Dovolená Turecká riviéra

Krásné pláže, čisté moře a milí lidé. Města s typickou atmosférou Blízkého východu a antické a muslimské památky. Taková je Turecká riviéra. Dovolená je zde úžasná!

Nechce se vám jet do Chorvatska, Itálie nebo Bulharska? Toužíte po dostupné exotice? Jeďte tento rok na dovolenou na na jih Turecka ke Středozemnímu moři – na Tureckou riviéru. Slunce tady svítí 300 dnů v roce, protože pohoří Taurus (turecky Toros) zadržuje dešťové mraky a činí tak z pobřeží pravý turistický ráj.

Centrem oblasti je dvoumilionová Antalya, moderní velkoměsto plné pětihvězdičkových hotelů i zajímavých pamětihodností. Z římských dob se tu zachovala Hadriánova brána, skoro 2000 let starý triumfální oblouk lemovaný dvěma vysokými věžemi. Stejně vyhledávaná je i dominanta města – Yivli Minare nebo-li Flétnový minaret, téměř 40 metrů vysoká stavba z růžového kamene, kdysi součást dnes již zaniklé mešity jednoho ze seldžuckých sultánů.

Yivli Minare
Yivli Minare

Jen 25 kilometrů odtud se všem zájemcům o historii nabízejí zříceniny antického města Aspendos. Turisty sem láká především neobyčejně zachovalé římské divadlo s hledištěm pro 20 000 diváků! Ve zdejším malém muzeu si můžete zakoupit i hodnotný suvenýr – repliku keramického žetonu se symbolickými tvářeni, který kdysi sloužil jako vstupenka na představení. Nedaleko najdete i další dechberoucí památky, třeba zajímavé zbytky městské kašny.

Antalya a její okolí, včetně překrásného národního parku Olympos, je tradičním výchozím bodem pro cestu do letovisek Turecké riviéry. Jedním z nejkrásnějším je Side, starobylé město, jehož půvaby dosud nezničily ani dluhé řady moderních hotelů.

Před stovkami let tu obyvatelé bohatli na trhu s otroky, dnes peníze přinášejí turisté, kteří nešetří slovy chvály nad rozlelými a dobře spravovanými plážemi i množstvým antických památek v bezprostřední blízkosti. Třeba v přístavišti se tyčí pět zrestaurovaných sloupů impozantního Apollonova chrámu, pozoruhodné je i zdejší archelologické muzeum.

Ruiny Apollónova chrámu v Side
Ruiny Apollónova chrámu v Side

Kombinovat relax a koupání s návštěvou místních zajímavostí umožňuje také Alanya, dávná základna pirátů a horkokrevných dobrodruhů s monumentální citadelou vystavěnou na vysokém kopci nad mořem a opevněnou mohutnými hradbami. Na vrchol pevnosti se sice můžete dopravit minibusy, ale my vám doporučujeme si za mírný poplatek sjednat doprovod některého z domorodých průvodců a vydat se na krkolomnou, avšak o to zajímavější cestu přímo po hradbách. Při sestupu zpět na vyhlášenou Kleopatřinu pláž můžete navštívit krápníkové jeskyně Dalmatas a červenou věž Kizil Kule, vybudouvanou ve 13. století na půldorysu pravidelného osmiúhelníku, s výškou přes 30 metrů.

Alanya, Červená věž a přístav
Alanya, Červená věž a přístav

A jak na Turecké riviéře načerpat síly do dalšího parného dnes? Nejlépe v proslulých parních lázních hammam, které tu najdete v každém hotelu. Turecké lázně tvoří zpravidla několik místností, z nichž každá má rozdílnou teplotu. Součástí procedury je masáž drsnou žínkou a především dlouhé polehávání na mramorových lavicích. A k tomu silný černý čas podávaný v drobných sklenicích ve tvaru tulipánu. Ten nikdy neodmítejte – je to turecký národní nápoj!

Do mešity bez bot
Chcete-li navštívit muslimský svatostánek – mešitu, nezkoušejte jít dovnitř v šortkách či triku na ramínka. Pro vstup do mešity je třeba mít zakrytou hlavu i ramena, ženy potřebují dlouhou sukni a muži kalhoty. Návštěvníci se musejí zout, boty nést v ruce a nikde je neodkládat. Jinak budou považováni – velmi mírně řečeno – za nezdvořáky.

Místní pokrmy
Typickým tureckým jídlem je kebab – kousky grilovaného jehněčího masa. Ale Turci milují i slakosti a jejich močníky jsou opravdu lahodné. Tím nejznámnějším je baklava, placka z těsta podobného listovému s rozdrcenými vlašskými ořechy, sezamem, skořicí a velmi sladkým sirupem.

Dolmušem za drobné
Stopněte si dolmuše. Jde o mikrobusy bez pevných jízdních řádů, mnohem levnější než běžné taxi. Jezdí mezi centry měst a předměstími, také v turistických letoviscích, zastavují kdekoli na mávnutí ruky a na zavolání.

Přejeme vám pohodovou dovolenou na Turecká riviéře!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *