Tomáš Pitr

Tomáš Pitr (nar. 1971) je kontroverzní podnikatel, který je svobodný a má jedno dítě. Před rokem 1989 byl vekslák, podobně jako Krejčíř, Mrázek, Provod. V roce 2006 byl odsouzen na 5 let za velké daňové podvody. Pitr měl podle soudu způsobil státu škodu 51 milionů korun. Před výkonem trestu byl Pitr na svobodě, protože zaplatil kauci 15 milionů korun. Jenže když měl v roce 2007 nastoupit do vězení, tak uprchl a zdržoval se na neznámém místě. Od počátku bylo podezření, že se skrývá v zahraničí, proto byl na Pitra okamžitě vydán český, evropský i mezinárodní zatykač. Zatčen byl až v roce 2010 ve Švýcarsku.
Pitr byl ještě v roce 2010 odsouzen za porušování povinnosti při správě cizího majetku. Měl nelegálně obchodovat s akciemi potravinářských firem Milo Surovárny a Setuza. Ještě s Michalem Zouharem převedl v roce 2000 akcie Setuzy a Milo Surováren z Agrocreditu na firmu Invest Oil Bohemia (IOB). Firmě Agrocredit byla způsobena škoda více než 700 milionů korun.

Pitr se dobře znal s uprchlým Radovanem Krejčířem, který se nějaký čas ukrýval na Seychelách. Zde ho dokonce Pitr navštívil. Dále se znal se zavražděným podnikatelem Františkem Mrázkem a Jaroslavem Starkou. Nejen, že Mrázka dobře znal, ale dokonce s ním podnikal.

Pitr ve Švýcarsku požádal o azyl, jenže mu nebylo vyhověno, proto stáhl svoji žádost o azyl a bude se dobrovolně vracet do České republiky. Jenže je otázka, zda si v ČR svůj trest odsedí.

Tomáš Pitr
Tomáš Pitr. Foto: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *