Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí nebo také al-Kaddáfi, je Libyjský diktátor, který se narodil v roce 1942 v Libyi, ve městě Syrta. Narodil se do kočovné beduínské rodiny. Diktátorem Lybie se stal v roce 1969. Jeho ideologie je založena na „islámském socialismu“. Kaddáfí má sedm synů a jednu dceru.

V době studené války měl dobré vztahy s diktátorským Sovětským svazem a dalšími zeměmi, kde vládnul socialismus. Kaddáfí s těmito státy spolupracoval, především v dodávce ropného průmyslu a zbraní. Do občanské války v roce 2011, byla největším dodavatelem zbraní pro Libyi Velká Británie, Německo a Francie. Kaddáfí měl také dobré vztahy s Československem, několikrát byl zde také Kaddáfí na přátelské návštěvě. S amerikou měl Kaddáfí vždy vztahy spíše špatné, to však změnilo po 11. září 2001, kdy Kaddáfí přislíbil pomoc v boji proti Al-Kajdě. V roce 2003 dokonce Libye ukončila svůj program v oblasti zbraní hromadného ničení. Tyto dobré vztahy zničila občanská válka v roce 2011.

V osmdesátých letech minulého století byl Kaddáfí největší sponzor světového terorismu. Dlouhodobě sponzoroval Organizaci za osvobození Palestiny a Irskou republikánskou armádu. Dá se říct, že je to právě Kaddáfí, kdo je odpovědný za velkou část teroristických útoků po celém světě. Kaddáfí má početnou ochranku, kterou tvoří výhradně ženy. Tato ochranka se jmenuje Amazonská garda. Doprovází ho nejen na území Libye, ale i na zahraničních schůzkách.

Libye (resp. Kaddáfí) je finančně nezávislá země, vlastní obrovské bohatství, a to především díky velkým zásobám ropy. Například v roce 2002 si Kaddáfí pořídil za 21 milionů dolarů podíl ve fotbalovém Juventusu Turín.

Fotogalerie Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí Muammar Kaddáfí Muammar Kaddáfí

Video: Muammar Kaddáfí v Československu

Nahlásit nefunkční video

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *