. JIM JE JEDNO A NEMAJÍ ZNALOSTI O SLUŽBĚ!!!!!!

  30. dobrý den chci se zeptat jde to něak udělat aby mi už nechodily na email zprávy odsud že jsem někdo dal komentář ? děkuji 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *