Jsou bratři Mašínové hrdinové, nebo vrazi?

Co byl komunistický režim/socialismus v Československu? Mimořádná zločinnost a utrpení! Mnoho lidí na komunistický v Československu doplatilo tím nejcennějším co člověk má – vlastním životem.

Bratři Mašínové – Ctirad Mašín (1930), Josef Mašín (1932), váleční vetráni, které vyznamenal tehdejší prezidentem Edvard Beneš medailí Za chrabrost za „osobní statečnost v době druhé světové války“. Jedna válka pro Mašíny skončila a druhá nastala. Proti komunistům bratři Mašínové bojují v ozbrojeném odboji. Byla to desetičlená skupina lidí, mj. bratři Mašínové, Milan Paumer, Václav Švéda, Zbyněk Janata. Tato pětičlenná skupina se v roce 1953 rozhodla opustit svou zemi, kde vládl zločinný komunistický režim. Útěk však nebyl jednoduchý, protože zločinný komunismus vládl téměr v celé Evropě. Také v NDR, kde se skupina pohybovala. Bohužel, ale v NDR byl zajat Václav Švéda a Zbyněk Janata (později v Československu popraveni). Ostatním členům ozbrojeného odboje se podařilo uprchnout. Jejich cesta vedla do Západního Německa. Milan Paumer byl těžce zraněn, ale přežil. Ze Západního Německa, bratři Mašínové, Milan Paumer, jedou do USA, americké armády, kde chtějí pokračovat v boji proti komunismu.

Při přípravě k útěku a při samotném útěku zabila protikomunistická skupina celkem šest osob. Dva ozbrojené příslušníky bezpečnosti – při přepadení policejních stanic, tři ozbrojené příslušníky východoněmeckých ozbrojených složek – v sebeobraně, odzbrojeného pokladníka – při rvačce byl Josefem Mašínem zastřelen vlastní zbraní.

Televizní seriál Třicet případů majora Zemana, 8 díl s názvem Strach, zcestně a nepravdivě popisuje činnost bratrů Mašínů. Jedná o propagandistické dílo, které mělo za úkol pošpinit bratry Mašínové a ostatní členy ozbrojeného odboje.

Jsou Mašínové hrdinové, vrazi?

Jsou tedy členové zmíněné protikomuniské skupiny (bratři Mašínové, Paumer) vrazi, nebo hrdinové? Já mám jednoznačný názor – bratři Mašínové, Paumer jsou hrdinové, kteří zabili pár bezvýznamných komoušů. Za jejich údajnou zločinnost může ale totalitní komunistický režim, který vládl v tehdejším Československu tvrdou rukou. Naskýtá se zde otázka, kdo byl potom Václav Švéda a Zbyněk Janata (popraveni)? Hrdinové a oběti! Kdo se vzepřel tak vyznamně proti totalitnímu komunistickému režimu jako bratři Mašínové? Žádný připosraný Čech. A proto jsou z mého hlediska bratři Mašínové symbolem statečnosti, hrdinství a vzdoru proti totalitě.

Musíme si uvědomit, že do „sametové revoluce“ zuřila v Československu válka – stát bojoval proti vlastním občanům. A jak známo, ve válce se dějí nehezké věci. Mašínové zabíjeli členy Komunistické strany Československa (KSČ) – každá obět byla rudá zrůda včetně zabitého pokladníka. Jak známo, KSČ je zákonem č. 198/1993 Sb. označena za zločinnou a zavrženíhodnou organizaci. Tím samozřejmě nechci říct, že se měl tehdy každý člen KSČ střílet. Jen poukazuji na to, že člen KSČ pomáhal rozvíjet a udržovat zločinný totalitní režim, člen KSČ souhlasil s tímto režimem, člen KSČ svým členstvím souhlasil s tím, co režim páchal.

Za komunistickým režimem v Československu stojí mnoho utrpení a lidských obětí. Proč pořád máme za zlé Mašínům jejich hrdinnost, a to, že při jejich hrdinné činnosti zemřelo pár bezvýznamných komoušů?

Video: Rozhovor s Josefem Mašínem

Nahlásit nefunkční video

Video: Předseda KSČM Vojtěch Filip o bratrech Mašínech

Nahlásit nefunkční video

4 komentáře u “Jsou bratři Mašínové hrdinové, nebo vrazi?

  1. Podle mého názoru to nejsou žádní obdivuhodní hrdinové, kteří by zasluhovali medaile, protože proti režimu nijak nebojovali, ale pouze ze zištných důvodů utekli. Tento útěk byl však, vzhledem k tomu, jaký režim panoval, naprosto legitimní.
    Za hrdiny a ozbrojené bojovníky proti komunismu bych je považoval, kdyby vytvořili nějakou podzemní organizaci a utočili na komunistické vůdce. (něco podobného jako bylo Silent brotherhood v USA – to ale samozřejmě bojovalo z uplně jiných a těžce pochopitelných důvodů)

  2. Naprosto souhlasím se SiDem, a sám za sebe dodávám, že to vrazi byli. Nikdo dnes nevíme, jakou ideou se řídili muži stojící jim v cestě, ale to, že stáli „v plotě“ z nich komanče ještě nedělá. Konali jen svou povinnost. A o vrátném nemluvě..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *