Kapr v oleji recept…
Suroviny:
- kapr cca 4 kg (lze použít i jiné ryby, např. karas…)
- 6-8 větších cibulí
- celý pepř (12 kuliček)
- bobkový list
- nové koření (4-6 kuliček)
- olej dle potřeby
- cca 1 litr octa
- 3/4 kg sole
- fereronka (může být i sušená)
Kapra stáhneme z kůže a vykostíme velké kosti, malé se rozloží v octě. Velké kousky kapra hustě zasypeme solí a necháme v soli třidny v chladnu (lednici). Maso pustí hodně vody, což je normální. Po třech dnech kapra omyjeme od sole. Celé maso ponoříme do octa. V octě necháme tři dny – v lednici. Po třech dnech maso opláchneme a nakrájíme na kousky (větší kostky). Cibuli nakrájíme na drobno. Do sklenice nebo keramické misky déme vstrvu cibule, 3 kuličky pepře, 1 kulička nového koření, kousek bobkového listu, kousíček feferonky. Na toto dáme vrtvu masa a dále postupně vrstvíme (cibule, maso…). Končíme vrstvou cibule. Vše zalijeme olejem. 14 dní necháme v lednici ustát. A je to pravdu výborné!