Anorexie (mentální anorexie) a bulimie

Myslíte si, že jste tlustá? Chcete zhubnout? Fanatické hubnutí se mnoha ženám už vymklo kontrole. Pozor na anorexii a bulimii!

Anorexie (mentální anorexie) je velice závažná psychická nemoc, která se projevuje tak, že pacient má naprosto zcestné představy o tom, že má nadváhu (nebo dokonce obezitu) a proto odmítá jídlo. Anorexie je ale hlavně civilizační nemoc, která je nejvíce rozšířená ve světě modelingu. Touto nemocí trpí zejména dívky ve věku před pubertou a v pubertě. Je ale alarmující, že anorexie je poslední dobou, čím dal častější u chlapců a mužů.

Anorektičky často přestavájí menstruovat, ztrací sexuální aktivity, mají odvápnění kostí, oslabenou imunitu, srdeční aritmii, chudokrevnost, kožní nemoci…. Anorexie bývá často spojena s bulimií. Bulimie je stav, kdy žena má nezvladatelnou chuť na jídlo, které ale v zápětí vyzvrací. Anorexie přichází pomalu a nenápadně. Léčba anorexie i bulimie je velice obtížná. Je vhodné, když se do léčby zapojí nejbližší okolí pacienta. Lehčí případy se léčí ambulantně. V pokročilém stadiu anorexie je nutná hospitalizace.

Co je příčinou anorexie?

Je to především nespokojenost s vlastním tělem. Za anorexii jsou v určité míře odpovědny vychrtlé modelky, které jsou pro úspěch schopny udělat úplně vše. V pozadí za tím vším stojí modelingové agentury. Můžeme se také podívat na vyhublou panenku Barbie, která je prezentovaná holčičkám jako dokonalost krásy.

Anorexie a známé osobnosti

Anorexií trpělo nebo trpí mnoho známých osobností, např. módní specialistka Františka Čížková, modelka Pavla Sudová, modelka Petra Němcová, herečka Hana Vágnerová, Kate Winslet, Karen Carpenter, Lindsay Lohan, Ana Carolina Reston, Victoria Beckham, Sharon Osbourne, Princezna Diana… Za první známou anorektičku je označována císařovna Sisi. To, že anorexie není pouze výsadou žen, dokazuje model Jeremy Gilitzer, který zemřel na vyhladovění ve 38 letech.

Isabelle Caro

Odstrašujícím případem anorexie je francouzká modelka Isabelle Caro, která trpěla již od 13 let depresemi a anorexií. Isabelle proti anorexii bojovala, ale nedokázala ji porazit – ve 28 letech zemřela na zápal plic (2009). Její vyhublé tělo si s touto nebezpečnou nemocí nedokázalo poradit.

Anorexie je závažné onemocnění, které zabíjí!

Isabelle Caro

Isabelle Caro

Model Jeremy Gilitzer

Jeremy Gilitzer

Jeden komentář u “Anorexie (mentální anorexie) a bulimie

  1. Čaute baby, som študentkou 5. ročníka Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v
    Bratislave, odbor verejné zdravotníctvo. Týmto spôsobom by som Vás, ktoré trpíte PPP chcela osloviť a poprosiť o pomoc, potrebovala by som od Vás vyplniť dotazník kvality života, ktorého výsledky budú figurovať vo výskumnej časti mojej diplomovky s názvom: Zmena kvality života pacientiek s poruchou príjmu potravy. tu je : http://kvalita.zivota1326455866.dotaznicek.sk/ Ešte raz ďakujem za pomoc

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *