Migréna – příznaky, léčba, rady

Migréna, úporná bolest hlavy, vás taky může i na několik dnů vyřadit z běžného života. Poradíme vám, jak se zbavit migrény co nejrychleji.

Není to zas tak dávno, co šílenou, pulsující bolest hlavy brali i někteří odborníci za pouhou výmluvu rozmazlených paniček. Ale migréna zásadně ničí kvalitu života nejen ženám, trpí na ni i muži – a dokonce taky děti.

Jak dlouho trvá migréna?
Nejtěžší a nejdelší mikrenózní záchvaty trvají také plné 3 dny a noci, bývají provázeny světloplachostí a zvracením. Někdo mívá i tři těžké záchvaty do týdne, navíc migréna postihuje nejčastěji lidi v produktivním věku, takže zbavit se jí touží každý postižený.

Dědičnost hraje velkou roli
Náchylnost jedince k migréně je z velké části dědičná, podílí se na ní i zvýšená citlivost určitých mozkových center, takže pokud bolestí hlavy trpěla matka, bude se jí nejspíš trpět i dcera.

Co vyvolává migrénu?
Záchvat se u někoho ohlašuje dopředu a pacient se tyto příznaky (prodromy) naučí rozpoznávat. Můžou se projevit napětím, zíváním, změnou nálady, jiskřením či záblesky před očima (aura) nebo omezením zrakového pole. Samotnou migrénu vyvolává obvykle tzv. spouštěč, kterých je opět celá řada: změna tlaku, jídlo (často čokoláda) nebo vůně (jehličí, citrusy či květiny). Ženy si často stěžují na záchvat před menstruací (je vyvolán kolísáním hladiny hormonů), obvykle jde o reakci na stres. Pokud se vám podaří objevit a pojmenovat tento spouštěč, je to výhoda – můžete se mu co nejvíce vyhýbat.

bolest hlavy

Triptany pomáhají
Pomoc slibuje taky medicína, klasická i alternativní. Na léčbu migrény se specializují neurologové, kteří mají možnost po stanovení správné diagnózy předepsat moderní léky. Triptany působí přímo v mozku a snižují tu chorobně zvýšenou dráždivost, jsou schopny rozbíhající se záchvat zastavit (na jinou bolest hlavy než ne migrenózní však nepůsobí). Jestliže nezaberou ani triptany, může lékařský odborník nasadit preventivní podávání léků s obsahem topiramátu.

Pozor na závislot na lécích
Pokud i vás často nesnesitelně bolí hlava, nechte si vsugerovat, že: „Ono to nebude tak zlé, nepřehánějte a vezměte si prášek!“ Bězné léky na bolest někomu skutečně pomáhají, ale ne každému a pokaždé, hrozí tu také vznik závisloti na lécích.

Domácí léčba migrény
Pomoci vám může bylinný čaj. Vhodný je čaj z máty peprné, heřmánku pravého, kozlíku lékařského, pelyňku pravého.

Efektivní bývají i tinktury. Užívejte tinkturu z řimbaby obecné nebo tinkturu z kozlíku lékařského. Zakoupíte v lékárně.

Pokud vás „to“ chytne, dejte si horkou koupel (nohy ponořte až po kotníky do horké vody), která pomáhá odkrvit roztažené cévy v hlavě a zmenšit tak bolest.

Snížit bolest při záchvatu pomůže i masáž krčních obratlů, trapézového svalu a úponů krčních svalů. Nechte se masírovat přibližně 5 minut.

Vyzkoušet můžete i masáže nebo aromaterapie (tedy pokud není spuštěčem právě nějaká vůně).

Při záchvatu je velmi důležitý odpočinek. Ulehněte v tmavé tiché místnosti, na hlavu si dejte studený obklad.

Myslete na to, že záchvat migrény může vyvolat kouření, cigaretový kouř.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *