Pozor na vysoký krevní tlak

Hypertenze (vysoký krevní tlak) nebolí, ale tiše vám škodí. Nenechte vaše cévy pod tlakem!

Mezi tiché zabijáky (také například cukrovka nebo osteoporóza) počítají lékaři i vysoký krevní tlak (hypertenzi), který se může projevit velmi nečekaně – prvním a zároveň posledním infarktem nebo mrtvicí. Srdeční nebo mozková příhoda dnes dost často zaskočí i relativně mladé osoby, proto je namístě obezřetnost. Každý by si měl zavčas uvědomit, s jakými chorobami stonali jeho příbuzní – tedy přesně to, na co se vás ptá každý lékař, když zjišťuje rodinnou anamnézu.

Jste ohroženi právě vy?
Přemýšlíte, zda patříte mezi ohrožené? K rizikovým faktorům patří například dědičnost, vyšší věk (zde jsou míněny už osoby starší 45 let), nadváha či obezita, kouření, vysoká spotřeba alkoholu a soli, častý stres, určité léky (např. i některé druhy hormonální antikoncepce).

Proč je hypertenze tak nebezpečná?
Vysoký krevní tlak přispívá k rychlejšímu zanášení tepen (ateroskleróza). Tím se postupně zmenšuje jejich průsvit a stěny cév jsou méně pružné. Krev proto obíhá stále obtížněji a dodává tak orgánům méně kyslíku a živin. Srdce pracuje jako pumpa, při zvýšeném tlaku se musí více namáhat, a tím dochází ke zbytnění srdeční komory. Postupné poškozování organismu trvá dlouho, někdy i desítky let, během nichž na sobě člověk nepozoruje žádné příznaky. Dlouhodobě neléčený vysoký krevní tlak však vede k poškození tkání a životně důležitých orgánů, např. mozku nebo ledvin, eventuálně očí. Včasná diagnóza a správná léčba by přitom mohly předejít mnoha potížím – včetně již zníněné mrtvice nebo infarktu.

Nebezpečí vysokého krevního tlaku je právě v tom, že se jeho příznaky často projeví, až když už je pozdě. Proto lékaři doporučují, aby si pacient při návštěvě praktického lékaře nechal pokaždé změřit tlak. Totéž platí i pro ženy při kontrole u gynekologa.

Co znamenají naměřené hodnoty?
Normální je mít 130/80 milimetrů rtuťového sloupce, ještě příznivější by bylo dokonce jen 120/80 mm Hg. Hypertenze je potom definována jako hodnota krevního tlaku 140/90 mm Hg a vyšší, naměřená při alespoň dvou po sobě jdoucích kontrolách u lékaře.

Tlakoměr

Měření tlaku doma
S tím lékařem je ale trochu potíž, sami doktoři propuštějí, že strach z bílého pláště může u někoho získaná čísla významně navýšit. I proto je úplně běžné, že si lidé sami přeměřují tlak doma, v klidu. Umožňuje jim to i dostatečný výběr tlakoměrů (tonometrů), které nabízejí lékárny. Ve vlastním zájmu si však pořiďte kvalitní přístroj, takový, který má manžetu nahoře na paži, nikoli na zápěstí (ten už neposkytuje tak přesné údaje). Krevní tlak se v průběhu dne mění, a proto je důležité ho měřit několikrát, vždycky ve stejnou dobu – doporučuje se dned ráno po probuzení, v poledne a večer.

Léky na tlak
Pokud si opakovaně zjistíte vyšší hodnoty, zajděte si k lékaři. Ten má možnost vybírat léky na míru z několika skupin – dobře se osvědčuje jejich kombinace. Třeba nejstarší z nich, diuretika, mají v malých dávkách nejméně nežádoucích účinků, a přitom výrazně podporují účinek nových léků. Medikace sice nemoc vyléčí, léky je třeba trvale užívat, zmírní ale riziko jejich dalších potíží.

Jak se dá ochránit před hypertenzí?
Recept je jako u ostatních civilizačních nemocí: nezvyšovat váhu, nekouřit, alkohol pít střídmě, zdravě se stravovat, pravidelně se hýbat. Ze sportů jsou nejvhodnější vytrvalostní – chůze, jízda na kole a plavání.

Co možná nevíte
– Při vysokém krevním tlaku se doporučuje omezit solení a chuť jídla zvýrazňovat spíš bylinkami.
– V České republice podle odhadů trpí hypertenzí až dva miliony lidí, ale zdaleka ne všichni se léčí.
– Velmi výrazné nebo náhlé zvýšení tlaku se může projevit bolestí hlavy, pocitem nepříjemného či nepravidelného bušení srdce (palpitacemi) a silnou únavou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *