Zatočte s celulitidou

Která z žen by nechtěla oslňovat pevnou, pružnou a hebkou kůží i v problematických partiích! Můžete ji mít, poradíme vám, jak na to.

Boj s celulitidou je, bohužel, tak trochu běh na dlouhou trať, při kterém je nejdůležitější (a přiznejme si – také nejtěžší) skutečně dlouhodobě dodržovat určitá pravidla a zásady. Působí na ni kombinace zdravějšího a pravidelného stravování, dostatek pohybu a používání speciální účinné kosmetiky. Zkuste vytrvat – uvidíte, že postupem času budou příznaky „pomerančové kůry“ pomalu, ale jistě mizet, a vy si tak budete moct plnými doušky užívat minisukní. A to bez přemýšlení o vzhledu vašich stehen.

Jak celulitida vzniká?
Nenáviděné ďolíčky jsou vlastně zvláštní hrudkovitá forma tuku, která se usazuje v podkoží. Je to známka špatně fungujícího lymfatického systému a nedostatečného metabolismu tuků. Jak víte, ženy mají ke vzniku podstatně větší předpoklady (kvůli hormonálnímu estrogenu – mimo jiné změkčuje vazivo), ale je tu i souvislost s nesprávným životním stylem. Jestli si dopřáváte smažená jídla, k tomu nedodržujete správný pitný režim, v práci sedíte u počítače, nesportujete, vypijete denně hodně kávy, kouříte a stres je běžná součást vašeho života, tak děláte všechno pro to, aby nevzhledná celulitida v menší nebo větší míře zaútočila i na vaše problémové partie (hýždě, boky, stehna, paže). Mimo to můžete mít vrozené dispozice. To znamená, že pokud celulitida trápí vaší matku, je vysoká pravděpodobnost, že stejně tomu bude i u vás.

Jezte zdravěji!
Pokud máte nějaká ta kila navíc, je vhodné se jich co nejrychleji zbavit, ale škodlivé drastické diety raději nezkoušejte. Zhodnoťte a zamyslete se nad svým jídelníčkem, určitě sama víte, kde máte rezervy. Určitě zvyšte příjem zeleniny, celozrnných potravin, olivového oleje, ořechů a pijte hodně neperlivé vody s vymačkaným citronem (ten podporuje trávení a odbourává tuky). Omezte alkohol, kouření, sůl a kávu.

Hýbejte se
Své tělo zkuste 2-3x týdně protáhnout plaváním, dlouhou procházkou, běháním, jízdou na kole nebo cvičením doma. Je to možná překvapivé, ale k odstranění celulitidy nejsou ideální sporty, při kterých dochází k náhlým změnám směru nebo k tvrdým doskokům, jako je třeba tenis nebo volejbal.

Hubněte pomalu!
Většina vědeckých studií se shoduje na tom, že pokud zhubnete příliš moc a rychle, ďolíčky v kůži se vám spíš zhorší. Mějte na paměti, že byste měla shodit maximálně 1,5 kg týdně. Celulitida je totiž problém, který se skrývá hluboko v tuku, proto rapidní hubnutí nepomůže. Nemluvě o tom, že pracně shozená kila dostanete díky jo-jo efektu zpátky.

nohy

Masírujte se
Svěřte se jednou za čas do rukou maséra. Odborník totiž dokáže používat přirozené pohyby, kterými uvádí do běhu lymfatický systém, a ničí tak vaše tukové zásoby. Doma při sprchová střídejte teplou a studenou vodu (nastartujete tak rychlejší proudění krve) a zlehla se „štípejte“ do problémových partií. Začněte u kotníků a postupujte směrem nahoru. Aby měla masáž skutečný efekt, masírujte se takto každý den.

Krémujte se
Kůže by nikdy neměla být vysušená, natož popraskamá, proto dbejte na její dostatečnou hydrataci. Pořiďte si nějaký krém proti celulitidě a krouživými pohyby masírujte postižená místa. Klidně trochu víc přitlačte a krém stejně jako při sprchování „vštípejte“ do pokožky. Čím déle a pravidejněji se budete masírovat, tím lépe uděláte.

Zajděte do salonu
Objednejte se ke kosmetičce na anticelulitidový zábal. Ten pokožku čistí a zároveň omlazuje. Také podporuje váš krevní oběh, a odstraňje tak povrchové toxiny a nadbytek tekutiny v tukových tkáních. Také můžete navšívit kosmetickou kliniku, kde vám poradí, a vy si pak sama zvolíte metodu, která se vám bude nejvíce zamlouvat.

Zkuste třeba cvičení v tzv. vakuových vanách (jste oblečená do speciálního obleku, ze kterého vám odsají vzduch, problematická místa se tak zahřívají a postupně z nich mizí celulitida), tzv. SmoothShapes („žehlička tuků“ – přístroj, který zkapalňuje tuk, stimuluje produkci kolagenu, čímž zvyšuje prokrvení) nebo kavitaci (ultrazvuk naruší tukové buňky a takto uvolněný tuk pak postupně odchází z těla močí nebo lymfatickými cestami). Určitě se nebojte experimentovat.

Něco navíc
Chodíte ráda do sauny? Dobře děláte, protože správné saunování je pro váš boj s celulitidou přímo ideální. Své tělo byste měla také čas od času pročistit nějakou jednodenní detoxikační kúrou (celý den jíst jen zeleninu a vypít několik litrů vody) a dopřát si dostatek odpočinku a spánku. Ze všeho nejdůležitější je ale se zbytečně nestresovat, a už vůbec ne tím, že celulitidu máte. Jednoduše mějte ráda sama sebe. To totiž má úplně ten nejlepší recept na krásu, co vám můžeme dát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *