Princezna Diana (Diana Frances Spencer)

Princezna Diana, princezna z Walesu (Princess of Wales), Lady Di vlastním jménem Diana Frances Spencer se narodila 1. července 1961 a zemřela tragicky 31. srpna 1997 v Paříži poblíž poblíž Eiffelovy věže.

V osudný den řídil Mercedes S 280 Henri Paul, ve kterém byla princezna Diana a její egyptský milenec a multimilionář Dodi Al Fayed. Milenecký pár střežil bodyguard Trevor Rees-Jones, který též trvořil osádku vozu. Ten jediný také tuto těžkou autonehodu jako zázrakem přežil. Bylo prokázáno, že řidič měl v krvi 1,8 promile alkoholu, a že užíval léky proti depresi. Vůz s Dianou ujížděl před dotěrnými novináři.

Diana byla v době, kdy se pelešila s egyptsklým milencem, vdaná. Její manžel byl Princ Charles (Charles Philip Arthur George). Dianino manželství bylo od samého počátku nešťastné, přesto měla s princem Charlesem dvě děti – princ William (William Arthur Philip Louis) a princ Henry (Henry Charles Albert David). V době manželství trpěla Diana depresemi a bulumií. Charles se přiznal k nevěře v roce 1994 s Camillou Parker Bowles, též řekl, že Dianu nikdy opravdu nemiloval. K Camillou se Charles polešil od roku 1986, v roce 1992 bylo oficiálně oznámeno, že manželé žijí odděleně.

Poslední rozločení s Dianou se konalo 6. září 1997 v Londýně ve Westminsterském opatství. Diana byla uložena do rodinné hrobky Spencerů v Althorpu.

Vyšetřování její tragické smrti odhalilo, že Diana měla v době manželství celou řadu milenců, např. Oliver Hoare, James Hewitt, Will Carling… Mezi její milence též patřil bodyguard Barry Mannakee.

Princezna Diana proslula charitativní činností – pomáhala dětem v rozvojových zemích, lidem s AIDS apod. Ve své době byla nejznámnější (a nejfotografovanější) žena na zemi.

V Československu byla Diana v roce 1991, tehdy doprovázela prince Charlese při oficiální návštěvě.

Diana Frances Spencer
Diana Frances Spencer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *