Jídelníček pro zdravý zrak

Oči mají rády zelenou barvu, dokonce i na talíři!

Přibývající roky se přirozeně podepisují i na opotřebení organismu jako celku a změny k horšímu se nutně týkají i zraku. Pokud je chcete co nejvíce oddálit, neváhejte do svého jídelníčku pravidelně zařazovat odborníky vytipované skupiny potravin, které očím dodají potřebné živiny a ochranné látky.

V první řadě je důležitý dostatek ovoce a zeleniny, které obsahují hodně přírodních vitamůnů A,C, a E. Karoteny, mj. z mrkve, špenátu, brokolice a meruněk, se v těle mění ve vitamín A, který chrání před šeroslepostí, ale má příznivý vliv taky při zeleném zákalu.

Kapusta, špenát a další, zejména zelená listová zelenina, obsahují navíc látky, jež posilují sítnici oka (zvláště zde umístěnou žlutou skvrnu, místo nejostřejšího vidění) a chrání ji před poškozením například ultrafialovým zářením.

Česnek a cibule (popř. u nás vzácnější konzumované kapary) jsou bohaté na síru nutnou mj. pro tvorbu jednoho z antioxydantů prospěšných nejen očím, ale i celému organismu. Letci za 2. světové války potvrdili lidovou zkušenost, že borůvky pomáhají zlepšit vidění za šera a v noci, podobně ale působí i hroznové víno.

oči

Ořechy a semena mají sice mají sice často hodně kalorií, ale v nich obsažený tuk je výborným zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin, stejně jako olivový olej nebo řepkový olej. Třetím zdrojem těchto kyselin jsou tučné ryby z chladných moří (sardinky, tuňák, treska, makrela). Nenasycené mastné kyseliny pomáhají zachovat dobrý zrak vůbec a jsou zvlášť vhodné, když trpíte syndromem suchých očí nebo věkem podmíněnou makulární degenerací žluté skvrny.

Na zdraví svých očí si nakonec připijte skleničkou kvalitního vína, které mj. zlepšuje i oběh krve ve vlášečnicích zásobujících oční tkáně.

Koupele a obklady
Oči unavené hodimani zírání na obrazovku počítače nebo televize zklidníte koupelí z růžové vody, slabým nálevem světlíku a měsíčku lékařského, chrpty nebo listů jahodníku. Pomůže taky, když na zavřená oční víčka položíte asi na čtvrt hodiny plátky salátové okurky nebo právě spařené sáčky černého čaje (nechte je ale nejprve zchladnout na příjemnou teplotu). Rychlou úlevu zajistí oční kapky, tzv. umělé slzy různých značek, které koupíte v lékárně.

Kdy k lékaři?
Po čtyřicítce byste si měli nechat alespoň jednou ročně přeměřit nitrooční tlak, aby bylo možné včas zachytit případný vznik zeleného zákalu. Pokud nosíte brýle (na dálku nebo na blízko, to je jedno), nechávejte si oči taky každý rok přeměřit. Větší pěči by svému zraku měli určitě věnovat cukrovkáři, protože těm nemoc poškozuje periferní cévy. Na řadě očních klinik jsou proto pro ně zřízeny speciální poradny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *