Bolesti zad, vyhřezlá ploténka, laserová nukleotomie

Určitě každého člověka bolí záda, někoho bolí krční páteř, jiného zase bederní páteř (bolest v kříži). Některé lidi bolí záda občas, jiné zase soustavně :-(, rozhodně oba stavy jsou velice nepříjemné. Bolesti zad, vyhřezlé ploténky, je civilizační nemoc, která trápí většinu lidské populace. Nejlepší lék na bolavá záda je pravidelné cvičení, samozřejmě musíte vědět jak, musí vás to naučit kvalifikovaný fyzioterapeut. Nejhorší postup léčby je dlouhodobé užívání léků proti bolesti, nejhorší jsou opiáty – Tramal/Tralgit, atd. Nicméně, pokud jsou silné – nesnesitelné bolesti (např. když si nemůžete dojít ani na záchod), tak se nedá nic jiného dělat. Za úplný nesmysl považuji prostředek Komodisk, který má blahodárně působit proti bolestem zad. Neznám člověka, kterému Kosmodisk ulevil od bolesti zad, spíše mu ulevil od peněz, dát 2.000 Kč za kus plastu je úplný nesmysl, považuji to za absurdní.

Při dlouhotrvajících bolestech zad lékař posílá pacienta na odborné vyšetření, které má přesně identifikovat příčinu bolesti – rentgenové vyšetření, počítačová tomografie (CT), magnetická rezonance (MRI), diskogram (vyšetření pomocí kontrastní látky, která se aplikuje přímo do meziobratlové ploténky), v některých případech na lumbální punkci (lidově řečeno „lumbálka). Lumbální punkce, je odběr mozkomíšního moku, mimochodem je to velice nepříjemné vyšetření, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti.

Co je příčinou bolestí zad?

Osobně (a z vlastních zkušeností) jsem přesvědčen, že hlavním příčinou bolestí zad je špatný – nevhodný životní styl, zejména minimální fyzická aktivita, neúměrná či nevhodná fyzická zátěž na páteř při fyzické práci, nevhodné sportovní aktivity (mnoho sportovců má vyhřehlou ploténku právě ze sportu). Samozřejmě, že je také důležité to, na čem sedíme a ležíme (židle a postel). Vůbec zde neplatí, že drahá židle či postel, je kvalitní a pro člověka vhodná. Koupě židle, postele je vhodné konzultovat s kvalifikovaným fyzioterapeutem, který určitě rád poradí.

Další příčiny bolesti zad: špatné – nevhodné sezení, chůze, uskřinutý nerv, skolióza, infekce, artritida, osteoporóza, nádor, úraz… Velice častou příčinou bolestí zad je vyhřezlá meziobratlová ploténka.

Léčby bolesti zad

Bolesti zad lze léčit několika způsoby:

  • Léky pro uvolnění svalů, protizánětlivé, proti bolesti. Do této skupiny se řadí také léky, které se vpichují injekcí do bolestivého místa, tzv. obstřiky. Z vlastních zkušeností doporučuji tzv. hloubkové obstřiky, které jsou často hodně efektivní. Tyto obstřiky provádějí pouze lékaři – odborníci.
  • Masáž zad je vhodná pro menší bolesti zad a je vhodné ji spojit s cvičením.
  • Cvičení, fyzioterapie – fyzioterapeutická cvičení provádí s pacientem kvalifikovaný fyzioterapeut, který zvolí vhodné cviky (u každého člověka jsou zcela odlišné). Pacient potom, tyto cviky, cvičí doma sám. Je důležité cvičit min. 5x týdně.
  • Akupunktura – údajně tento způsob léčby dokáže zbavit bolesti zad. Já jsem se o tom nepřesvědčil, akupunkturu jsem podstoupil několikrát, bohužel se zcela nulovým efektem. Akupunktura je bolestivá!
  • Chirurgická operace páteře, meziobratlových plotének je klasická operace, která vyžaduje celkovou anestezii. V součastnosti se vykonává pouze u pacientů, kteří jsou maximálně a dlouhodobě omezeni na pohybu. Současný lékařský trend je takový, že se vyhřezlé ploténky operují až v krajnosti, před deseti lety to bylo však přesně naopak, na operaci plotének šel člověk i s malým výhřezem ploténky.
  • Laserová nukleotomie, operace meziobratlových plotének laserem – Laserová nukleotomie je velice šetrný způsob (narozdíl od chirurgické operace), jak eleminovat výhřez meziobratlové ploténky. Provádí se pod CT kontrolou, tak, že se k meziobratlové ploténce (z boku, do jejího středu) zavede miniaturní jehla. Nejprve lékař laserovým vláknem stříkne do ploténky kontrastní látku, čímž získá přehled o celkovém stavu ploténky – výhřezu. Pokud lékař usoudí, že se bude operovat dál – výhřez není velký a ještě nedošlo k nevratným degenerativním změnám, tak jehlou protáhne laserové vlákno a laserovými pulsy zahřeje patologické lůžko, nahřátá ploténka se smrtští a zejede vzpět – do původní polohy. Po výkonu je pacient jeden den v nemocnici (pokud nenastanou komplikace), poté je propuštěn domů. Týden nesmí vykonávat těžkou fyzickou práci, zvedat těžká břemena, dupat nohama atp. .

Laserová nukleotomie z pohledu pacienta

Dlouhou dobu (roky…) jsem měl občasné bolesti zad, vzal jsem si prášek na bolest a bolest po pár dnech přešla. CT vyšetření ukázalo výhřez L5/S1 (úplně spodní ploténka v oblasti bederní páteře) a protruze L4/L5. Měl jsem bolest přes zadek, až do nohy – do prstů. S tímto výhřezem jsem žil a pracoval řadu let, až jednoho krásného dne mé tělo řeklo dost… Měl jsem trvající velké bolesti, bolest v zadku (nemohl jsem sedět) a vystřelující bolest do nohy. Sezení, dlouhodobá chůze byl můj zlý sen, nemohl jsem sedět u počítače (max. 2 minuty), v autě atp. No prostě hrůza, kdo nezažil, tak nemůže pochopit 🙁

Neurochirurg usoudil, že můj stav na klasickou operaci není. Jak jsem popsal výše – dnes je takový trend, že na operaci páteře posílají pouze lidé, kteří jsou maximálně a dlouhodobě omezeni na pohybu. Takto jsem žil bezmála dva roky, vlastně to ani nebyl plnohodnotný život, často jsem měl stavy, kdy jsem nemohl chodit vůbec, prostě hrůza. Absolvoval jsem několikrát infuzní léčbu, avšak bez dlouhodobého efektu. Od lékařů jsem všude slyšel, že je potřeba pravidelně cvičit, proto jsem opravdu cvičit začal, byla to taková moje poslední naděje, docházel jsem na rehabilitační kliniku Monáda (několikrát jsem tam byl i na infuzní léčbě), kde jsem absolvoval desítky rehabilitací, denně jsem cvičil i doma. Můj zdravotní stav se částečně zlepšil, pravidelným cvičením jsem výhřez částečně stabilizoval, nicméně ta stabilizace spočívala pouze v tom, že jsem mohl chodit, předklon a fyzická práce byla zcela eliminována. Život stejně na nic! Na internetu jsem sledoval různé diskuze ohledně vyhřezlých plotének, jednou tam psal čkověk, který absolvoval operaci meziobratlové ploténky laserem, s okamžitým a maximálním efektem (o čemž pochyboval a pochybuji i nyní). Neváhal jsem a na operaci jsem se objednal. Tedy, nejdříve jsem jsem si ji musel zaplatit, protože jí nehradí zdravotní pojišťovna. Operaci zprostředkovává firma Asklepion – Klinika a institut estetické medicíny Praha (majitel MUDr. Roman Šmucler), Londýnská 39, Paraha 2. Samotná operace je však vykonávána ve Fakultní nemocnici Na Bulovce, na Radiologickém oddělení, operaci vykonává primař Kašpar. Po operaci je pacient převezen (nesmí chodit) na místní Neurologické oddělení, kde stráví jeden den (ráno se vykonává zákrok a další ráno je propuštěn).

Laserová nukleotomie s odstupem času

Nyní jsem po laserové nukleotomii, operaci meziobratlové ploténky L5/S1 čtyři měsíce – zlepšení mám velké, díky Bohu. Kontrolní CT vyšetření ukázalo, že výhřez L5/S1 je definitivně pryč, zůstavají protruze a výrůstek. Nebylo to však jednoduché, jak jsem si představoval.

Samotný výkon byl celkem bolestivý, trval necelou hodinu, z toho zavedení jehly – z boku (pod lokální enestezií Mesocainem) k ploténce trvalo něco okolo půl hodiny a bylo to dost bolestivé, z mého pohledu to byla ale celá večnost, což jistě chápete. Nabarvení ploténky kontrastní látkou – cítil jsem dost velký tlak do kostrče, bolest ne. Nahřátí ploténky laserem nebolelo vůbec. Po zákroku jsem měl několik hodin nezvykle horké břicho (což je normální) a několik hodin jsem si nemohl dojít ani na záchod, ne že bych nedošel, ale bylo mi to zakázáno.

První měsíc po zákroku, jsem nepociťoval prakticky žádné zlepšení (denně jsem cvičil), měl jsem velké brnění v noze (v noci jsem vůbec nemohl spát), dříve to byla vystřelující bolest do nohy, ta vymizela, částečně zlepšila se dynamika páteře. První citelné zlepšení, přišlo až po dvou měsících. Celou tuto dobu jsem pravidelně – denně cvičil a docházel k fyzioterapeutce na Monádu (stejně jako rok před tím). Po tomto zákroku jsem měl pravděpodobně otok, proto to nesnesitelné brnění v noze, více než měsíc jsem užíval Wobenzyn a Aescin (na otoky, volně prodejné). Dnes, po čtyřech měsících, pociťuji velkou úlevu, pokud bych to měl vyjádřit procentuelně, tak bych to viděl na 80%, určitě bude následovat ještě další zlepšení :-).

Můj osobní názor na laserovou nukleotomii jen ten, že je to šetrná operace meziobratlové ploténky, narozdíl od klasické operace, kde bývají velké problémy se srůsty. Na druhou stranu, pravděpodobně, není vhodná pro každého. Slyšel jsem totiž o člověku, kterému tento zákrok vůbec nepomohl. Samozřejmě, že vždy je to velice individuální. Já mám jednu velkou výhodou – mám vytrvalost. Pokud se pro něco rozhodnu, tak v tom vytrvám! V tomto případě to bylo/je cvičení, bez pravidelného cvičení bych možná také žádné zlepšení nepociťoval. Nejprve jsem tomu také neveřil, říkal jsem si, že cvičení přeci nemůže ulevit od bolesti zad, opak je však pravdou. Ale na to musí každý člověk přijít sám, stejně jako já. Začal jsem cvičit, až když nebylo jiných možností, v podstatě jsem byl k tomu donucen. Dnes mi to už ani nepřijde, cvičím denně víc než rok, zvykl jsem si na to a doslova to potřebuji, budu cvičit i nadále – musím, protože jinak bych byl zase tam kde jsem byl. Pokud to vezmu zpětně, tak je mi jasný, že za ten výhřez si mohu sám, v mém případě zejména nevhodným životním stylem – minimální fyzickou aktivitou – pokud jsem nějakou fyzickou aktivitu měl, tak to byla výhradně těžká fyzická práce, což je jistě také špatně. Dále dlouhodobým sezením (až 15 hodin denně) a těžkou fyzickou prací.

Věřte mi, že cvičení, je pro bolest zad, výhřez ploténky to nejdůležitější, taky jsem tomu nevěřil, ale je to skutečně tak. Rozhodně nečekejte, že se vám, po pár dnech cvičení, váš zdravotní stav radikálně zlepší, je potřeba vytrvat a cvičit dlouhodobě. Já už musím cvičit až do konce života. Z mého pohledu to je skvělá představa, udržovat se v kondici. Rozhodně nechci další komplikace s páteří, proto rozhodně setrvám.

Lidi nechtějí cvičit! Často se vymlouvají, že na to nemají čas… Vy snad nemáte čas 15 – 30 minut času za den? Určitě máte. Nehledě na to, že některé cviky lze cvičit i při práci – při sezení.

Laserová nukleotomie, ano nebo ne?

Určitě je to individuální, v mém případě měla laserová nukleotomie velký smysl, efekt. Ale je potřeba si uvědotmit, že bez pravidelného cvičení, může mít efekt minimální či dokonce žádný. Toto platí také u klasické – chirurgické operace páteře.

Záveřem o laserové nukleotomii

Laserovou nukleotomii podstoupilo v Česku velice málo lidí, já jsem mezi nimi. Mnoho lékařů nemá o tomto druhu léčby meziobratlových plotének prakticky žádné informace, proto je nemohou pacientovi sdělit, což je škoda. Před tímto zákrokem jsem se o laserové nukleotomii informaval u více lékařů, nikdo nevěděl nic, žádné informace, zkušenosti, neznal žádného pacienta, který toto podstoupil.

Tolik můj příběh.

Update: Rok po laserové nukleotomii ploténky

Související články:

158 komentářů u “Bolesti zad, vyhřezlá ploténka, laserová nukleotomie

  1. Petro,
    me konkretne SM cviceni Mudr. Smíška, zlepseni po intenzivním cviceni po zhruba 6.měsích, po roce se vyhrez prakticky vstrebal, cvicim stale…uz jsem to tu kdysi psal….

  2. pro admin
    Děkuji za super odkaz pro cvičení. perfektně zpracované a to jsem zdaleka neprošel všechny oddíly. Jen by mne zajímalo které cviky mohu na sobě aplikovat,když mi můj operatér a lékař zakázal veškeré rotace. asi si to budu muset zkonzultovat se svým fizioterapeutem. ten mi doporučil jen pár cviků,které jsem na žádnem videu neviděl a to opomíjím důležitost zprávného dýchaní. ani netušíte které šlověk zapne svaly při tom zprávném dýchání. no čuměl jsem jak puk a když mi řekl že po vádechu mám jen 5 cm zvednout nohu tak jsem se rozklepal jak Rath po zátahu URNy. no mazec. hezký den všem a nezapomeňte: za každým mráčkem je schované sluníčko. držím palce.

  3. Prosím o radu – neznáte někdo řadu cvičení na vyhřezlou ploténku. Manžel má bolestí,je po infuzích a operace se boji. Chtěl by to zkusit zažehnat cvičením. Děkuji J.

  4. Přesně takové cviky znám a moc rád mu je ukážu,stačí se jen spojit po skypu s vebkamerou,můj skyp Dalibor Šiška(Daskabát)

  5. Díky, moc on je teď v cizine a hned jak se vrati tak mu kontakt dam. A do e-mailu to poslat nejde??

    Diky

  6. Dobrý den, prosím zajímala ba mě cena laserové nukleotomie. Děkuji. Voříšková

  7. Musím reagovat,
    mě šlechtova metoda a rozvazování svalů pomohlo od operace .Už jsem měla vypsaný termín a nakonec jsem jí temusela.Do roka se dva výhřezy jeho metodou úplně vstřebaly a to jsem se s nima trápila 5 let.Nedám na šlechtu a jeho metodu dopustit.

  8. Je mi 38, mam vyhrez plotenky L4/L5,první příznaky už před 5 lety.Nyní už skoro dva roky denně.Zkusila jsem vše možné,nyní cvičim metodu MC Kenzie,mate s ni někdo zkušenost? Uvažují o operaci laserem.

  9. Dobrý den paní Petro,
    já mám výhřez ploténky L2 a L3 šíře 7mm.Již také několik let mě trápí bolesti,které vystřelují do levé kyčle,brní mě u prsty u nohou.Poslední dva roky užívám na bolesti opiátový lék D.H.C. 90mg 2x denně,abych je vůbec přežila.Vyzkoušela jsem všechny možné metody konzervativní léčby (včetně MC Kenzie metody),bohužel s nulovým výsledkem.Takže mi nezbývá nic jiného,než ta poslední možnost – operace na spondyochirurgii v Motole.

    Nyní mám dotaz ke všem,kdo tuto klasickou operaci v Motole absolvovali – můžete mi napsat s jakým výsledkem?
    Děkuji. Dáša

  10. Dášo na jiných diskuzích čtu,že úspěšnost operace je tak 50 na 50.Jestli chcete,spojíme se po skypu s webkou a můžu Vám ukázat něco jiného,něco co velmi často lidem pomůže,ono totiž 7mm není moc a mohlo by se to úplně vyléčit.

  11. Díky za nabídku,Dalibore.
    Ráda bych se s Vámi spojila na skype,bohužel nemám webku a momentálně na mém starém počítači mi nefunguje ani to,abych viděla toho druhého.
    Pokud by to tedy šlo jen slovně,mám skype: dasap12
    Budu Vám vděčná za jakokoli pomoc.
    Dáša

  12. Tonyc:

    Samozřejmě, že budete vychvalovat zboží, které prodáváte. Osobně tento výrobek považuji za neefektivní a předražený.

    Dobrý den Admine,
    jsem rád, že jste se vyjádřil k přístroji. Nikdy jste jej neviděl, nikdy jste jej nevyzkoušel, ale považujete jej za neefektivní. Budu rád, když Vám jej budu moci BEZPLATNĚ ZAPŮJČIT na 14 dní, abyste se pak mohl k němu vyjádřit po vlastních zkušenostech.
    Jinak další informace o přístroji na stránkách http://www.rikta.webnode.cz
    Tonyc

  13. Dobrý večer Tony,
    teď čtu Váš poslední příspěvek,že jste ochotný bezplatně zapůjčit na 14 dní přístroj RIKTA.
    Nade mnou již lékaři „zlomili hůl“ a mám jít na operaci,což ještě pořád považuji za poslední řešení,navíc prý s výsledkem 50 na 50.
    Proto bych byla moc ráda,kdyby jste mi mohl RIKTU zapůjčit,abych se mohla přesvědčitjak by fungovala na mě.Ne každému pomáhá to samé,ale pokud se přesvědčím o její učinnosti,nebudu litovat peněz a jestli to půjde,koupím ji od Vás. Dáša

  14. Dáša:

    Ten přístoj údajně léčí až příliš mnoho nemocí: epilepsie, astma, hemeroidy, poruchy menstruačního cyklu, ostruhy, zácpa, vředy… a to vyznívá velmi nevěrohodně. Pokud Vám Tonyc přístroj bezplatně zapůjčí, tak nevidím problém. Uvidíte. Ale moc tomu nedávám.

    7mm výhřez je na klasickou operaci, kterou Vám nabízejí. Zde je ale nutno upozornit, že čím větší výhřez, tím větší bolest. Člověk, který má výhřez 1mm může mít větší bolesti, než člověk, který má např. výhřez 7mm. Jde o postavení výhřezu – jak moc tlačí na nerv. U klasické operace bývají problém tvrdé srůsty, takže následně můžete mít ještě větší bolest, než před operací. To je ale velmi individuální.

    Já měl výhřez 4mm, a to je prý na laserovou operaci hodně. Jsem 4 roky po operaci a cítím se skvěle, 90% zlepšení. Ale denně cvičím. Věřte, že vše je o cvičení. Cviky ale musí určit fyzioterapeut. Musíte cvičit měsíce, než přijde zlepšení. Věřte, že tady je ta správná cesta!!! Vysoce kvalitní fyzioterapeuti jsou na Monádě – monada.cz

    Přeji hodně štěstí!

  15. Admin
    Z Vašeho ohlasu mi vyplývá,že jste byl na klasické operaci.Mohu se zeptat kde? A hlavně na průběh pooperační péče,rehabilitace,lázně atd.? Já jsem objednaná do Motola.
    O tom,že se musí denně cvičit,vím.Snažím se cvičit i teď,ale i když provádím úplně jednoduché cviky,mám hrozné bolesti.
    Na jednu stranu se na tu operaci těším (jako na vysvobození od bolestí),na druhou hrozně bojím.

    Předem Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.
    Dáša

  16. Dáša:

    Byl jsem na laserové operaci. Ty cviky Vám ukáže fyzioterapeut. 70% cviků mám takových, že nepohnu jedinou končetinou – cvičím jakoby vnitřně. Jen zapojuji bránici, konečník…

    Po klasické operaci nastává cca 6 měsíční rekonvalescence. Po laserová operaci jdete druhý den domů, třetí den máte cvičit.

  17. Admin
    Díky za rychlou odpověď.
    Tak jsem špatně pochopila tu Vaši první informaci (že jste měl výhřez 4mm a to je na laserovou operaci hodně – usoudila jsem,že Vám ji neudělali).
    Druhý den po operaci domů a hlavně 90% zlepšení – co já bych za to dala!!! Ale když mám výhřez 7mm,to se asi laserovoum operací nedá odstranit,že? 😥
    Dáša

  18. Dáša:

    Na laserovou operaci můžete i tehdy, když Vám nebude doporučována. Je otázka, zda Vám pomůže. To Vám samozřejně nikdo nezaručí. Vždyť si jí sama zaplatíte, stojí 30 tisíc. Každá operace zad je velmi idividuální. Druhý den po operaci jsem 90% zlepšení neměl, to přišlo asi za 2 měsíce (intenzivní cvičení). Já jsem asi 1,5 roku vůbec nepředklonil (neskutečné bolesti v bederce až do nohy, bral jsem opiáty), takže nikdo nemůže očekávát okamžité zlepšení. Je to otázka rehabilitace.

    Myslete na to, že každá bolest začíná v hlavě.

  19. pro Dášu:
    také mě trápí 2 výhřezy, L4,L5 (4 a 5 mm) už 5 let a bolesti se stupňují – klasickou operaci mi nechtějí udělat a na laserovou jsem se zatím neodvážila. Myslím, že dočasně se ani neprováděla. Co se týče FN Motol, slyšela jsem na ně jen ty nejlepší reference – šéfem na spondylochirurgické ambulanci je Doc. Štulík (moje maminka k němu dochází na konzultace, je po náročné operaci zad – nejedná se o plotýnky). Je v tomto oboru špička i mimo ČR. Určitě vše dopadne dobře (asi Vám trošku i závidím), nepodceňujte následnou rehabilitaci a pravidelné cvičení. Zjistěte si nejlepší fyzioterapeuty v okolí a zkuste se ještě poptat prevenci proti srůstům – ty opravdu dělají největší paseku. Samotný výkon /odstranění výhřezu/ je pro ně banalita. Budu Vám držet palce! Určitě se po operaci ozvěte.

  20. Stefanie,Admin
    Děkuji vám za podporu.Na pondělí 25.11.jsem objednaná na konzultaci do Motola (čekám na to od května),tak vám pak dám hned vědět,jak jsem dopadla.

  21. Zdravím přátelé,
    slíbila jsem,že dám vědět,jak jsem dopadla v Motole.
    Pan docent Štulík se zhrozil,v jakém stavu se moje páteř nachází a ptal se,proč jsem nepřijela dřív.Víte proč? Moje neuroložka v Mladé Boleslavi mi nechtěla dát doporučení a raději mi předepisovala víc než dva roky opiáty.Takže teď mám na páteři nezvratné změny.Ale pan docent mi slíbil,že udělají,co budou moct a objednal mi na operaci již na 15.1. Jinak se tam prý čeká 6 až 8 měsíců.
    Mám z té operace sice trochu strach,ale spíš se na ní těším jako na vysvobození od těch ukrutných bolestí.

  22. zdravím,mohl by mi někdo poslat kontakt a bližší informace na objednání se na operaci pomocí laserové nukleotomie?děkuji moc,mám výřez l5/s1 8mm a s tím spojené nesnesitelné bolesti…díky

  23. zdravím,mohl by mi někdo poslat kontakt a bližší informace na objednání se na operaci pomocí laserové nukleotomie?děkuji moc,mám výřez l5/s1 8mm a s tím spojené nesnesitelné bolesti…díky mail….ukukacky@seznam.cz

  24. Dobrý den,
    podstoupil jsem v Surgal Clinic Brno aplikaci diskogelu u pana primáře Jana Křístka.Trpěl jsem velkýmí bolestmi hlavně v noci.Na magnetické rezonanci mě bylo zjištěno ,výhřez 2 plotenek 8 mm.Neurochirurg mě zařídil operaci ,když už jsem toho dosti zkusil.5x ozonoterapie,13x na jehličkách, ale stále bolesti neustupovali,Když se operace blížila dostával jsem strach a tak jsem na internetu přišel na aplikaci Diskogelu.Zavolal jsem do Brna a objednal se na konzultaci k panu doktorovi.Během 14 dnů jsem byl ojednán na konzultaci(musel jsem sebou přivést vyšetření na MGR.) a na této konzultaci jsme se s panem primářem dohodli na datumu aplikace.Za 14 dní jsem ráno nastoupil do soukromé kliniky,kde mě udělali přijimací vyšetřeni,behem čtrt hodiny bylo provedeno,já v místní lekárně jsem si zakoupil lahvičku s Disko gelem za 25 tisíc a u příjmu jsem doplatil 10 tisíc za aplikaci.Během 2 hodin jsem byl připraven k výkonu.Poté mě odvezli na CT kde se aplikace proedla.Dostal jsem inekci do žíli a částečne me znecitlivili záda kolem vpichu dvou jehel ,kterými se vpravoval gel mezi obratle.Bezbolestný zákrok trval asi 3čtvrtě hodiny.Poté mě odvezli na pokoj kde jsem musel asi 3 hodiny ležet na zádech.Poté jsem se již opatrně pohyboval.Ráno když jsem se probudil jsem již žádnou bolest necítil,v 9 hod jsem sám os. autem odjížděl círka 100km domů.A to až doposudto je to 2.5 měsice po zákroku,jsem bez bolesti.Ale aby to nebylo 100%,tak vznikl další problém ,který pravděpodobně nemá nic společného se zákrokem.Po delší chůzi(asi 1km) mě začne tupnout levá noha a pokud bych si neodpočnul ,tak bych upadl.A tak mě čeká ještě jedna konzultace.Přesto bych chtěl moc poděkovat panu primáři DR.Křistkovi ,že mě zbavil těch nesnesitelných bolestí.
    SchejbalJosef 724208309

  25. Zdravím Dášu, byl jsem delší dobu v zahraničí a až nyní jsem se dostal k vašemu příspěvku. Přístroj samozřejmě můžu zapůjčit, napište mi na můj email, odkud jste a vymyslíme, jak to provést: tonyc.prochazka@gmail.com
    Tony©

  26. Dobrý den,
    jsem objednán na operaci výhřezu ploténky do FN Brno- Bohunice.
    Máte někdo zkušenosti s klinikou, byl jste zde někdo na operaci ? Jak vše probíhalo, jak se cítíte po operaci ?Prosím, napište.
    Všem pěkný den
    Zdeněk

  27. Dobrý den,na tyto stránky jsem zabrousila prvně,neboť mám velké problémy s ploténkama.
    Ale k vašemu dotazu na Bohunickou nemocnici :moje dcera se narodila s vadou páteře a celkem obklikjou jsme se do Brna do této nemocnice dostali,operovali jí zde asi v r.84 a mohu vám říct,že jsme byli spokojeni.To tam byl ještě Doc.Vlach,nevím,jak nyní,dcera tam jezdí pouze na kontroly po 5 letech,ale myslím,že nemusíte mít žádné obavy,já,kdyby to nebylo tak daleko / Beroun,středoč.kraj /,tak bych tam se svými problémy,šla hned.
    přeji brzké uzdravení a ozvěte se po zákroku 😛

  28. Dobrý den,
    děkuji Vám za podporu,také jsem zde navštívil stránky poprvé. Nyní, tím, že mne čeká tento „zásah“ hledám informace, kde se dá i když je u každého situace individuální.
    Pěkný den,
    Zdeněk 😉

  29. Hezké pondělní ráno přeji,
    jsem ráda,že jsem vám mohla drobet přiblížit nemocnici,i když by jste spíš potřeboval,aby vám napsal někdo,kdo tam byl v čase nedávném.
    Já mám termín operace ,též ploténky,v Praze na Homolku,na konec března,ale dělám vše,aby jsem tam nemusela.Neumím si přestavit tu dobu po operaci,kdy nebudu moc sedět.Proto hledám nějakou vhodnou fyzioterapii a cviky,abych to překonala a alespoň drobet fungovala.
    Moc vám držím palce,aby vše dobře dopadlo a ozvěte se ,až budete mít po operaci.
    Mějte se hezky.Eliška J.

  30. Dobrý den, prosím máte někdo zkušenost s vyšetřením a následným 6 týdenním léčebným režimem na soukromé klinice v Havířově -Šumbarku. Vlastní tam v ČR jediný přístroj k léčbě zde uváděných potíží zad ,pomocí SPINÁLNÍ DEKOMPRESNÍ TERAPIE.Také jsem jednou z těch, kteří hledají alternativy a snaží se tzv.uniknout klas.operaci zad, za pomoci moderní přístrojové techniky, která se plně využívá v Americe,Itálii…kde se dávno ustoupilo od operativních zákroků, pomoci této metody.Děkuji za příspěvky a všem držím pěsti.Kiki

  31. Kiki, zkuste se podívat na apkp.cz, je tam přístroj RIKTA a ta umí bolesti zad velice úspěšně léčit.
    Tonyc

  32. Dobrý den,
    vzkaz pro Elišku J. i další.Termín operace jsem z důvodu nachlazení měl posunutý.Operován jsem byl ve FN Brno,Bohunice, neurochirurgie. Operace trvala celkem i s přípravou anestez. 2,5 hod. a to epidurálně. Strach, nervozita, obava jak vše proběhne, zda nebude můj stav horší za to určitě alespoň v mém případě vůbec nestál. Po operaci která proběhla v pondělí jsem již v pátek byl propuštěn domů 😉 Od propuštění jsem nevzal ani nepotřeboval jediný lék proti bolesti a drobná bolest-dá se vydržet.Měsíc se bere acylp. pouze na ředění krve.
    Snažím se nyní dle návodu -DVD z FN dodržovat cvičení.
    Výhřez jsem měl mezi 4-5 obratlem S1 do PDK, takový,že utlačoval nerv k míše.
    Nezáleží na velikosti výhřezu ale kam výhřez směřuje. Doporučuji, pokud dle magnetické rezonance určí lékař operaci jako jediné řešení, poslechnout a nedělat „pokusy“ jakékoliv o nápravu. Je plno lidí, kteří mohou mít výhřez kupř. 1 cm a žádné problémy a může být výhřez menší a utlačuje nerv. Operace by měla krom jiného zajistit, aby nedošlo k případnému ochrnutí. Dále je to již na nás, budoucí případné fyzické zátěži, cvičení atd.
    Co je nepříjemné, tak nesmím sedět určitě 6 týdnů- do návštěvy a kontroly u operatéra,jen ležet, chodit.
    Ještě chci zmínit, nikde jsem se nesetkal s tak ochotným personálem, lékaři včetně zdr. sestřiček.
    Přeji pěkný den,
    Zdeněk 😉

  33. Dobrý večer Zdeňku,
    zdravím vás a děkuji vám za zprávu.
    Jsem moc ráda,že už máte operaci za sebou a že vše dobře dopadlo.Je vidět,že si nemocnice své dobré jméno zachovala,a to je moc dobře.
    Já jsem nakonec operaci v Praze zrušila a od 10.3.jsem již uschopněná a chodím do práce.
    Záda bolí,ale oproti tomu,co jsem prožívala,je to o mnoho lepší.Již ani žádné silné utišující léky neberu,pouze klasiku-na bolest a to ještě jen večer.Mám ještě nějakou rehabilitaci,tak uvidím.
    Měla jsem z té operace docela strach,a hlavně jsem si nedovedla představit to,o čem píšete,že bych si měsíc nemohla sednout :|,hlavně chození na WC.Asi to mě hodně donutilo se té bolesti postavit.Tak uvidím,jak to bude pokračovat do budoucna. 😥
    Zdeňku,vám přeji,ať se brzo zotavíte,a jste už jen v pohodě.Budu ráda,když se mě tady na těch stránkách občas ozvete,jak to s vámi pokračuje.
    Mějte se moc hezky a hlavně zdravíčko vám přeji.
    Eliška J.

  34. Dobrý den Eliško,
    jako neznalý jsem měl z návštěvy toalety také strach, dokonce jsem se obával, co bude v nemocnici. Vše opravdu v naprosté pohodě. A můj strach a bujná fantasie, jak to budu zvládat doma,že se snad vůbec nesmí sedět- vše v pořádku.Normálně se posadit mohu, nic nebolí a sezení klasické se nesmí patrně z důvodu hojení rány.Pocházení,cvičení a ležení je nyní tou hlavní náplní dne, ještě,že mám velký byt,ale je to pro mne hrozné, jsem dost aktivní člověk.Vzhledem k tomu,že mám vycházky ještě před operací psané obv.lékařkou,chodím občas i ven.Sice není procházka po městě to nej,ale příkladně na chatu se podívám,až budu moct usednout za volant.V loňském roce jsem to asi přehnal s aktivitou, včetně přístavby a z toho důvodu asi tak vyhřezlá ploténka.
    Jezírko,které jsem plánoval na rok letošní je asi pro tento rok odloženo.
    Přeji Vám,ať se daří,pěkné dny a ať se vše spraví bez operace 😉
    Zdeněk

  35. Dobrý večer Zdeńku,
    jsem drobet zaneprázdněná a proto jsem hned neodepsala.
    Mohu vám říct,že jste mě překvapil,tím,co jste mě napsal ohledně toho sezení a WC,takže,pokud by do budoucna přec jen k té operaci došlo,což si samozřejmě nepřeji,takuž budu chytřejší 😉
    Venku se dělá hezky,6 týdnů uteče jako voda,a vy se konečně dočkáte i té chaty.Teď už to bude jen lepší,určitě budete mít nějakou rekonvalescenci a lázně.Ty mě také lékařka nabízela,zatím jsem odmítla,neboť jsem byla 3 měsíce na neschopence,a nechci hned zas přijít s lázněmi. 😆
    Jinak záda pobolívají,chodím stále na rehabilitaci,a také na masáže,tak snad to rozhýbu a na sluníčku,které stále víc a víc hřeje,to vyhřeju.
    Zdeňku,mějte se moc hezky,užívejte si jarních dnů a pokud budete chtít,tak zase někdy písněte,budu ráda.
    Eliška .

  36. Dobrý den, pročítám si Vaše příspěvky a jsem ráda,že vůbec něco takového existuje. Jelikož trpím vyhřezlou ploténkou L5/S1 která mi utlačuje nerv…už půl roku. Příští týden si mám jít pro termín operace a stále nevím,zda do toho jít. Neurochirurg mi řekl,že jinou možnost nevidí..Chtěla jsem to řešit obstřiky,masaže,rehabilitace a řekl mi že je to zbytečný,že když už mě to trápí půl roku,tak leda operace…Mám chvíle,kdy mi je hrozně a nemůžu vydržet..Ale v tuhle chvíli to neni tak hrozné, do práce chodím.. Jen jsem omezená v pohybu – neohnu se. Což mě dost trápí..Jenže co když mě po operaci bude hůř 🙁 píšou že je 85% úspěšnost. Mám jít do Hradce Králové na operaci..Budu ráda,když bude někdo reagovat na můj příspěvek..Díky moc..Jana 25let

  37. Ahoj Jani,vím jak na ploténky,dělám to již pár let a u tak mladých lidí,jako jsi ty to jde většinou velmi dobře.Můžu ti pomoct budto osobně,nebo po skypu s webkou vysvětlím,co a jak udělat,stačí když mě někdo s rodiny zastoupí.Jde o jednoduché cviky,které ale nemůžeš dělat sama,protože by to nemělo efekt.

  38. Ahoj Dalibore. Děkuji za nabídku. Né že bych byla nedůvěřivá..Ale už jsem zkusila snad všechno…chodila jsem k fyzioterapetičce a ta sama mě řekla,at jdu na tu operaci – když po cvicích,které mě ukázala,se mi neulevilo a stále nepropnu nohu a pajdám.Pak jsem zkoušela léčitele,plavání,nahřejvání a nic – mám to od minulého roku od července..vím to ale až ted od ledna…Možná tehdy by mi to pomohlo…ale ted už tomu moc nevěřím. Navíc mám kolem sebe pár lidi,kteří ikdyž to rozcvičili,tak za pár let stejně skončili v nemocnici…Ale děkuji..Tvé jméno jsem už zahlédla v mnoha diskuzích…snad si někomu pomohl 🙂

  39. JanaST:

    Bylo by dobré si najít kvalitního fyzioterapeuta, který ti řekne jak cvičit. Existují cviky, které dokáží výhřez zcela vyléčit. Je potřeba vydržet a doživotně cvičit. Pokud někdo vydrží cvičit pár měsíců, tak záda časem zatuhnou a bolest přijde zpátky. Já cvičím skoro denně (min. 5x týdně), když není čas tak třeba pár minut. Přeji hodně štěstí!

  40. Jana ST – dobrý den,
    lékařům se pokud možno vyhýbám a jít do nemocnice je pro mne hrozná skutečnost, nehovoříc o strachu v tomto případě ( výhřez ploténky),jak by mohla operace dopadnout.Dále se nesmí sedět 6 týdnů, otázka,jak to bude s wc atd.- vše ok.Operaci mi dělal pan doktor epidurálem – má pod kontrolu přesně vše co je třeba a tento druh anestezie je šetrný na organizmus. Po zákroku všichni pacienti včetně mne jsme již druhý den cvičili s rehab. sestrou. Propuštěn jsem byl 4 den od operace.Doma se smí ležet, chodit a cvičit. Sezení max 20 min.= toaleta .Doporučené cviky – v nemocnici jsem si koupil DVD cviků. Dne 24. 2. jsem byl na operaci, v pátek 28.2.již doma 🙂 Pokud je jasné z vyšetření magnetické rezonance jaký výhřez je, kam tlačí ( na velikosti nezáleží ) je dobré poslechnout rady lékaře.Může totiž při „pokusech“ dojít k uskřípnutí nervu a ochrnutí. Nemyslete si,když nesnáším nemocnice,že jsem se na operaci „hrnul“ a nevyzkoušel co bylo možné. Konzultoval jsem vše ještě s jinými lékaři neurochir. a odpovědi byly stejné.Pohyby, cviky pod vedením fyzioterapeutů ano, ale při malých nálezech.Sám lékař mi sdělil, musel by se stát zázrak,aby se ploténka vrátila zpět. Udělá se špatný pohyb a pak je otázka, co se stane s vyhřezlou ploténkou.
    Dnes jsem OK a 9.4. jdu na kontrolu, těším se,až si konečně budu moct sednout atd. Vydržet se to ale dá 😉
    Přeji správné rozhodnutí
    a ještě – o věku to není, problémy si nevybírají,ikdyž je „smutné“ zdravotní problémy řešit v tak nízkém věku. To je častá navozená řeč lékařů- no jo, co chcete,vždyť již na to máte léta…Klidně to tvrdí i 40 ti letým…“Podívejte“ se kolem sebe,nemoci si nevybírají, ani tyto zdravotní problémy.
    Pěkný den,
    Zdeněk 😉

  41. Zdravím pane Zdeňku,
    chtěla bych se jen zeptat,kde Vás operovali?
    Já jsem necelé tři měsíce po klasické operaci v Motole a doposud mi sezení delší jak 15 minut dělá problémy.
    No měla už jsem to hodně zanedbané,docent Štulík uvažoval ještě o další operaci,ale při první kontrole mi dle RTG řekl,že už snad nebude potřeba.Na další kontrolu jedu – opět sanitou vleže – 18.4. a už snad budu moct odložit i berle.
    První dny po operaci jsem měla opravdu velké bolesti,tím spíš,že mi nemohli podávat infuzně morfium kvůli nízkému tlaku.Na oddělení JIP jsem ležela pět dní,kdy mi podávali infůze,transfůze,dva dny na kyslíku…..bylo to dost hrozné.A to ani nechci popisovat cestu domů – do Mladé Boleslavi – příšernou sanitou.
    Jsem ráda,že to nejhorší mám snad již za sebou.V současné době pilně rehabilituji – doma cvičím předepsané cviky 5x denně po 15 minutách,jinak docházím na vodoléčbu – plavání a cvičení ve vyhřívaném bazénu + podvodní masáže.
    Jsem odhodlaná cvičit až do konce života,než podstoupit takovou operaci páteře znova!!!

  42. dobrý den,
    operovali mne v Brně FN,Bohunice- neurochir. (výše již komentáře). Přiznávám, že jsem měl také strach co bude následovat. Právě o tom zde hovořím,ne na všechny výhřezy ploténky je řešení cvičením,jen při malém nálezu a ten je možný posoudit z magnet.rezonance. Nemám nic proti některým názorům kupř.p.Dalibora, ale chce to také použít rozum. Přesně jak píšete Vy, ploténka bohužel ve Vašem případě byla zanedbaná a v mém případě byl nález tak velký,že mi tlačila nerv na míchu. Jinak v nemocnici byl pán i od Havlíčkova Brodu, od Zlína atd.( při řeči sdělili,že slyšeli na tuto FN -neurochirg. jen chválu) Také měli domluvený převoz sanitou. Já, protože bydlím v Brně cca 6 km od nemocnice jsem měl povolen odvoz soukromě, samozřejmě položené přední sedadlo, ale za pár minut jsem byl doma. Jen to cvičení -cvičíte 5x denně, nám zase řekli 3x 15 min. a v mém případě, ale i jak vzpomínám,nikdo další tam berle nepotřeboval.( ale i to je individuální, šetříte si tím asi tlak na páteř).Já zákaz sezení dodržuji,jak jsem psal-pouze wc a když ulehám. Ve středu mám kontrolu,tak uvidím,zda se již budu moci posadit.
    Přeji všem pěkné dny 😉
    Zdeněk

  43. Dobrý den Zdeňku,
    dnes poprvé jsem četla Vaše,a ostatních, příspěvky ohledně operací. Věřím, že jste již v pohodě a užíváte pěkného počasí. Já jsem 14 dní po operaci výhřezu plotének. Operace se zdařila, ale myslím, že bych se potřebovala ujistit ve cvicích. Jak koukám, tak delší dobu jste již nepsal žádný komentář. Pokud se ozvete, budu moc ráda, zaujalo mě, jak jste psal, že jste si měl možnost cviky koupit na DVD.Nám dali pouze pár napsaných cviků.Ozvěte se,jak se cítíte po čtyřech měsících po operaci ;-).S přáním hezkých, pohodových dnů Marta 💡

  44. dobrý den,
    omlouvám se,na tyto stránky již nechodím.
    Používám také jinou e-mail adresu, takže po delší době jsem nahlédl také zde.
    Po operaci jsem i v dnešních dnech bez problému.Lázně jsem odmítl a ke cvičení zvolil postup dle DVD jak jsem psal koupené na neurochir.klinice FN Brno,Bohunice, cena 200,-
    Jedná se o cviky v leže na zádech pro posílení svalů dolních končetin,kloubů,napodobení jízdy na kole,(o tomto jsem četl,že se nejvíce posilují břišní svaly- pro nás po operaci).
    Zatahování a tlačení svalů vnitřních jako by jste chtěla vytvářet tlak v podbřišku 🙂 )na Youtube je video pro ženy, které mají posilovat vnitřní svaly v případě problémů s únikem moči. Posílení těchto svalů má vliv na vnitřní svaly u páteře také. Pak cviky na všech „čtyřech“ proti skolióze.
    Jinak jsem docházel na rehabilitace – reflexní masáže,ale přímo v nemocnici, zkušenou fyzioterapeutkou,vanu s pěkně silnými tryskami, k tomu cvičení na zesílení svalů.
    Klade se důraz na správné držení těla.Ikdyž celkem svaly mám, jedná se zde o svaly „jiné“..
    Přeji všem krásné dny
    Zdeněk 😉

  45. Dobrý den Zdeňku :-), děkuji za odpověď. Včera jsem se vrátila po 14dnech z rehabilitace z nemocnice. Absolvovala jsem vlastně to co vy ambulantně. Jsem ráda, že jsem si tu rehabilitaci vyjednala. Pomohlo mi to. Akorát přetrvává bolest v pravém kyčli, ale asi to bude chtít větší čas, protože jsem měla jen pár cviků a rehabilitace nenavazovala hned po operaci. O cvicích na čtyřech se nikdo nezmínil, tak kouknu na netu. Jinak mě čeká na konci srpna kontrola u operatéra a potom lázně. V souvislosti s kontrolou se chci zeptat, jak probíhala u vás? Dělali rentgenový snímek, nebo jen kontrola lékaře? Jste nyní ještě v neschopnosti? Samozřejmě že je to individuální, ale nedokážu si představit, jak ta rekonvalescence bude
    trvat. 🙄 🙄
    Zdeňku, přeji Vám a všem ostatním krásné pohodové letní dny. Marta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *