Dovolená Dominikánská republika

Perla Karibiku, nebo také ostrov věčného léta, jak se Dominikánské republice často říká, dlouhodobě patří k vyhledávaným turistickým destinacím. Především Evropané si zvykli na jejích širokých alabastrových plážích trávit celé týdny. Jeďte na dovolenou do Dominikánské republiky!

Dominikánská republika je ostrovní stát, který se nachází v Karibském moři. Rozkládá se na východní části ostrova Hispaniola v souostroví Velké Antily. Sousedí jen s Haiti. Míšenci tvoří 73 % populace, běloši 16 % a černoši 11 %.Ostrov objevil v roce 1492 Kryštof Kolumbus, v roce 1496 vzniklo mlavní město Santo Domingo.

Úchvatná zdejší příroda
Věčné léto ostrova Hispaniola, na němž se Dominikánská republika nachází, charakterizuje příjemné stálé podnebí a také fantasticky pestrá tropická vegetace. Teploty se i v zimě pohybují okolo 30 °C a teplotu mezi 25 a 28 °C si udržuje i moře. Kromě nádherných pláží je velkým turistickým lákadlem úžasná, velmi rozmanitá příroda. Rozmanitost krajiny sahá od tropických deštných pralesů kypících životem přes vysokohorské oblasti po vyprahlá území připomínající poušť.

Dominikánská republika – krásné pláže
Ztělesněním snu o věčném létě jsou místní pláže. Ty nejkrásnější na vás čekají na jižním pobřeží. Hustá síť letovisek obklopených bílými plážemi a palmovými háji se táhne v pásu dlouhém více než 100 kilometrů od Santo Dominga až po oblast La Romana. Nejznámnější z nich jsou Boca Chica a Juan Dolio, původně malá rybářská vesnice u nekonečné pláže Guayacentes. Dnes je to jedno z nejvyhledávanějších turistických center s moderními hotely, skvělými bary a dokonalými službami. Na severním pobřeží je další z klenotů Dominikánské republiky, malebný poloostrov Samaná s národním parkem Los Haitises. V jeho vápencových skalách byly zpřístupněny jeskyně s předkolumbovskými kresbami. K některým z nich je možné dostat se pouze po vodě. Jde o nezapomenutelný zážitek – loď se musí prodírat mangrovovým porostem.

Dominikánská republika

Vodopády El Limón
Půvabná vesnička El Limón se nachází přibližně 10 kilometrů jihovýchodním směrem od města Las Terrenas. Přibližně 2 kilometry od ní najleznete vodopád Saltos de Limón, který má výšku 50 metrů. Je to monumentální vodní stěna uprostřed tropického ráje. Od roku 1996 je vodopád Národní památkou Dominikánské republiky. Jak název nenapovídá, jedná se o dva vodopády. Ten vrchní je pro turisty přitažlivější.

Saltos de Limón
Saltos de Limón

Dominikánská republika – měna
Oficiální měnou Dominikánské republiky je dominikánské peso (zkr. DOP či RDS). Peso se dělí na 100 centavů (haléřů). 100 pesos odpovídá přibližně 65 korunám. Nicméně kurz je v tomto případě velmi nestabilní (jako v každé rozvojové zemi). Peníze lze vyměnit hned na letišti, nebo pak v hotelu nebo bance. Nejnižší transakční poplatky nabízejí banky. Nejlépe vychází směna na pesa z amerických dolarů, méně výhodné je Euro. Rozhodně se vyhýbejte pouličním vekslákům, kteří vás mohou okrást. V turistických letovisích lze platit platebními kartami (Visa, Mastercard, American Express…). Myslete na to, že vývoz i dovoz dominikánského pesa je zakázán!

Dominikánská republika – ceny
Ceny se příliš neliší od našich. Pivo v restauraci 0,5 l – 52 Kč, pizza 270 Kč, jídlo v levné restauraci – od 130 Kč, brambory 1 kg – 14 Kč, chléb 1 ks – 22 Kč, rajčata 1 kg – 52 Kč.

Dominikánská republika – pitná voda
Vodu z kohoutku raději nepijte, kupujte balenou vodu. Nicméně velké hotely dnes už mají vlastní čističku, takže tento problém v těchto případech odpadá.

Dominikánská republika – víza
Občané České republiky nepotřebují ke vstupu na dobu nepřesahující 90 dnů víza. Mezinárodní řidičský průkaz je platný po dobu 3 měsíců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *