Potraviny, které vás uzdraví

Chcete předejít infarktu nebo trombóze? Řiďte se našimi osvědčenými tipy. Vhodné spojení potravin pomůže i lepšímu trávení.

Trápí vás nadváha a špatné zažívání, máte trable se srdcem, zlobí vás ledviny, nebo máte strach, že dostanete cukrovku, stejně jako vaši rodiče? Když si správně poskládáte jídelníček, je reálná šance, že se těmto rizikům vyhnete. Málokdo si totiž uvědomuje, že si i v podstatě zdravím jídlem zaděláváme dost často nas pořádné problémy. Jde totiž nejen o to, co jíme a v jakém množství, ale především také o to, co se nám společně ocitne na talíři. Některé kombinace znamenají pro naše zdraví doslova zhoubu.

Největší chybou je jíst současně bílkoviny a škroby
Obvzlášť nevhodné je spojení bílkovin (maso, vejce, ryby, ořechy) a škrobů (obilná zrna, těstoviny, rýže, cereálie, ovoce) a tuků a rovněž různých druhů bílkovin (čočka s masem apod.). A které kombinace jsou naopak ideální? Sestavili jsme pro vás 8 nejlepších dvojic.

Řízek s pomerančem (prokrvuje krvetvorbu)
Krůtí, kuřecí nebo vepřový řízek poskytne tělu hodně železa. Tento stopový prvek má na starost transport kyslíku v krvi, je důležitý pro krvetvorbu a působí proti únavě a slabosti. Díky vitamínu C z pomeranče (nebo citronu) může tělo zvýšit až 3x vstřebávání železa. Totéž platí pro železo z rostlinných zdrojů, jako je např. zelená listová zelenina a luštěniny.

Tip: Řízek, kotletu či steak stačí pouze krátce marinovat: maso na talíři pokapejte čerstvě vylisovanou pomerančovou nebo citronovou šťávou.

Rajčata s avokádem (předchází infarktu)
Rajčata jsou bohatým zdrojem lykopenu, jednoho z nejsilnějších přírodních antioxydantů. Pravidelná konzumace hraje velkou roli v prevenci nádorů, infarktu či mrtvice. Udržet srdce v kondici pomáhá též avokádo.

Tip: Rozmačkané avokádo rozmíchejte s olivovým nebo „obyčejným“ olejem a použijte jako dip pro rajčatový salát. V případě srdečních potížích jím nahraďte máslo a smetanu.

Rajčata s avokádem

Jogurt s houbami (brání vzniku osteoporózy)
Houbový salát s jogurtovým dresinkem je velmi účinný recept proti osteoporóze (řídnutí kostní tkáně). A to díky kombinaci vitaminu D obsaženému v houbách a vápníku v jogurtu. Obě tyto živiny posilují kosti.

Tip: vápník dodají tělu také čerstvé bylinky jako petrželka, řeřicha či majoránka. Dochuťte jimi dresink.

Grilované maso s rozmarýnem (chrání před vzniku nádorů)
Lahůdky z grilu chutnají skvěle, ale při grilování mohou vznikat rakovinotvorné látky. Před jejich škodlivými účinky vás ochrání rozmarýn – díky velkému množství silných antioxydantů (podobně působí i tymián).

Tip: Přibližně 10 minut předtím, než je maso hotové, přidejte na pánev nebo na rošt několik snítek čerstvého rozmarýnu.

Zelený čaj s citronem (povzbuzuje mozek)
Zelený čaj disponuje látkami, jež prokazatelně snižují riziko Alzheimerovy choroby a podporují myšlenkové schopnosti. Citronová šťáva zesílí tento účinek až 13x!!!

Tip: Čaj nechte nejřív trochu vychladnout a až potom přidejte jednu lžičku citronové šťávy (na jeden šálek). V příliš horkém nápoji by se zničil vitamin C.

čaj

Černý pepř s kurkumou (snižuje riziko trombózy)
Žluté orientální koření ukrývá cennou látku kurkumin s výrazným protizánětlivým účinkem a schopností potlačovat srážlivost krevních destiček (brání vzniku trombózy). Účinnost kurkuminu zvyčuje piperin obsažený v černém pepři.

Tip: Smíchejte mletou kurkumu a černý pepř, získáte tak velmi chutnou a především zdravou kořenicí směs.

Sleď s citronem (hubí viry a bakterie)
Maso ze sleďů má v sobě hodně zinku, stopové prvku, který efektivně posiluje náš imunitní systém v boji proti virům a bakteriím. Pokud si rybu na talíři ještě pokapate citronovou šťávou, tělo zinek mnohem účinněji vstřebá.

Tip: Kromě sleďů obsahují zinek též další druhy ryb, též čočka, celozrnné obiloviny, mrkev a libové maso. Připravte si k obědu rybí filety s červenou čočkou. Pochutnáte si!

Vejce a brambory s tvarohem (budují svalovou hmotu)
Aby naše látková výměna dobře fungovala a abychom měli dostatek stavebních látek pro svaly, potřebuje jíst bílkoviny. S oblibou si dáváte brambory s vejcem nebo tvarohem? Děláte moc dobře! Kombinace rostlinných bílkovin z brambor a živočišných bílkovin z vajec a tvarohu je obvzlášť hodnotná.

Tip: Další vynikající kombinací jsou také fazole nebo kukuřice s mlékem a vejci.

Co spolu naopak neladí

Steak + červené víno
Červené víno, černý čaj, kakao, ale též ořechy a obiloviny zhoršují vstřebávání železa. Tyto potraviny byste pokud možno neměli kombinovat s pokrmy obsahujícími železo. Oblíbenou sklenku červeného vína ke steaku si proto raději odpusťte.

Pečeně + sladký dezert
Nejhorší nepřítel ladných křivek. Oželte „sladkou tečku“ po vydatném obědě.

Uzenina + mléko
Obojí obsahuje hodně živočišných bílkovin, což znamená namáhavou práci pro ledviny a jejich zbytečné přetěžování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *