Svíčková je oblíbené české jídlo. Recept na svíčkovou na smetaně (6 porcí):
Suroviny:
- 1,2 kg hovězí kulaté plece (falešná svíčková)
- 200 g špeku
- 200 g másla
- 1 větší cibuli
- 8 středních mrkví
- 2 petržele (kořen)
- 100 g celeru
- 10 kuliček černého pepře
- 10 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 snítku tymiánu
- 1 litr vody (nebo hovězí vývar)
- 2 citróny
Pokud si budete dělat vlastní knedlík, tak si udělejte výborný karlovarský knedlík (pro 6 porcí):
- 8 housek
- 4 vajíčka
- 1 snítku hladkolisté petrželky
- 150 ml mléka
- 6 lžic hrubé mouky
Postup svíčková:
Připravte si hrnec se širokým dnem, rozehřejeme máslo, vložíme špekem prošpikované maso a obarvíme ze všech stran dohněda, maso vyjmeme a do hrnce přidáme špek. Počkáme, až pustí sádlo a pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Poté přidáme na kostky 1×1 cm nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme lehce osmahnout dozlatova.
Pepř, nové koření, bobkový list, tymián a 1/2 citrónu i s kůrou zabalíme do gázy a zavážeme bavlněným provázkem.
Do hrnce vrátíme maso, zalijeme vývarem tak, aby bylo maso i zelenina zakryté, přidáme koření v gáze, osolíme, hrnec zakryjeme a při nízké teplotě vaříme, dokud maso nezměkne (to poznáme tak, že po nabodnutí sjede z vidličky nebo nože).
Když je maso měkké, vyndáme jej z hrnce. Koření v gáze vyždímáme do omáčky a vyhodíme. Zeleninu rozmixujeme v mixéru dohladka (můžeme rovněž použít ponorný mixér, ale z klasického bude omáčka hladší). Rozmixovanou omáčku vrátíme do hrnce, přidáme smetanu, je- li třeba tak dochutíme solí a citrónovou šťávou.
Když je omáčka hodně hustá, tak ji nařeďte vývarem. Když je hodně řídká, tak ji před přidáním smetany a soli vaříme tak dlouho, až se přebytečná tekutina odpaří.
Svíčkovou podáváme s houskovým, nebo karlovarským knedlíkem, plátkem citrónu, brusinkovou zavařeninou a lžící našlehané smetany.
Postup Karlovarský knedlík:
Housky na knedlíky pokrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy. Smícháme si žloutky s mlékem a nasekanou petrželkou a nalijeme na housky, rukou promícháme.
Až se mléko vsákne, zaprášíme vše hrubou moukou, zlehka osolíme a lehce promícháme rukou. Nakonec opatrně vmícháme bílky vyšlehané dotuha.
Ze směsi tvarujeme koule, které si stáhneme potravinářskou fólií, každou 3× propíchneme a vaříme ve vodě 15 minut.