Tajemná rostlina Mandragora

Mandragora je krásná rostlina, která se nejčastěji vyskuje v jihovýchodní Evropě a na Blízkém východě, a které se často také říká: pokřín, skřítkův šepot, ďáblova panenka nebo jablíčko satanovo. Mandragora je lilkovitá rostlina, která má prý nadpřirozené a magické účinky, a proto bývala (a možná i ještě bývá) součástí lektvarů čarodějnic, mágů, šamanů (elixír lásky, zaklínání, větštění budoucnosti ap.) a při čarodějnických rituálech. Také se často používala k vypuzení negativních nadpřirozených sil – vymítaní ďábla a démonů. Jindy je zase paradoxně byla označována za nástroj ďábla, zla. Mandragora je prý také účinné afrodiziakum – vzbuzuje chuť k sexu a sexuálním hrátkám. Sušený kořen mandragory prý dokáže léčit neplodnost, proto se v dávných dobách nosil pověšený na krku. Kořen mandragory, byl dáván pacientům žvýkat před operací, jako anestetikum (vyvolává silné halucinace, utlumení, znecitlivění…), nebo při utlumení bolestí. Před těžkou operací (amputace končetin ap.), byl pacientovi uvařen odvar, který byl ještě navíc smíchán s vínem. Šťáva z kořene se používala jako lék při nespavosti. Rostlina byla efektivním lékem při dušnosti a závažných plicních potížích – snižuje tvorbu sekretu. Ze šťáv (z listů i kořenů) se vyráběly přípravky na otoky, zanícené rány, onemocnění kůže ap. Mangragora je prokazatelné přírodním anestetikem, lze ji zařadit do skupiny narkotických a halucinogenních bylin (přírodní droga).

O rostlině je zmiňováno již ve 4. století (Theofrastos) jako o afrodiziaku. Není rostliny, které je přisuzováno tolik tajuplných a mystické pověstí, příběhů a pověr, např. že roste ze semene oběšence a kdo ji vykope, probudí zlé duchy nebo ďábla a přivolá si smrt. Nebo, že když se vytáhne kořen mandragory ze země, tak vydá strašný skřek –  ti, co tento skřek zaslechnou, tak přijdou okamžitě o rozum nebo o život. Proto se má rotlina vytahovat ze země před východem slunce a dotyčný si má zacpat uši vatou zapečetěnou smolou nebo voskem 🙂 Kořen mandragory nápadně připomíná tvar lidského těla, proto ty záhadné příběhy a pověry. S rostlinou může manipulovat pouze odborník (obsahuje alkaloidy), který ví, jak jí připravit! Při neodborné přípravě (předávkování) se může mandragora změnit ve smrtící jed!

Mandragora je dlouhodobě úzce spjata s čarodějnictvím, používají ji kořenářky, mágové, šamani a další přívrženci ďábla. Této rostlině jsou neprávem přisuzovány okultní účinky.  To vídím jako tragické 🙁 Je to obyčejná rostlina, která má některé blahodárné účinky pro lidský organismus. Tuto rostlinu zde vytvořil Bůh… To jen člověk a jeho fantazie či chtíč, tuto rostlinu příliš démonizuje, což je škoda.

Nepřeji si šíření – kopírování tohoto článku (stejně jako ostatních)!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *