Nevíte, jak správně uskladnit brambory? Zde na to máme zaručený návod!
Brambory je možno uchovávat i panelákovém bytě, ale pouze krátkodobě. Brambor by neměl být totiž skladován při teplotě vyšší než 5 °C. Pokud chcete brambory uskladnit na zimu, tak je nejlepší je uskladnit ve sklepě, při teplotě 3 až 5 °C.
Zásady správného uskladnění brambor:
- Před tím, než brambory uskladníme ve sklepě, tak je dobré je nechat „vydýchat“ dva týdny (teplota okolo 15 °C), nejlépe v temnu. Brambory si tak vytvoří pevnou slupku, což znamená, že jsou odolnější vůči různým chorobám.
- Brambory je nejlepší nasypat do bedýnek. Vrstva větší 80 cm bramborám nesvědčí (brambory potom hnijí).
- Sklep, kde jsou brambory uskladněny, je nutno pořádně uzavřít, aby se do nich nedostal mráz a světlo. Když brambor přejde mrazem, tak zesládne. Pokud na brambor svítí světlo, tak začne klíčit. Brambory, které mají klíčky delší než 5 cm, jsou určeny k likvidaci! Proč? Takový brambor totiž obsahuje Solanin (α-solanin). Solanin je toxický glykoalkaloid, který se též nachází v nezralých rajčatech. Solanin je jedovatý!
- Sklep, kde jsou brambory uskladněny, pravidelně větráme (optimální je mírně odvětrávací sklep), jinak bude sklep příliš vlhký a to bramborám nesvědčí.
- Brambory nikdy neskladujme společně s ovocem. Ovoce často načichne a není potom chutné.
- Případné klíčení brambor lze eliminovat chemicky.
Heureka. Konecne tema vlastni tve profesi a odbornosti, tak se jej proboha drz zuby nehty.