Marinovaná vepřová krkovička (2 porce):
Suroviny:
- 2×200g plátky vepřové krkovičky
- kůra z půlky citrónu
- 3 snítky tymiánu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 dcl drůbežího vývaru
- 200 g zelených fazolek (čerstvých nebo mrazených)
- 2 plátky slaniny
- olej
Z půlky omytého citrónu si oloupeme opatrně kůru tak, abychom měli jen žlutou slabou vrstvičku bez bílé části kůry. Do misky si rozmačkáme 2 stroužky česneku, nasekáme citrónovou kůru a lístky tymiánu, smícháme s olivovým olejem, pár kapkami citrónové šťávy a vetřeme důkladně do plátků krkovice (maso neklepeme, necháme plátky 2 cm silné). Maso necháme v lednici marinovat přes noc, 1 hodinu před smažením maso vytáhneme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu.
Rozpálíme si pánvičku, nalijeme na ni lžíci slunečnicového oleje. Krkovičku osolíme a položíme na pánvičku. Obarvíme z obou stran dohněda, podlijeme vývarem, přivedeme k varu, krkovičku obrátíme a pánvičku odstavíme. Necháme odpočívat.
Rozpálíme si další pánvičku, nalijeme 2 lžíce oleje a vložíme na malé kousky pokrájenou slaninu a na plátky pokrájený česnek, osmažíme dozlatova, přidáme zelené fazolky, osolíme a opepříme hrubě mletým pepřem. Za stálého míchání fazolky osmažíme tak, aby byly na zkus. Odstavíme.
Na sporák vrátíme pánvičku s masem, přivedeme k varu, maso vyjmeme a dáme stranou (hotové maso by mělo být na dotek měkké a uvnitř růžové), vývar na pánvičce vyvaříme na poloviční objem nebo tak, aby měl vydatnou chuť. Odstavíme a vmícháme oříšek másla.
Na talíř položíme nejprve fazolky, poté plátek masa přelijeme omáčkou z pánvičky: k pokrmu můžeme také připravit šťouchané brambory s cibulkou.