Čím si efektivně zabezpečit své auto?

Jak ochránit své auto proti krádeži? Jaké jsou nejúčinnější finty proti zlodějům?

Někteří lidé na nové auto spoří celé roky, jiní si na auto vezmou půjčku nebo ho splácí leasingem. Když vám někdo auto ukradne, bývá to velmi nepříjemné. Poradíme vám, jak se vyhnou krádeži auta – jak si nejlépe zabezpečit své auto. Možností je celá řada, jen některé jsou efektivní. Zabezpečovací prvky je dobré vzájemně kombinovat.

Parkuje pod kamerou
Parkujte svůj vůz na místě, kde je nainstalovaný kamerový systém. Zloději moc dobře vědí o místech, kde se nacházejí kamery, proto zde auta raději nekradou (pro krádež vozu vyberou si raději parkoviště bez kamerového systému).

Tyč na volant
Ano, je to poněkud zastaralý způsob zabezpečení vozu, ale pořád efektivní. Je to i o psychologii. Vemte si, že na parkovišti stojí dvě stejná auta, jedno má tyč na volantu a druhé ne. Které auto si asi zloděj vybere? Pro zloděje aut je každá vteřina drahá!

Bezpečnostní botička
Poměrně běžně lze koupit uzamykací botičku na auto proti odcizení vozidla. Uzamykací botička slouží k zabránění krádeží vozů všech značek, karavanů, přívěsů atd. V tomto případě platí totéž jako u zabezpečení tyčí na volant.

Zámek řadicí páky
Oproti tyči na volantu trvá zlodějům delší dobu, než odemknou nebo zneškodní zámek řadicí páky. Nepřekonatelná překážka to ale bohužel není, protože je tento způsob zabezpečení vozů v Česku poměrně rozšířený (s tím počítají i zloději aut).

Skrytý vypínač
Velmi efektivní způsob, jak ochránit svůj automobil, je skrytý vypínač. Bez aktivace tohoto skrytého vypínače nelze auto nastartovat. Zpravidla se jedná o tlačítko schované někde na nepřístupném místě. Někdy se musí tlačítko stisknout několikrát, aby šel vůz nastartovat.

Autoalarm
Autoalarm dokáže většina zlodějů aut poměrně snadno deaktivovat. Efektivní je snad jen pro pouliční zlodějíčky, kteří se chtějí do auta vloupat fyzickou silou. Obecně lze říct, že dneska zvuk alarmu v nikom nebudí pozornost.

Imobilizér
Imobilizér je elektronické zabezpečovací zařízení integrované v automobilu. Toto zařízení zabrání nastartování motoru, pokud by nebyl vložen správný klíč. Profesionální zloděj toto zabezpečení bohužel snadno překoná.

Vyhledávací systémy
Vyhledávací systémy mají velký efekt zabezpečení vašeho vozu. Vyhledávací systémy jsou tři duhy, satelitní, GPS a rádiové. Jedná se sice o nejdražší varianta ochrany automobilu, ovšem nejefektivnější. Výhodou využívání služeb poskytovatelů vyhledávacích služeb je jejich nepřetržitá podpora 24 hodin denně. Navíc, sledovací systém funguje společně s aplikací ve vašem mobilním telefonu.

Pojištění vozu
Havarijní pojištění zpravidla obsahuje i pojištění vozu proti krádeži. Pokud má vůz zabezpečovací systém, citelně se snižuje pojištění vozu (i o desítky procent). Někteří pojistitelé vám dají i jednorázové slevy při pořízení nejúčinnějších vyhledávacích systémů.

Jeden komentář u “Čím si efektivně zabezpečit své auto?

  1. Nejúčinnější způsob ochrany proti krádeži auta mám já.. po mé maličkosti než si někdo naladí sedačku, volant zrcátka tak to dřív vzdá.. 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *