Můj otec Mengele/My Father, Rua Alguem 5555 (2003)

Josef Mengele byl nacistický lékař, který prováděl za 2. světové války zrůdné pokusy na lidech, dokonce i na dětech. Vše se odehrávalo v koncentračním táboře v Osvětim.  Mengele byl bezcitný cinyk, který byl po válce nejhledanější válečný zločinec. Více článek Doktor Josef Mengele.

Film Můj otec Mengele hned zpočátku útočí na city a emoce diváka. Když se syn doktora Mengeleho – Hermann Mengele, prochází před branou Osvětimi, tak diváka až mrazí v zádech. Těch vstupů do dobové Osvětěmi, je ve filmu hned několik. Poté se odehrává samotný děj. Kvůli svému jménu, byl Hermann Mengele od dětství šikanován, proto si nechal změnit jméno. O svém otci věděl, co za světové války páchal za zvěrstva, na vězních v koncentračním táboře. Přesto chtěl otce poznat a mluvit s ním. Proto se Herman vydává pod falešným jménem a pasem za svým otcem do Jižní Ameriky. Když přijede do malé špinavé vesnice, tak je mile překvapen – otec má slušné chování a vystupování, na první pohled je vidět, že je to inteligentní muž. Rozhovory však s otcem však nikam nevedou, i když mu Hermann sdělí, co konkrétně za války dělal. Starý Mengele to přehlíží a nic si z toho nedělá. Hermann měl řadu možností svého otce udat, ale nikdy to neudělal. Skutečný příběh syna a otce, kteří se shledávají po dlouhé době…

Ve filmu hrají: Charlton Heston, F. Murray Abraham, Maria Ceiça, Thomas Heinze, Thomas Kretschmann, Aron Sipos, Ivan de Almeida, András Stohl, Petra Reinhardt, Camilo Beviláqua, Odilon Wagner a další.

Film Můj otec Mengele

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *