Samsung Galaxy Note II (GT-N7100)

Samsung Galaxy Note II (číselné označení: GT-N7100) je nástupce Samsung Galaxy Note. Note II je ještě o něco větší a má lepší výbavu, než jeho předchůdce. Je to smartphone na špičkové úrovni. Budou s ním spokojení i ti nejnáročnější uživatelé.

Zařízení ve zkratce
Telefon s 5,5″ displejem asi nepadne do ruky každému. Rozhodně ne do jedné ruky. Telefon je skutečně obrovský. Pokud vám ale nevadí velké rozměry a poohlížíte se po co nejkvalitnějším telefonu, Samsung Galaxy Note II vám s klidným svědomím mohu doporučit. Čtyřjádrový procesor si v kombinaci s výborně odladěnou grafickou nástavbou TouchWiz od Samsungu poradí snad se všemi aplikacemi, které lze z Google Play stáhnout. Telefon je sice plastový, ale plasty jsou kvalitní a telefon nikde nevrže. Mezi jeho přednosti patří také obrovská baterie, která při klasickém používání vydrží hravě dva dny. Jediným výrobcem na našem trhu, který vyrábí zařízení s podobnou velikostí displeje je jenom Samsung a tak je konkurentem recenzovaného produktu jen jeho vlastní předchůdce – Samsung Galaxy Note. Má sice horší výbavu, ale je zase poněkud levnější.

Samsung Galaxy Note II

Obecně – Design, displej a obsah balení
Telefon je plastový, jelikož Samsung se pořád do kovové konstrukce nemůže rozhoupat. I když je zařízení z plastu, vypadá o hodně lépe, než jeho předchůdce Galaxy Note. Ten měl totiž plasty, které vypadaly na první pohled levně. Note II působí o něco exkluzivněji. Design telefonu je velmi podobný Samsungu Galaxy S III. Skoro se dá říct, že je telefon stejný, jen zvětšený. U nás se prodává v bílé a tmavě šedé variantě.

Na přední straně je logicky displej, který má pět a půl palce a kouká se na něj opravdu hezky. Nad displejem je klasicky logo výrobce, reproduktor pro hovory, přední kamerka (umí fotit i natáčet video), senzor osvětlení, senzor přiblížení a nesmí chybět ani notifikační LED dioda. Pod displejem je mechanické tlačítko pro přechod na úvodní obrazovku a dvojice senzorových tlačítek pro vyvolání kontextové nabídky a přechod zpět. U senzorových tlačítek může občas docházet k nechtěným stiskům.

Na pravé straně je tlačítko pro zamykání displeje, které je umístěno v úrovni palce a jeho stisknutí je tedy pohotové a pohodlné. Vlevo můžeme regulovat hlasitost pomocí kolébkové klávesy. Na horní straně telefonu je umístěn klasický 3,5 mm jack pro připojení sluchátek. Zezdola můžeme vidět microUSB konektor pro připojení k počítači a nabíjení.

Na zádech telefonu je fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů. Vedle fotoaparátu je přisvětlovací LED dioda. Pod fotoaparátem je opět stříbrné logo společnosti Samsung. Vespod zadní strany je hlasitý reproduktor a stylus, který má mnoho funkcí a podíváme se na něj podrobněji v části Hardware.

K telefonu dostanete standardní příslušenství, jako je USB kabel, nabíječka, která je poměrně výkonná a samozřejmě také špuntová sluchátka s výměnnými špunty.
Hardware – procesor, paměť, fotoaparát a baterie

V těle telefonu je ukryt procesor Exynos 4412, který je čtyřjádrový. Asistuje mu velká paměť RAM o kapacitě 2 GB. Rozjedete tedy i ty nejnáročnější hry. Vnitřní paměť má 16 GB a je možno ji rozšířit paměťovou kartou.

Fotoaparát je na vysoké úrovni. Má 8 Mpx a umí automaticky zaostřovat. Umí opravdu hodně efektů, takže si s ním určitě dostatečně vyhrajete. Pořízené snímky jsou opravdu ostré a fotoaparát nemá problém ani s pohybujícími se objekty. Video můžete natáčet ve Full HD rozlišení. Ukládá se ve formátu mp4.

Baterie je velké plus tohoto zařízení. 3100 mAh vystačí při běžném provozu minimálně dva dny. Za tento krok musím Samsung pochválit.

Poznávací znak telefonu Galaxy Note II jsem si nechal na závěr. Jedná se o speciální stylus zabudovaný v těle přístroje. Samsung mu dal název S Pen. Stylus vám poslouží hlavně při psaní. Odezva je velmi rychlá a mohu konstatovat, že se s S Pen píše pohodlně. Psát s ním můžete SMS zprávy, emaily nebo třeba poznámky v aplikaci S Note. Stačí podržet tlačítko, které naleznete na S Pen, dvakrát ťuknout na displej a ihned se vám otevře S Note, kde si můžete psát nebo klidně kreslit poznámky. Rozhodně se nemusíte bát, že by měl telefon problém přečíst vaše písmo. Se stylusem můžete ovládat celý systém pomocí různých gest. Gest je opravdu hodně a navíc si samotný uživatel může vytvořit svá vlastní.

Samsung Galaxy Note II

Software – Operační systém a aplikace
Operačním systémem je Android ve verzi 4.1 Jelly Bean. Dostupná je aktualizace na verzi 4.2. Jako vždy u Samsungu nechybí grafická nástavba TouchWiz. Prostředí tedy vypadá stejně jako u již zmiňované S III. Výrobci využili velký displej a integrovali do telefonu funkci Multi Window, která rozdělí displej na dvě poloviny a na každé může běžet jiná aplikace. Chcete-li sledovat video a zároveň číst emaily, není to problém.

Všechny předinstalované aplikace od Samsungu, které má Galaxy S III můžeme najít i v tomhle smartphonu. Nechybí tedy S Voice, který funguje stejně jako hlasový asistent Siri z populárního iPhonu. Základní funkce můžete ovládat hlasem. S Voice bohužel neumí česky, ale nemělo by vám to dělat problém, jestli znáte alespoň základy angličtiny nebo jiného světového jazyka. V telefonu je předinstalovaný jak výchozí androidí prohlížeč, tak Chrome. Oba pracují rychle a díky velkému displeji je prohlížení internetu skutečně pohodlné.

Galaxy Note II je jako stvořený pro multimédia a zábavu. Sledování filmů je skvělé nejen díky velkému displeji, ale také kvalitně provedenému videopřehrávači od Samsungu. Samsung si dal práci i s hudebním přehrávačem. Přehrávač obsahuje všechny důležité funkce jako třídění podle alb, či interpretů. Mezi bonusy patří ekvalizér, nebo možnost přehrávat hudební knihovnu vašeho počítače. Samozřejmě nechybí ani FM rádio.

Uživatelská příručka
Stáhnout zde (PDF, 1.81 MB)

Základní údaje o přístroji

Rozměry a hmotnost
151 x 81 x 9.5 mm, 183 gramů

Displej
5.5″, rozlišení 720 x 1280 px

Procesor
čtyřjádrový, 1.6 GHz

Paměť
2 GB RAM, 16/32/64 GB, podpora microSD

Fotoaparát
8 Mpx, Full HD video, 1.9 Mpx přední kamera

Baterie
3 100 mAh

Operační systém
Android 4.1 Jelly Bean

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *