Velikonoční ostrov (Easter island)

Velikonoční ostrov (Easter island) se nachází v Tichém oceánu. Domorodci ostrovu říkají Rapa Nui. Hlavní město je Hanga Roa. Velikonoční ostrov není velký, má rozlohu pouze 163 km². Jen pro srovnání, hlavní město ČR Praha, má rozlohu 496 km². Ostrov je vzdálený neuvěřitelých 2075 km od nejbližšího obydleného místa – ostrova Pitcairn. Velikonoční ostrov má asi 4000 obyvatel. Osídlen byl Polynésany již v polovině 1. tisíciletí. V novodobých dějinách byl objeven v roce 1722 holandskou výpravou. Velikonoční ostrov byl objeven v období velikonoc, proto tento název. Na ostrově se hovoří těmito jazyky: španělština, Rapa Nui.

Záhady ohledně soch Maoi se pokoušel rozluštit uznávaný český vědec Pavel Pavel. Pavel dokázal objasnil, jak docházelo ke zvedání, přemisťování extrémně těžkých soch.

O Velikonočním ostrově bylo natočeno i několik filmů: Rapa Nui – střed světa (Rapa Nui), USA 1994, Režie: Kevin Reynolds. Ztracení Bohové Velikonočního Ostrova (The Lost Gods of Easter Island), Velká Británie 2000, Režie: Kate Broome.

Díky sochám vytesaných z černých kamenů, které se nazývají Moai, se stala tato tajemná opuštěná oáza turistickou atrakcí. Tyto sochy se nacházejí na různých částech ostrova. Sochy však nejsou jedinou turistickou atrakcí, na tomto tajemném ostrově, se také nacházejí krásné jeskyně, sopečné krátery, lávové kameny, útesy s divokým poříbojem. Také je vhodné zmínit překrásné pláže (Ovahes, Anakena) s bílým pískem. České cestovní kanceláře nabízejí poznávací a okružní zájezdy na Velikonoční ostrov, ale počítejte s vyšší cenou těchto zájezdů (nad 100 tisíc). Například poznávací zájezd: Tahiti – Moorea – Velikonoční ostrov je od 115 tisíc korun. Pokud chcete ušetřit, tak lze využít Last Minute zájezdů.

Záhadné sochy na Velikonočním ostrově

Velikonoční ostrov Easter island

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *