Jak uskladnit brambory?

Nevíte, jak správně uskladnit brambory? Zde na to máme zaručený návod!

Brambory je možno uchovávat i panelákovém bytě, ale pouze krátkodobě. Brambor by neměl být totiž skladován při teplotě vyšší než 5 °C. Pokud chcete brambory uskladnit na zimu, tak je nejlepší je uskladnit ve sklepě, při teplotě 3 až 5 °C.

Zásady správného uskladnění brambor:

  • Před tím, než brambory uskladníme ve sklepě, tak je dobré je nechat „vydýchat“ dva týdny (teplota okolo 15 °C), nejlépe v temnu. Brambory si tak vytvoří pevnou slupku, což znamená, že jsou odolnější vůči různým chorobám.
  • Brambory je nejlepší nasypat do bedýnek. Vrstva větší 80 cm bramborám nesvědčí (brambory potom hnijí).
  • Sklep, kde jsou brambory uskladněny, je nutno pořádně uzavřít, aby se do nich nedostal mráz a světlo. Když brambor přejde mrazem, tak zesládne. Pokud na brambor svítí světlo, tak začne klíčit. Brambory, které mají klíčky delší než 5 cm, jsou určeny k likvidaci! Proč? Takový brambor totiž obsahuje Solanin (α-solanin). Solanin je toxický glykoalkaloid, který se též nachází v nezralých rajčatech. Solanin je jedovatý!
  • Sklep, kde jsou brambory uskladněny, pravidelně větráme (optimální je mírně odvětrávací sklep), jinak bude sklep příliš vlhký a to bramborám nesvědčí.
  • Brambory nikdy neskladujme společně s ovocem. Ovoce často načichne a není potom chutné.
  • Případné klíčení brambor lze eliminovat chemicky.

Brambory

Jeden komentář u “Jak uskladnit brambory?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *