Recepty na vánoční cukroví

Zde máme pro vás skvělé recepty na vánoční cukroví.

Linecké slepované s marmeládou

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g Hery
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • Citrónová kůra
  • 2 lžíce mléka nebo vody
  • Hladká mouka na podsypání
  • Marmeláda na potření

Mouku smícháme s cukrem, strouhanou citrónovou kůrou, se žloutky a se změklým tukem. Pokud je těsto příliš husté, přidáme 1 – 2 lžíce vody nebo mléka. Těsto dobře propracujeme, přikryjeme fólií a dáme na dvě hodiny do chladničky odpočinout. Potom vál posypeme moukou. Vyvalujeme těsto. Kulatým tvořítkem vykrajujeme kolečka, rozložíme je na suchý plech (pečící papír) a upečeme do světle žluta (ve vyhřáté troubě na 200 °C). Na přípravu dalšího plechu také vykrájíme kolečka, ale uprostřed náprstkem nebo malým tvořítkem vykrojíme menší kolečko. Pečeme taktéž do světle žluta. Po vychladnutí potřeme plná kolečka marmeládou a spojíme je s vykrojenými.

Linecké cukroví můžeme podávat ihned, nebo uložíme-li je v chladu, vydrží čerstvé a chutné po mnoho dní.

Linecké slepované s lískooříškovou pomazánkou

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g hery
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • Citrónová kůra
  • 2 lžíce mléka nebo vody
  • Hladká mouka na podsypání
  • Lískooříšková pomazánka na potření (Nutella)
  • Mléčná čokoládová poleva
  • Bílá čokoládová poleva

Mouku smícháme s cukrem, strouhanou citrónovou kůrou, se žloutky a se změklým tukem. Pokud je těsto příliš husté, přidáme 1 – 2 lžíce vody nebo mléka. Těsto dobře propracujeme, přikryjeme fólií a dáme na dvě hodiny do chladničky odpočinout. Potom vál posypeme moukou. Vyvalujeme těsto. Tvořítky vykrajujeme různé tvary, dbáme na to, aby od každého tvaru byl sudý počet. Rozložíme je na suchý plech (pečící papír) a upečeme do světle žluta (ve vyhřáté troubě na 200 °C). Po vychladnutí potřeme lískooříškovou pomazánkou a slepíme stejné tvary k sobě. Zdobíme rozpuštěnou čokoládovou polevou.

Linecké cukroví můžeme podávat ihned, nebo uložíme-li je v chladu, vydrží čerstvé a chutné po mnoho dní.

Vanilkové rohlíčky

Suroviny:

  • 210 g másla nebo hery
  • 70 g moučkového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 100 g mletých ořechů

Zpracujeme těsto a dáme ho na dvě hodiny do lednice. Potom vyvalujeme malé rohlíčky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° C do růžova. Ještě horké rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Křehulky

Suroviny:

  • 250 g másla nebo hery
  • 200 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • rumová nebo citronová poleva
  • barevný cukr nebo cukr krystal na posypání

Změklé máslo šleháme s cukrem a postupně zašleháváme žloutky jeden po druhém. Ředíme horkým mlékem a těsto zahustíme moukou s práškem do pečiva. Na vále těsto zpracujeme, dle potřeby přidáme ještě trochu mouky a vyválíme silnější plát – cca 1 cm. Potom vykrájíme větší kolečka, která přenesene na pomaštěný plech. Pečeme krátce v předehřáté troubě a potom necháme na plechu vychladnout. Studené křehulky potřeme polevou, posypeme cukrem a můžete podávat hned, nebo je naskládáme do větší plastikové krabice a podáváme podle potřeby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *