Zkoušky k prokázání odborné způsobilosti pro profesní kvalifikace strážný, detektiv koncipient

Bezpečnostní agentury mohou mít problém! Pracujete jako strážný, detektiv? Potom musíte vykonat zkoušku profesní kvalifikace, jinak vás musí váš zaměstnavatel propustit!

Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, vyhláška Ministerstva vnitra č.16/2009 Sb., zásadně zpřísňují podmínky vydávání, provozování koncesovaných živností Ostraha majetku a osob a Služby soukromých detektivů. Novela živnostenského zákona mj. nařizuje provozovatelům bezpečnostních agentur zajistit odbornou způsobilost svých zaměstnanců zkouškou profesní kvalifikace. Stejně jsou na tom  také majitelé bezpečnostních agentur provozující  koncesované živnosti „Ostraha majetku a osob“ a „Služby soukromých detektivů“. I tito musejí vykonat zkoušku profesní kvalifikace, prokazují odbornou způsobilost, jinak jim bude jejich živnost zrušena živnostenským úřadem. Tyto zkoušky musejí majitelé bezpečnostních agentur vykonat (a předložit živnostenskému úřadu) nejpozději do 31.7.2012. Toto platí také pro zaměstnance bezpečnostních agentur, kteří musejí do tohoto data, doložit svou odbornou způsobilost svému zaměstnavateli, jinak je musí propustit nebo přeřadit na jinou práci mimo obor strážný, detektiv. Ke žkoužce detektiva je nutná maturita!

V České republice pracuje tisíce zaměstnanců v oboru strážný, detektiv. Půjdou všichni tito zaměstnanci dělat zkoušky profesní kvalifikace, prokazují odbornou způsobilost? Musejí!

Kód profesní kvalifikace strážný je 68-008-E.

Kód profesní kvalifikace detektiv koncipient je 68-009-M.

Otázky pro profesní kvalifikaci strážný a detektiv koncipient: http://www.mvcr.cz/clanek/pro-zadatele-o-udeleni-autorizace-a-pro-uchazece-o-vykonani-zkousky.aspx

▼▼▼▼▼

Vyhláška Ministerstva vnitra 16/2009 Sb. ze dne 8. ledna 2009 o obsahu a rozsahu kvalifikace pro výkon fyzické ostrahy a služby soukromého detektiva Ministerstvo vnitra stanoví podle § 73a odst. 2 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění zákona č. 274/2008 Sb.,
(dále jen „zákon“):
§ 1
Předmět úpravy
Tato vyhláška upravuje
a) podmínky pro získávání odborné způsobilosti
1. k provozování koncesované živnosti ostraha majetku a osob a koncesované živnosti služby soukromých detektivů,
2. zaměstnance podnikatele provozujícího koncesovanou živnost ostraha majetku a osob nebo koncesovanou živnost služby soukromých detektivů, fyzických osob, po nichž zákon vyžaduje osvědčení o odborné kvalifikaci pro příslušnou pracovní činnost,
b) způsob provádění zkoušky odborné způsobilosti k získání odborné kvalifikace osoby vykonávající činnost ostraha majetku a osob nebo osoby vykonávající činnost služby soukromých detektivů (dále jen „zkouška“) a
c) obsahovou náplň zkoušky.
§ 2
Podmínky pro získávání odborné způsobilosti
Podmínkou pro získání odborné způsobilosti k
a) provozování koncesované živnosti ostraha majetku a osob nebo koncesované živnosti služby soukromých detektivů, nebo
b) výkonu činnosti ostraha majetku a osob nebo k výkonu činnosti služby soukromých detektivů, pro osobu uvedenou v § 1 písm. a) je složení zkoušky.
§ 3
Provádění zkoušky
(1) Zkoušku provádí autorizovaná osoba splňující podmínky podle jiného právního předpisu upravujícího uznávání výsledků dalšího vzdělávání1), která je zároveň akreditovaná Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy podle zákona o zaměstnanosti2) (dále jen „autorizovaná osoba“).
(2) Na provádění zkoušky se použijí obdobně ustanovení jiného právního předpisu upravujícího uznávání výsledků dalšího vzdělávání1), není-li dále stanoveno jinak.
(3) Zkouška se skládá v českém jazyce před tříčlennou zkušební komisí.
(4) Členem zkušební komise nemůže být osoba, která je zaměstnancem, statutárním orgánem nebo členem statutárního orgánu stejného podnikatele jako žadatel, ani podnikatel, který je zaměstnavatelem žadatele nebo pro kterého žadatel vykonává činnost ostraha majetku a osob nebo činnost služby soukromých detektivů.
§ 4
Přihláška ke zkoušce
(1) Přihláška ke zkoušce obsahuje tyto údaje žadatele:
a) jméno, popřípadě jména, a příjmení,
b) datum narození,
c) adresu místa pobytu,
d) činnost, pro jejíž provozování nebo výkon se vykonání
zkoušky žádá.
(2) Přihlášku ke zkoušce podává u autorizované osoby žadatel.
(3) S písemným souhlasem žadatele může přihlášku ke zkoušce podat i podnikatel provozující koncesovanou živnost ostraha majetku a osob nebo koncesovanou živnost služby soukromých detektivů.
Strana 234 Sbírka zákonů č. 16 / 2009 Částka 6
1) Zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání), ve znění pozdějších předpisů.
2) § 108 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění zákona č. 382/2005 Sb.
§ 5
Obsahová náplň zkoušky
Obsahová náplň zkoušky je stanovena v kvalifikačních a hodnotících standardech zpracovaných podle jiného právního předpisu1) uveřejněných v Národní soustavě kvalifikací
a) pro dílčí kvalifikaci strážný, jde-li o provozování živnosti nebo výkon činnosti ostraha majetku a osob, nebo
b) pro dílčí kvalifikaci detektiv koncipient, jde-li o provozování živnosti nebo výkon činnosti služby soukromých detektivů.
§ 6
Další náležitosti osvědčení o odborné kvalifikaci
(1) Žadateli, který u zkoušky prospěl, vydá autorizovaná osoba osvědčení o odborné kvalifikaci, které musí mimo údajů uvedených v jiném právním předpise3)
dále obsahovat tyto údaje:
a) evidenční číslo osvědčení,
b) název činnosti odpovídající předmětu podnikání,
pro který je osvědčení o odborné kvalifikaci vydáváno.
(2) Osvědčením o odborné kvalifikaci se pro účely této vyhlášky rozumí osvědčení o získání dílčí kvalifikace, které není starší 5 let, bylo vydáno autorizovanou osobou a splňuje náležitosti podle odstavce 1.
§ 7
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.
Ministr:
MUDr. Mgr. Langer v. r

156 komentářů u “Zkoušky k prokázání odborné způsobilosti pro profesní kvalifikace strážný, detektiv koncipient

  1. Já osobně si myslím,že povinnost zákona 455/1991 bude muset splnit v termínu každý i když zák.155/2010,který vstoupí v platnost 1.8.2010,posová povinnost splnění kvalifikace o dalších 7 měsíců (do 31.7.2012).Dále bych chtěl upozornit na překlep v kódu dílčí kvalifikace Detektiv koncipient.Správně je 68-009-M. 😉

  2. Jiří Papp: preklep opraven, dekuji za upozorneni.

    Vy osobne si myslite, ze je tento zakon dobry? Ze byl potreba? Nebo jste pro uplne zruseni ci upravu?

  3. Jestli je zákon dobrý nemohu posoudit.Určitě není dokonalý.Pokud bude chtít v budoucnu někdo pracovat u bezpečnostní agentury, bude muset napřed splňovat kvalifikaci.Problém vidím v tom,že zákon vůbec nepamatuje na fluktuaci zaměstnanců.Podmínka,že musí slňovat kvalifikaci je jasná.Bez této podmínky nelze pracovníka zaměstnat.Např.zaměstnaec obce zařazený do obecní policie má při nástupu do pracovního poměru zařazení „Strážník čekatel“.Pracuje a vzdělává se.Jak to ale řešit u bezpečnostních agentur mě skutečně nenapadá.Bude snad mít bezpečnostní služba do doby splnění kvalifikačních podmínek novými zaměstnanci celou řadu údržbářů a nebo nějaké jiné uměle vytvořené pozice, a nebo bude „ve mzdách táhnout“ v této finančně silně podceněné branži nové zaměstnance do doby splnění kvalifikace?

  4. Pracuji u bezpečnostních služeb více než 10 roků jako strážný-psovod, ale žádný zkoušky teda dělat nepůjdu, to radši půjdu dělat něco jinýho, nebo na pracák.

  5. Na internetových stránkách Bezpecnostnikancelar.cz bylo dnes založeno diskuzní fórum „Zkoušky Strážný a Detektiv koncipient“. Všichni kdo mají zájem mohou se na toto diskuzního fórum obrátit se svými dotazy.

  6. no nevim proc by zrovna strazny mel delat nejaky skousky kdyz nejsou zdarma !!!! bez skousky prijde o praci to zas nekdo vymislel dobrou blbost.

  7. Deathhero:

    To je jednoduche, kdo to vymyslel. No preci nasi zakonodarci. Tyto zkouzky nejsou zdarma a neplati dozivotne, museji se obnovovat. Od 1.1.2012 tyto zkouzky museji mit vsichni zamestnanci „bezpecnostnich sluzeb“. A to bez vyjimky! Jinak nemohou vykovat strazni sluzbu, pripadne detektivni sluzby. A jeste ke vsemu, strazni a detektivove maji odlisne zkouzky…

  8. MILOŠ:

    To je individulální, může si je zaplatit zaměstnanec sám (stojí přes tisíc korun), nebo mu je může zaplatit zaměstnavatel. Pokud je hradí zaměstnavatel, tak se zpravidla zaměstnanec zaváže (písemně) u zaměstnavatele vydržet určitou dobu.

  9. A co když zaměstnanec u zkoužky neuspěje?Má pracovní smlouvu na dobu neurčitou.Bude propuštěn?Bude mít nárok na odstupné?

  10. Luky:

    Pokud zaměstnanec úspěšně nevykoná zmíněnou zkoužku, tak nesmí být zaměstnám jako strážný. Potom budete pravděpodobně propuštěn, odstupné určuje zákoník práce.

  11. Dobrý den.
    Pokud zaměstnanec bezpečnostní služby zkoušku nesloží,bude mít možnost dělat zkoužku opravnou? Děkuji.

  12. Zdeněk:

    Pokud zkoužku nevykonáte (buďto písemnou nebo ústní), tak můžete zkoužku opakovat, a to v podstatě do nekonečna, avšak za úhradu – něco přes tisíc korun.

  13. Dobrý den,
    pro uklidnění všech drobná připomínka – vyhláška 16/2009 byla zrušena – takže vše je ok

  14. Vyhláška 16 sice zrušena byla, ale ta jen upravovala některé záležitosti týkající se autorizovaných osob, tedy těch, kdo mohou zkoušky pořádat. Jinak dílčí kvalifikace se netýkají jen pracovníků bezpečnostních agentur, ale prakticky všech profesí, takže pokud se vám zkoušky nechce dělat a myslíte si, že půjdete raději dělat něco jiného, potom pozor – můžete být překvapeni, že i na mytí nádobí někde v kuchyni musíte mít Osvědčení odborné způsobilosti. Podívejte se na stránky Národní soustavy kvalifikací narodnikvalifikace.cz, tam jsou jednotlivé kvalifikace, kterých se zákon 179/2006 týká…

  15. Je to přesně tak jak říká „mimouch“… i v případě, když byla zrušena vyhláška 16/2009, tak všichni zaměstnanci bezpečnostních agentur musejí mít dílčí kvalifikaci strážný, popř. dílčí kvalifikaci detektiv koncipient. Jinak je bezpečnostní agentura nemůže zaměstnat!

  16. Také pracuji pod bezpečnostní agenturou, ale jako recepční v jedné firmě, které naše agentura zajišťuje ostrahu. Týká se mě takové školení také? A kde mám sehnat podklady? Díky za info.

  17. Katarana:

    VŠICHNI ZAMĚSTNANCI BEZPEČNOSTNÍCH AGENTUR, KTEŘÍ VYKONÁVAJÍ OSTRAHU/DETEKTIVNÍ SLUŽBY! Vyjímky nejsou.

    Klikněte ve článku na „Otázky pro dílčí kvalifikaci strážný a detektiv koncipient“.

    Zkoužky můžete vykonat např. i na Hospodářské komoře – komora.cz

  18. Dobrý den.
    Asi před měsícem jsem složil úspěšně zkoušku strážný.Do dnešního dne jsem nedostal žádný průkaz,ani žádný certifikát.Zkoušky jsme dělali všichni společně a poplatek hradila naše bezpečnostní agentura.Musíme si o certifikát sami jednotlivě zažádat,nebo je povinen nám ho obstarat zaměstnavatel.Děkuji za odpověď.Jarda.

  19. Pořád to tu čtu dokola.Jsem už tři roky u bezpečnostní agentury jako detektiv v obchodě.To znamená ,že budu dělat legislativu Strážný nebo Detektiv koepicient?A kde najdu odpovědi na typové otázky Detektiv koepicient a kde si múžu udělat test z písemných zkoušek.Moc díky

  20. Nthalia:

    Pokud vykonáváte detektivní služby, tak by jste měla vykonávat zkoužky Detektiv koncipient. Ale to si ještě raději ověřte u svého zaměstnavatele.

  21. Dobrý Den,

    chtěl bych se zeptat pokud mám zakladní vzdělání a jsem v podmínce – jednalo se o podvod. Mohu tuto zkoušku splnit? Pokud ne jak tedy mohu napravit to co jsem zbabral když mi nedovoli vydělávat? Potažmu mám i exekuce takže skončím na ulici jen kvuli tomuhle výmyslu? 😐

  22. zdarvím v pracovní smlouvě mám napsáno že pracuji jako vrátný(hlídám malou fabriku cca 500zaměstnanců. zaměstnavatel nás nutí (jinak vyhazov) abysme si zapaltili jednodenní celý kurz=výklad zákona,test nanečisto a pak test naostro cena 3600kč vše si paltíme sami. týká se to i vrátných?(strážný X detektiv) konkurenčnbí firma nic o podobných zkouškách neví na dělat je nehodlá. aje prvda že tímto bude mít moje práce kvalifiakci a už mi nemůže dávat jen minimální mzdu?

  23. Martin:

    Vzdělání nehraje roli. Bezúhonnost se dokládá výpisem z Rejstříku trestů. Pokud tam máte záznam, tak nesmíte tuto práci vykonávat…

    Petr:

    Tyto zkoužky musí vykonat všichni zaměstnanci (strážní, detektivové) bezpečnostních agentur. To nařizuje živnostenský zákon! Ten kurz není potřeba, stačí když se naučíte testy – odkaz ve článku. Samotná zkoužka stojí přes tisíc korun.

    Pokud konkurenční firma nic o podobných zkouškách neví (o čemž pochybuji), tak sama přijde o koncesy. Tyto zkoužky musí vykonat i majitelé agentur (zástupci), jinak jim bude odebrána koncese.

  24. Admin:
    ještě mě napadá jestli to musí mít i účetní,manažeři, nebo uklízečka a brigádníci co chodí jendou za čas na výpomoc v bezpeč.agentuře.

    2./A ješte jedna věc jaký je rozdíl ve vrátným a strážným? (zaměstnavatel nám řed několika lety změnil pracovní smlouvy ze strážných na vrátné a hned nám dal min.mzdu a vymlouval se že to je kvuli nižším daním a nižšímu pojištění nebo co.

    3./a nakonec je prvda že tímto bude mít moje práce kvalifiakci a už mi nemůže dávat jen minimální mzdu? jendou řekl kolega že založíme odbory druhý den už neřišel do práce dostal vyhazov samozřejmě že bez odstupnýho. zaměstnavatel nás dost vykořistuje podvádí při výplatách atd. ale práce je práce jinou neseženu

  25. Petr:

    Tito zkoužky musí mít všichni pracovníci ostrahy a detektivních služeb. Pokud účetní, manažeři… nevykonávají ostrahu, tak tyto zkoužky mít nemusí.

    Rozdíl ve vrátným a strážným? Vrátný např. jen vydává klíče apod. A právě vrátnému přísluší min. mzda… I přes tuto kvalifikaci asi budete mít jen min. mzdu.

  26. snad už naposledy:
    v pracovní smlouvě mám druh výkonu práce:vrátný
    až budu mít osvědčení tak to je na funkci strážný. Bude to to samé nebo ne?
    a kde nadjud správné odpovědi na ty otázky(já je nepotřebuji stačilo mi jednou si přečíst výběr z právních norem ale chci to pro ostatní kolegy jsou to důchodci lépe by se jim to pamatovalo.

  27. Petr:

    To záleží, co je pracovní náplní toho vrátného, pokud vydává klíče, tak je to ostraha (střeží a vydává klíče), pokud chodí i na obchůzky, tak je to jasné… pokud jen zapisuje auta, tak si dovedu představit, že na to ty zkoužky být nemusí… Takže jde o náplň práce, ne jak je samotná funkce nazvaná.

    Správné odpovědi na ty otázky právě maji v tom placeným kurzu…

  28. Posílám vám všem odkaz na otázky a správné odpovědi,zkoušejte a nebojte se není to těžké,horší jsou ústní zoušky.Hodně štěstí

    uloz.to/10245884/dilci-kvalifikace-strazny-spravne-odpovedi-pdf

    ssos.cz/uploads/download/strazny/Otazky_test_strazny.pdf

  29. Admin:
    přepojuji telefony,vdávávm klíče,provádím obchůzky po fabrice, obsluha kamerového systému, kontrola „zavazadel“ při dochodu zaměstnanců po skončení pracovní doby, obsluha tzv. skříně na kterou jsou napojeny požární senzory po celé fabrice, kontrola a zapisování automobilů při vjezdu a výjezdu z fabriky, atd.

    vím jak je to se školením bezepčensoti práce musí být asi jednou do roka a majitel jen přijede tady máš podepiš a já zse jedu pryč takže školení není. tak už to chodí 7let, a zaměstnavatel je vysmátý má pod palcem pracák i sociálku jinak by ho už zavřeli

  30. Petr:

    Stačeji, že děláš obchůzky, potom musíš mít ty zkoužky…

    Tahle práce je opravdu někdy hodně podhodnocená… Zjišťoval sis někdy, kolik si za tebe účtuje firma (hodinově)?

  31. Já dostávám minimální mzdu tj. cca 51.40Kč čitého firma platí mému zaměstnavateli ted už jenim 95Kč. předtím to bylo něco přes 120kč ale zaměstnavatel totálně nekomunikoval z fabrikou, a pořád jen chtěl navyšovat pak se stala ta finanční krize rok cca 2009 a od té doby je to jen tech 95kč na hodinu a osobu.Nětěstí zaměstnavatelna nás už tolik nevydělává. předtím měla firma cca 120-150zaměstnanců ale za posldní 3-4roky to spadlo na 30-40. Postupně ztrácel objekty atd.

  32. Petr:

    Minimální mzda pro rok 2011 je 8000 Kč/měsíc hrubého. Nebo 48,10 Kč/hod. Máš cca 62 Kč/hod. hrubého. Pokud máš např. 200 hod., to je 12.400 hrubého, čistého to je cca 10.501, 4092 ZA TEBE zaplatí zaměstnavatel, takže ho celkem stojíš 12.400+4092=16.492. Za těch 200 hodin si naúčtuje 19000, takže na tobě vydělá 2508 Kč (19000-16492=2508) z toho ti musí platit uniformu, další pomůcky k ostraze… Strážných je tam samozřejmě víc, tak vydělává víc, ale taky počítej, že musí platit telefony, internet, leasing vozů, účetnictví… a hlavně daň z příjmu. Takže tam žádný závratný zisk nevidím.

    Ten výpočet byl jen takový příklad.

  33. Zdravím zase já, ještě by mě zajímalo kde se dozvím správný postup(odpovědi) u otázek ústních někde sem viděl koncept a měl třeba jako odpověď 8-10bodů( nějaká situace u nálezu zraněného člověka při obchůzkové činnosti.)nerad bych mluvil z patra a něco vynechal a byl u zkoušky vyhozen, jinak z okolí konkurence vím že u zkoušek prodpadá 20-30% lidí. drtivá většina předdůchodového a důchodového věku

  34. Petr:

    Odpovědi na ústní otázky mám, zde je dávám ke stažení: uloz.to/102596344/odpoved-strazny-ustni-zip

    Dejte pak vědět, jak jste dopadnul 😉

  35. děkuji, naše firma je bude dělat někdy na přelomu únor/březen zkoušek se nebojím(stačí mi týdení příprava) horší než řidičák,maturita nebo zbroják to nebude.

  36. ještě jedna věc, osvědčení si u firmy udělám apk skončím protože od novýho roku nám nebude zaměstnavatel platit příplatky za noční,víkendy a bůhvíco ještě tyto příplatky mi v výplatě děljí až 1000kč. takže budoucnost u firmy nevidím bohužel jsem jeden z těch lidí co nemají žádný ani částečný důchod nebo něco podobného takže 5k za invaliditu mi prostě chybí a nechápu jak ještě může stát dotovat zaměstnávání invalidů v tak obrovském rozsahu(to co invalida stojí zaměstnavatele mu sociálka skoro celý zapaltí) kdyby alespoň měli částečný uvazky ale dělat na 100% jako zdarvý lidé to nechápu.

  37. Petr:

    Být vámi tak to Osvědčení nedávám z ruky, zaměstnavateli stačí jen kopie.

    Tam jsou poměrně významné slevy daně z přímu, u plně invalidního to je 60 tis. ročně, u část. invalidního něco okolo 15 tis/rok.

  38. Od oznámení o vykonání zkoušky máme termín 3 týdny do vykonání zkoušky.Je možné,aby se prodavač vykonávající str.službu naučil v rámci samostudia 160 otázek.Tresní právo,BOZP-PO,pož.ochranu,vnitř.směrnice SBS atd….

  39. dotaz:mám vystudovanou vojenskou střední školu s maturitou a pracuji u bezp.agentury,zaměstnavatel po mě chce abych vykonal zkoušku na strážného ale podle papíru,které jsem četl o vzdělání se píše že absolventi středních škol bezpečnostního nebo obdobného typu s maturitou,nebo vyšší vzdělání splnují kval.předpoklad.!!!!!! tak se tedy ptám ,kde je přesně napsáno,které školy jsou uznány,mám zato že vojenská škola je škola bezpečnostního nebo obdobného typu dejte mi vědět, díky 😐

  40. Míra:

    Zda je to možné se naučit, tak to nevím, je to určitě pro každého individuální. V každém případě je to nezbytné.

  41. Prosím o vysvětlení-2roky pracuji jako strážná. Za celou tuto dobu neproběhlo žádné školení o zdravovědě,požární ochraně, natož o paragrafech a zákonech ,práce se psy, a ostatním co se týká těchto zkoušek. A ještě mě zajímá,jak je možné aby nám oznámení o zkouškách bylo doručeno 1.11 a skládání zkoušek má být 22.11.-a to pod hrozbou /neuděláš, můžeme tě propustit/ nebo zaplat 1.800 a zkoušej to dále máš-li na to nervy a peníze.Připadá mi to neférové jednání. Ale co je v dnešní době fér,že? Dékuji za odpověd.

  42. Božena:

    Bohužel za to nemůže Váš zaměstnavatel, ale zákon, takže páni poslanci 🙁

    Bez těch zkoušek Vás zaměstnavatel nesmí zaměstnat, takže pokud je neuděláte, tak Vás bude muset propustit…

  43. Vaše opověd mě neuspokojila a je vyhýbavá.Můj zaměstnavatel o této vyhlášce 16/2009 musí vědět delší dobu-tedy od ledna r.2009 Nechal to tedy na poslední chvíli a já se znovu ptám je-li možnost se na toto jeho jednání někde odvolat. Není možné vykonat zkoušku odborné způsobilosti za cca 21dní při současném výkonu zaměstnání-nehledě na jiné povinnosti ap. Jde mi pouze o šibeniční termín který nám byl takto naservírován.Podotýkám ještě, že mám vyšší věk a učení již bohužel je pomalejší.

  44. Božena:

    Tyto zkoužky se dělají od září 2009, to zaměstnavatel asi věděl. Nezbývá Vám nic jiného, než se se zaměstnavatelem dohodnout (nikde si stěžovat nemůžete). Argumentujte tím, že je tam termín do 31.7.2012.

  45. JSEM ČÁSTEČNÝ INVALIDNÍ DŮCHODCE A MÁME VYKONAT TYTO ZKOUŠKY DÍČÍ KVALIFIKACE STRÁŽNÉHO.JDE JEN O ZKOUŠKU A MUSÍME SE ZAVÁZAT NA DVA ROKY,JINAK PŘIODCHODU DO 4 MĚSÍCŮ ZAPLATIT 5000 KORUN.TAKÉ NÁM BUDE STRŽENO 600 KORUN Z VÝPLATY,ABYCHOM SE PRÝ PODÍLELI NA FINANČNÍ ČÁSTI ZKOUŠKY. SLYŠEL JSEM, ŽE TO FIRMA NEMŮŽE POŽADOVAT…

  46. Petr:

    Firma (bezpečnostní agentura) do vás ty peníze investovala, i když nemusela. Tuto zkoužku si má zaplatit každý strážný, detektiv sám. Pokud už tedy firma investovala, tak může požadovat, aby jste se uvázal na určitou dobu ve firmě setrvat. Je to jako když se učeň vyučí pro nějakou firmu, a firma mu to vyučení zaplatí…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *