Klíště a nemoci. Jak správně vytáhnout klíště?

V Česku se nejvíce vyskytuje Klíště obecné (Ixodes ricinus). Poslední dobou se dokonce klíšťata vyskytují v severských zemích jako je Norsko, Švédsko. Klíště je parazit, který může přenášet nebezpečné nemoce: Klíšťová encefalitida, Lymská borelióza, Ehrlichióza, Babesióza, Bartonelóza… Očkování existuje pouze na klíšťovou encefalitidu, kterou způsobuje vir. Toto očkování lze provádět celoročně, vhodnější je, se ale nechat očkovat před sezónou. Pokud chodíte často do přírody, tak je vhodné se nechat očkovat určitě. Klíšťová encefalitida totiž napadá mozek. Nebezpečná je také Borelióza, kterou způsobuje bakterie Borrelia. Na boreliózu neexistuje žádné očkování, protože Borrelií je hodně druhů. Borrelie se množí velice pomalu a léčí se antibiotiky (azithromycin, ceftizoxim, doxycyklin, amoxicilin, makrolidy – erythromycin, roxithromycin). Nejhorší na borelióze je to, že ji nepřenášejí pouze klíšťata, ale i všechem hmyz, který saje krev, např. komáři, blechy, různé mušky…. Borelióza je zákeřná v tom, že se zpočátku špatně diagnostikuje. Borelióza může zprvu připomínat obyčejnou chřipku (horečka, únava, bolest svalů), později se může projevovat podobně jako roztroušená skleróza, zánět mozkových blan, zánět močového měchýře. Neléčená borelióza (pozdní stadium) postihuje klouby, kůži, nervový systém, mozek, míchu, oko… Zpravidla se již porojevuje chronicky a pacient je nucen brát při větších potížích antibiotika.

Proti klíšťatům se lze také chránit repelentem, a po každé procházce si prohlédnout kůži, zda nemáte někde přisáté klíště. Klíšťata také odpuzuje pach vitamínu B.

Klíště

Jak správně vytáhnout klíště?

Přisáklé klíště rozhodně nekroutíme, jak bylo dříve doporučováno. Nejprve si vezměte rukavice a připravte pinzetu, přisáklé klíště postříkáme dezinfekcí (Jodisol, Septonex, Ajatin…) a pinzetou ho pomalu vykýváme. Po vytažení klíštěte místo vpichu ošetříme dezinfekcí. Vytažené klíště zabalte do papíru a spláchněte do toalety, případně spalte (pozor na rozstřikující se krev!). Rozhodně klíště nemažte olejem nebo nějakým krémem, v tomto případě se může dostat infekce do těla. Místo vpichu klíštětem ještě několik dnů kontrolujte, zda nějak nereaguje (červený otok, bělavé zbarvení v místě vpichu). Pokud místo nějak reaguje, tak pro jistotu navštivte lékaře.

Nahlásit nefunkční video

3 komentáře u “Klíště a nemoci. Jak správně vytáhnout klíště?

  1. Díky za super článek, konečně někdo, kdo to umí sepsat tak, jak to je správně. Taky osobně tahám pomocí pinzety a Jodisolu a nic nedám na babské rady, které radí: Potřete klíště olejem a půjde samo!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *