Baader Meinhof Komplex (2008)

Baader Meinhof Komplex je německý film, popisující činy a členy německé teroristické skupiny RAF.

Ulrike Meinhof (Martina Gedeck) je německá novinářka, která opustí rodinu a založí, společně s fanatickou antikapitalistkou Gudrun Ensslin (Johanna Wokalek) a jejím přítelem Andreas Baader (Moritz Bleibtreu), teroristickou skupinu RAF – Rote Armee Fraktion (Frakce Rudé armády), která v 70. letech minulého století, kladla v Západním Německu ozbrojený odpor proti imperialismu. Členové RAF se učí střílet a další bojové techniky v Jordánsku, u teroristické skupiny Al Fatah. Následně ozbrojení militantní levicový extremisté, přepadávají banky v Západním Německu. Zde zanechávají letáky s textem: Vyvlastňujeme nepřátele lidu. Teroristická skupina páchá další kriminální činy a teroristické útoky… Avšak policie některé členy v sebeobraně zabíjí. Ovšem, tragické na celé situaci je to, že RAF získává sympatie obyvatelstva a nové a nové členy.
RAF páchá teroristický atentát na americkou základnu v Heidelbergu, RAF po krvavém útoku požaduje: okamžité ukončení bombardování Vietnamu, stažení amerických jednotek z Indočíny, ukončení blokády severního Vietnamu. RAF pokládá své zatčené kolegy za politické vězně, a jako pomstu, páchá atentáty na justici, soudce, prokurátory… Vše pod záštitou demagogie a zrůdného fanatismu!
Policie čím dál víc šlape gangu na paty, vyvěšuje plakáty s jejich fotkama, zatýká čím dál víc těch bolševických zrůd. Zajímá dokonce celé vedení RAF. Den po úmrtí vězněného člena gangu na následky hladovky, byl sympatizanty RAF, popraven člověk. Sympatizanti RAF, kteří se prohlašují za členy RAF, obsazují německé velvyslanectví ve Stockholmu, požadují propuštění všech členů RAF, kteří jsou ve vězení. Jako rukojmí mají zaměstnance velvyslanectví. Akce se však teroristům nevydaří a policisté je zatýkají.
Při soudním líčení, obvinění teroristé, se chovají poněkud asociálně a nazývají soudce fašistickým parchantem, bastardem, starou sviní… Proto jsou z líčení vyloučeni. Když Ulrike Meinhofová ve vězení spáchala sebevraždu, tak ostatní členové gangu, obviňují justici z její vraždy. To vyprovokovalo další přiznivce RAF ke krvavé lázni. To zabíjení snad nikdy neskončí! Nová RAF chce vězněné vedení RAF osvobodit… Unáší důležitého muže a letadlo společnosti Lufthansa…

Film byl natočen podle skutečných událostí, a musím dodat, že je to kvalitní film, který má navíc vysokou informační hodnotu.

Ve filmu hrají: Martina Gedeck, Bruno Ganz, Hannah Herzsprung, Moritz Bleibtreu, Jan Josef Liefers, Alexandra Maria Lara, Heino Ferch, Johanna Wokalek, Sebastian Blomberg, Nadja Uhl, Niels – Bruno Schmidt, Vinzenz Kiefer, Simon Licht, Sandra Borgmann, Stipe Erceg, Bernd Stegemann, Hans Werner Meyer, Katharina Wackernagel, Anna Thalbach, Tom Schilling, Jasmin Tabatabai, Gerald Michael Gwisdek, Sunnyi Melles, Christian Blümel, Michael Schenk, Volker Bruch, Aaron Hildebran, Alexander Held a další.

Baader Meinhof Komplex

Baader Meinhof Komplex

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *