Nahlédnutí do KLDR

Korejská lidově demokratická republika (KLDR, Severní Korea) je nejizolovanější zemí na světě, kde tvrdou rukou vládne komunistická Korejská strana práce. V zemi je totalitní komunistický režim, socialismus. Tamní režim je často srovnáván s nacistickým. Většina občanů Česka tamní režim odsuzuje a nepodporuje ho. Pouze pro Komunistickou stranu Čech a Moravy (KSČM) a její členy je severokorejský režim zářným příkladem, jak má správný režim vypadat, více zde.

Před tím, než se podíváte na první video z KLDR (Pchjongjangu), tak je potřeba říct, že turisté a další návštěvníci země, mohou pořizovat záběry pouze na vymezených místech. Pokud by člověk natáčel o kus dál, tak uvidí pravou tvář země/režimu (bídu).

Záběry z Pchjongjangu ukazují poloprázdné ulice, komunikace, žádné bilboardy. Pro někoho je možná zvláštní, že ulice Pchjongjangu zejí prázdnotou (Pchjongjang má 2,6 miliónu obyvatel). Vzpomeňte si jak tomu bylo u nás za totáče – dopoledne na ulicích bylo také poloprázdno. V KLDR je chodit do zaměstnání povinné a musí tak činit každý. Poloprázné ulice si lze také vysvětlit tím, že tamní obyvatelé nemají příliš možností vyžití, jediná jejich cesta je do/z práce, případně nakoupit v poloprázdném obchodě. Co se týče poloprázdných silnic, tak tam je jednoduché vysvětlení – málokdo vlastní automobil, protože na něj nemá finance. A to, že nejsou u silnich bilboardy, to je přirozené, protože v zemi nefunguje tržní hospodářství. Vrchol severokotejské reklamy představují spoty v KCTV na tuzemské potraviny, něco ve stylu Pana Vajíčka v komunistickém Československu 🙂

Video: Poloprázné ulice v Pchjongjangu

Nahlásit nefunkční video

Pokud se podíváte na další video z v Pchjongjangu, tak uvidíte již zaplněné ulice (už asi skončila směna), a to, že ti chudáci nemají ani na tramvaj a autobus. Prázdné tramvaje, autobusy, a jak jdou lidé pěšky, to je tamní běžná realita.

Video: Tramvaj a karosa v Pchjongjangu

Nahlásit nefunkční video

Výňatek z Britského dokumentu o Severní Koreji…

Video: O Severní Koreji

Nahlásit nefunkční video

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *