John Fitzgerald Kennedy (JFK) a atentát na něj

Dne 22.11.1963 (pátek) ve 12:30 hodin, byl na prezidenta USA Johna Fitzgeralda Kennedyho (nar. 29. 5. 1917), spáchán atentát, při kterém zemřel. Kennedy byl v letech 1961-1963, 35. prezident USA. Vše se odehrálo v Dallasu, kde byl Kennedy na převolební návštěvě. Kennedy projíždel v prezidentské limuzíně po Elm Street a ve 12:30 na něj pachatel vypálil (z ostřelovací pušky Carcano M91/38) několik ran. Tato zbraň byla později nalezena v budově knižního skladu, který se nalézal nedaleko místa činu. Kennedy byl zraněn na zádech, krku a hlavě. Všemu nasvědčovalo tomu, že pachatel použil explozivní kulky Dum-Dum. Posádka vozu byla následující: manželka Jacqueline Lee Kennedyová, guvernér státu Texas John Bowden Connally, manželka guvernéra Nellie Connallyová. Vozidlo řídil agent Bill Greer a vedle něj seděl agent Roy Kellerman.

John Fitzgerald Kennedy a Jacqueline Kennedy

Podle FBI byl vrahem Lee Harvey Oswald, který byl zatčen 80 minut po atentátu. Oswald měl též zastřelit policistu J. D. Tippita, to potvrdil i očitý svědek. Oswald vše ale popíral. Dne 24.11.1963 (2 dny po atentátu) Oswalda zastřelil Jacob Rubinstein, takže Oswald nebyl pořádně vyslechnut. Rubinstein zabil Oswalda, protože byl velký příznivce Kennedyho. Při jeho zavřaždění křičel „Zabil jsi mi prezidenta, kryso!“. Rubinstein byl odsouzen na doživotí, nicméně v roce 1967 zemřel ve vězení na plicní embolii.

Kdo stál za atentátem?

To, že Lee Harvey Oswald střílel na Kennedyho nebylo nikdy prokázáno. A i kdyby byl do atentátu zapojen, tak je otázka, kdo opravdu za celým atentátem skutečně stál… Je vysoce nepravděpodobné, že Oswald střílel z budovy, kde pracoval (knižní sklad) a zanechal tam pušku a nábojnice. Že by skutečně udělal takovou diletantskou chybu? Většina pachatelů se přeci snaží zamést stopy.

Kennedy měl mnoho nepřátel, též byl nenapravitelný děvkař. Měl vztah i s hollywoodskou herečkou a běhnou Marilyn Monroe. Takže opravdu těžko říct, kdo ho nechal zabít…

Po atentátu se samozřejmě objevilo mnoho konspiračních teorií. Za atentátem prý mohl stát Fidel Castro, Sovětský svaz a KGB, CIA, FBI a J. Edgar Hoover, mafie, americké zbrojařské firmy, UFO… Podle nedávno uveřejněné nahrávky, měla Jackie Kennedyová-Onassisová, podezření na viceprezidenta Lyndona Johnsona.

Vdova Kennedyová

Kennedyová (nar. 1929) se v roce 1968 provdala za řeckého rejdařského magnáta Aristotela Onassise (nar. 1906). Kennedyová mu utratila mnoho peněz (měla ráda peníze) a to se mu vůbec nelíbilo, proto jim to moc neklapalo. Navíc tímto sňatkem byla pobouřena americká veřejnost, která byla přesvědčena, že Kennedyová zneuctila památku padlého hrdiny. Aristoteles Onassis zemřel v roce 1975, ve věku 69 let. Později žila s Mauricem Tempelmanem, který obchodoval s diamanty. V roce 1994 zemřela na rakovinu lymfatických žláz.

Tragédie Kennedyů

John Fitzgerald Kennedy jr. – syn Johna Fitzgeralda Kennedyho. Zemřel ve 38 letech v letadle, které sám řídil.
Robert Francis Kennedy – bratr Johna Fitzgeralda Kennedyho. V roce 1968 byl zastřelen čtyřiadvacetiletým mladíkem, který se jmenoval Sirhan Bishara Sirhan.
Joseph Patrick Kennedy jr. – bratr Johna Fitzgeralda Kennedyho. Padl ve 2. světové válce.
Edward Moore Kennedy – bratr Johna Fitzgeralda Kennedyho. Za svého života měl záhadné nehody. Spadlo s ním letadlo, později se s ním zřítilo auto z mostu – spolujezdkyně zahynula. Tehdy kandidoval na prezidenta, díky této nehodě prezidentskou kandidaturu stáhl. V roce 2009 zemřel na rakovinu mozku.

Video: Poslední minuty života Kennedyho

Nahlásit nefunkční video

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *