Léčba akné vyžaduje trpělivost

Akné vzniká souběžně s hormonálními změnami v pubertě, tedy nejčastěji kolem 11 až 13 let. Akné ale dokáže pořádně potrápit i dospělé.

Akné je neinfekční chronické zánětlivé onemocnění mazových žláz a chlupových vývodů, které se vyskytuje nejčastěji na tváři, hrudníku, šíji a zádech, může se vyskytovat také v podpaží a na hýždích. K nejdůležitějším faktorům, které k akné vedou, patří některé pohlavní hormony, genetické vlohy, nadprodukce mazu, bakteriální vlivy, imunita či psychosomatické vlivy, intenzivní vymačkávání pupínků, některé léky a potraviny, nevhodná kosmetická péče a sluneční záření.

Problém dospívajících i dospělých
Zánětlivé papulky, které jsou pro akné typické, se objevují nejčastěji v období dospívání, tedy obvykle po 11. až 12. roku života, u dívek to může být o nějaký rok dříve. Hlavním viníkem je především hormonální nerovnováha, nadměrná tvorba mazu, ucpávání folikulů rohovými buňkami a osídlení mikroby. Maximum výskytu akné v období dospívání dosahuje vrcholu kolem 16. až 18. roku a k ústupu dochází většinou kolem 20 až 21 let u dívek a u chlapců mezi 22. až 24. rokem života. Akné 25. roce přetrvává pak u cca 5% pacientů, přičemž v posledních letech je zaznamenáván vzestup prodlužování věkové hranice výskytu akné hlavně u dospělých žen, a to až v 31% případů do 45 až 50 let.

Léčba? Běh na dlouhou trať
Potvrdí to každý – akné se projevuje nejen „šrámy“ na kůži, ale i na duši. Nevzhledné pupínky zejména na obličeji nikomu na kráse nepřidají a už vůbec nikomu nezvednou sebevědomí. Průbeh akné bývá zdlouhavý, a tudýž náročný na psychiku. Je nutné si uvědomit, že i správě zvolená terapie je dlouhodobá a musí probíhat kontinuálně, bez pauz. Pro závažné či léčebně hůře ovlivnitelné formy akné existují specializované poradny pro akné.

dospivani

Co všechno pomáhá
Aby výsledky byly co nejlepší, musí jít o léčbu celkovou. Jednou zmožností je místní léčba, která se používá především u mírně a středně těžkého akné, ale též jako doplňující léčbu při celkově podávaných lécích u těžkých či komplikovaných forem onemocnění. Její působení je možné individuálně doplnit aplikací vhodných kosmetických přípravků na problematickou pleť, tzv. dermokosmetikou (EUCERIN UREA, BIODERMA Sensibio čistící voda, AVENE Antirougeurs denní krém na červené skvrny…). Můžeme také podpořit léčbu a potlačit tvorbu pupínků a neštoviček některými doplňky stravy (AkneB5 vitamin). Mezi takové patří i některé vakcíny, taktéž volně prodejné v lékárnách. Je ale vhodné i tuto formu léčby předem konzultovat s kožním lékařem.

Těžší a těžké formy akné nereagují dostatečně efektivně na samotnou lokální léčbu a je proto nutno u nich zvážit celkové podávání léků, které jsou předepisovány kožním lékařem. Dále lze léčbu akné doplnit lékařskou kosmetikou (čištění pleti, chemický peeling), fototerapií červeným a modrým světlem (nikoliv ultrafialovým, které podporuje tvorbu komedonů), ošetření laserem, eventuálně plasticko-chirurgickým ošetřením.

Jak se správně starat o aknózní pleť
– Nemyjte pokožku opakovaně mýdlem. Vede to k opačné reakci, tedy zvýšené produkci mazu a zhoršování akné.
– Pleť myjte šetrně vybranými gely nebo micelární pleťovou vodou.
– Nepouužívejte výživné ani mastné denní a noční krémy.
– Krémy na pleť vybírejte z řad přípravků určených k péči o problematickou pleť trpící projevy akné.
– Nezapomínejte aknózní pleť důsledně chránit kvalitními přípravky s UV faktory před účinky slunečního záření. Slunění sice může pleti s akné krátkodobě pomoct, ale jde o pomoc zdánlivou. Z dlouhodobého hlediska pak UV paprsky stav onemocnění zhoršují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *