Film Náš vůdce/ Die Welle (2008)

Náš vůdce/ Die Welle (2008)

Německý film Náš vůdce… Rainer Wenger (Jürgen Vogel) je učitel gymnázia v Německu.  Na škole probíhá projekt Státní formy. Rainer chce žákům ukázat, že diktatura v Německu možná je. Vysvětluje žákům co je autokracie… Autokracie je samovláda, když jedinec nebo skupina, vládnou masám lidí. Je to neomezená moc v rukou jedince (nebo skupiny lidí), který má své vlastní zákony a mění je dle své libosti.
Třída zakládá organizaci s názvem Vlna, Rainer je zvolen jejím vůdcem. Hraná diktarura začíná… Všichni žáci musí vstát, když hovoří s vůdcem. Musí nosit bílé košile… Jeden žák (Tim) je z toho diktátorského režimu doslova nadšen a bere to až příliš vážně (až fanaticky). Jedna žačka Rainera upozorňuje, že věc se vymyká kontrole, jenže ředitelka gymnázia tento názor nesdílí. Proto Rainer v projektu pokračuje. A to byla velká chyba! Tim si pořizuje zbraň, učiteli nabízí, že mu bude dělat bodyguarda.  Je evidentní, že Rainer manipuluje žáky pro své účely, dokonce mu dělá dobře, že ho žáci uctívají a obdivují.  Když si Rainer pozve všechny zúčastněné do posluchárny, tak jim řekne, že nehodlá projekt Vlna zrušit. A že Vlna bude brzy zaplavovat celé Německo. Zde se Rainer hraně ukazuje jako skutečný diktátor a manipulátor. Když žákům na konci šíleného proslovu sděluje, že vše bylo vykonstruované a hrané, tak jsou všichni doslova v šoku. Žák Tim tuto krutou pravdu neunese a na místě se zastřelí. Film byl natočen podle skutečné události!

Film k zamyšlení, který upozorňuje na to, jak jednoduché je manipulovat lidi, a především psychicky nevyrovnané jedince.

Film režíroval Dennis Gansel. Ve filmu hrají: Jürgen Vogel, Frederick Lau, Liv Lisa Fries, Jaime Ferkic, Christiane Paul, Elyas M’Barek, Jacob Matschenz, Max Riemelt, Jennifer Ulrich, Max Mauff, Cristina do Rego, Ferdinand Schmidt-Modrow, Amelie Kiefer, Odine Johne, Tim Oliver Schultz, Fabian Preger,  Lennard Bertzbach, Gerald Alexander Held, Maximilian Vollmar, Maren Kroymann, Tino Mewes, Lucas Hardt, Johanna Gastdorf, Dennis Gansel, Teresa Harder a další.

Náš vůdce/ Die Welle

Náš vůdce/ Die Welle

Náš vůdce/ Die Welle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *