Kevin Mitnick

Kevin Mitnick (narozen 1963) vyrůstal v San Fernando Valley. V dětství byl bezstarostné, avšak znuděné dítě. O Mitnicka se starala jen matka, která pracovala jako servírka. Matka byla věčně v práci, takže Mitnick trávil většinu času sám. Když mu bylo dvanáct let, tak našel jsem způsob, jak zadarmo cestovat po Los Angeles. Mitnick sám přiznává:
Jednoho dne jsem při cestě autobusem objevil, že soustava dírek na jízdence označované řidičem představuje den, čas a autobusovou linku. Přátelsky naladěný řidič mi odpověděl na všechny moje důkladně promyšlené otázky a prozradil mi také, kde je možné koupit označovací strojek, který používá. Tyto jízdenky umožňovaly přestupy i pokračování přerušené jízdy. Vymyslel jsem tehdy, jak je používat, aby se dalo jezdit všude zadarmo. Získat nepoužité lístky byla maličkost: odpadkové koše na autobusových nádražích byly plné zčásti vypotřebovaných bločků, které řidiči na konci směny vyhazovali. Když jsem měl nepoužité jízdenky i označovací strojek, mohl jsem si je sám označovat tak, abych se dostal na libovolné místo v Los Angeles. Brzy jsem znal celý systém autobusových linek zpaměti. To je jeden z prvních příkladů mé udivující schopnosti pamatovat si informace jistého druhu.

Mitnick poznal na střední škole kamaráda, který se zabýval činností zvanou phreaking. Tento kamarád Mitnicka zasvětil do tajů phreakingu – jak telefonovat zadarmo, odposlouchávat cizí hovory… Phreaking znamená pronikání do telefonních sítí s využitím činností pracovníků telefonních služeb a znalostí jak tato síť funguje. Na střední škole začal Mitnick používat pro svou činnost termín sociotechnika, stal se z něj obávaný hacker. Sociotechnika je činnost, kdy dochází k ovlivňování a přesvědčovaní lidí. Cíl přesvědčování je jasný – oklamat lidi tak, aby uvěřili, že sociotechnik je osoba s totožností, kterou předstírá a kterou si vytvořil pro své potřeby. Sociotechniku lze vykonávat, jak virtuálně, tak i fyzicky. Mitnick o sociotechnice:
Rozvinul jsem své dovednosti v oblasti sociotechníky do té míry, že jsem v sedmnácti letech byl schopen namluvit většině pracovníků sítě skoro cokoliv, ať už telefonicky či osobně. Rodina z otcovy strany se po generace zabývala obchodem — možná je dovednost přemlouvat a ovlivňovat jiné dědičná. Když spojíte sklony k manipulaci s lidmi s dovednostmi a talentem v oblasti přesvědčování a ovlivňování lidí, dostanete vlastnosti ideálního sociotechnika.

Po skončení střední školy Mitnick studoval informatiku v Computer Learning Center, v Los Angeles. V Computer Learning Center Mitnick zakrátko odhalil správce školní sítě a našel díru v operačním systému, takže měl veškerá práva na počítačích IBM. Mitnick sám říká:
Ani nejlepší odborníci z řad učitelů nedokázali zjistit, jak jsem toho dosáhl. Tehdy asi došlo k jednomu z prvních případů „zaměstnání hackera“ — dostal jsem nabídku, jaká se neodmítá: buď v rámci zápočtové práce opravím zabezpečení školního počítačového systému, nebo budu vyloučený za vloupání do systému. Samozřejmě jsem si vybral to první a díky tomu jsem mohl ukončit školu s vyznamenáním.

Poté následovalo nabourání se do systému DEC. Dále do systémů firem Nokia, NEC, Motorola,  Sun Microsystems, Fujitsu Siemens… Za toto byl Mitnick trestně stíhán a hledán FBI (před FBI se skrýval). Po dopadení byl odsouzen (ke všemu se přiznal), ve vězení strávil dlouhých 5 let. Propuštěn z vězení byl 21. ledna 2000. Po propuštění Mitnick měl zákaz používat veškeré komunikační technologie včetně telefonních linek.

Kevin Mitnick dnes

Mictnick dnes vlastní firmu Mitnick Security Consulting, LLC a je vyhledávaný bezpečnostní konzultant. Dnes tvrdí:
Moje činnost byla způsobena zvědavostí — toužil jsem znát všechno, co se dalo, o fungování telefonní sítě a vstupů a výstupů počítačových bezpečnostních systémů. Změnil jsem se. Dnes využívám svůj talent a své znalosti o bezpečnosti informací a sociotechnice, které se mi podařilo osvojit, k tomu, abych pomáhal vládě, firmám i soukromým osobám při odhalování, prevenci a reakcích na ohrožení bezpečnosti informací.

Kevin Mitnick

Nepřeji si, aby tento článek byl kopírován, stejně jako všechny ostatní!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *