Ernesto Rafael Guevara de la Serna (Che Guevara)

Ernesto Rafael Guevara de la Serna, nazýván jako Che Guevara (1928-1967), byl extremistický masový vrah. V dětství měl těžké astma, proto nechodil do školy. Doma ho učila matka, kladla velký důraz na čtení knih. Již od mládí četl  Che Guevara knihy Marxe a Engelse. Později četl knihy od masových vrahů Lenina a Stalina. V roce 1952 dokončil lékařskou fakultu v Buenos Aires. Vždy měl skvělé školní výsledky.

Che Guevara masový vrah

Che Guevara prohlašuje:
„Nenávist je součástí boje; neomezená nenávist vůči nepříteli, která donutí člověka, aby překonal svá přirozená omezení, takže se stane efektivním, násilným, selektivním a chladnokrevným strojem na zabíjení. A takovými stroji na zabíjení se musejí stát naši vojáci…“

V Mexiku se seznamuje s bratry Castrovými. Následně se Che Guevara stává součástí jejich revolučního hnutí, které má za cíl svržení kubánského prezidenta Fulgencia Batisty. Absolvuje vojenský výcvik a v listopadu 1951 dorazí jako velitel s početnou skupinou na Kubu. Zde se však revolucionáři setkají s velkým odporem. Většina jich je postřílena, Che Guevara přežil. Tímto činem ale začala dvouletá revoluční válka, v níž se Che Guevara ukázal jako odhodlaný bojovník za své myšlenky. Zde se ale též Che Guevara ukázal jako krutý a bezcitný člověk, který neváhal vraždit nevhodné muže. Začátkem ledna 1959 dobil Guevara hlavní město Kuby – Havanu. Zakládá popravčí čety… Vede věznici, kde má na starosti politické vězně. Guevara jich zde nechal popravit stovky. Též zakládá tábory, kam jsou násilně odvlečeni nevhodní lidé, homosexuálové… Poté se Guevara stává ministrem průmyslu (poradce mu dělal český ekonom Valtr Komárek), později ministrem financí plus guvernérem státní banky.

Che Guevara

Extremista Che Guevara

Guevara je ale velmi radikální ve svých názorech… kritizuje i Sovětský svaz, který uzavřel dohodu s USA. Řekl, že kdyby měla Kuba na svém území jaderné zdraně, tak by je neváhal odpálit. K tomu ještě dodal: „Osvobození světa od imperialistické agrese by za ty miliony mrtvých stálo“. Jeho extremistická radikalita se nelíbí významných představitelům Kuby, včetně Fidela Castra.

Che Guevarova smrt

V roce 1965 opustil Guevara Kubu a odjel hlásat své revoluční utopie do Konga. V Kongu ale nejsou podmínky pro radikální revoluci, jak si Guevara představoval. Odjíždí do Československa, kde pět měsíců ukrývá v obci Ládví (u Prahy). Další jeho cíl je Bolívie, kde hlásá extremistické myšlenky revoluce. 8 října 1967 je ale bolivijskou armádou (a agenty CIA) postřelen a zajat. Bolivijský prezident René Barrientos neváhá a dáva příkaz Che Guevaru popravit. Che Guevara byl  9. října 1967 popraven – zastřelen devíti ranami z poloautomatické pušky. Vše mělo totiž vypadat, že Guevara zemřel v boji.

Che Guevara dnes

V současnosti je Che Guevara pro mladé komunisty ze Svaz mladých komunistů Československa (SMKČ) vzor a hrdina…

Che Guevara SMKČ

Mladí komunisté chtějí jít v jeho šlépějích – krást majetky, zabíjet lidi… Je to HNUS!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *