Jak na nevěru

Máte někdy na svou drahou polovičku podezření z nekalostí? Vrací se někdy z práce pozdě a má zvláštní výmluvy? Nebo cítíte, že se ve vztahu něco změnilo? Toto je pouze malý výčet otázek, které mohou ženu o svém příteli nebo muži napadat. Ovšem někdy se může stát, že není třeba ani otázek a okamžitě je jasné, že muž věnuje svou pozornost také někomu jinému, než by normálně měl. Co dělat?
Článků, textů a rad o tom, jak na nevěru vyzrát, bylo napsáno již mnoho. Někdy se jedná o články úsměvné, jindy se člověk až diví, k čemu nabádají. Zkusme ale na tento problém pohlédnout jinak, než jej hned násilně a operativně řešit takovými kroky, které mohou poškodit obě strany.
Říká se, že nejdůležitější ochrana před nemocí je prevence. Dejme tomu, že nevěru si jako nemoc můžeme představit. Je to sice poněkud nesrovnatelná věc, ale jako příklad poslouží dobře. Pro to, abychom byli zdraví, děláme co? Snadno si zodpovíme, že se snažíme žít tak nějak normálně, někdo více zdravě, někdo méně zdravě, ale snaha tu je. Někdo bere preventivně vitaminy, jiní zase místo toho dbají na dostatek ovoce a zeleniny. Každopádně toto je ta prevence. Snažíme se, aby nás jídelníček a životní styl celkově, byl vyvážený.
Ve vztahu je to podobné. Aby byl harmonický, měli bychom se snažit o jeho vyvážený vývoj a průběh. V některých věcech si musíme uvědomit, že právě zde se třeba partnerovi musíme přizpůsobit (dejme tomu sledování oblíbeného zápasu). Při představě o tom, že by se v této situaci měl přizpůsobit sám, se připravme na jeho nepříjemné reakce. Pokud se jedná v tomto případě a opravdového fanouška, je to ještě horší. Nejde o to, že on se nepřizpůsobí, tady jde o to, že se po tomto úkonu táhnou velmi dlouho nepříjemné narážky či problémy. Muž na toto jenom tak nezapomene. V tom horším případě může být konfrontace z obou stran. Muž si prosadí svou a bude naštvaný a vy budete naštvaná, protože se nepřizpůsobil a neposlechl vás.
Pokud se bavíme o míře tolerance a přizpůsobení, měli by oba lidé v tomto vztahu o sobě něco vědět. Protože jenom pokud o sobě ví ty podstatné věci a dobře se znají, vědí i potom, kde lze míru přizpůsobení upravit. Žena ví, že pokud se přizpůsobí muži u fotbalu, udělá vlastně dobře nejen pro ně, ale i pro sebe. A muž určitě ví, že ženě se nebude líbit přepnutí jejího oblíbeného seriálu. A také ví, že se tím vyhne zbytečným nepříjemnostem.

Jak na nevěru

Důležité je ale rozeznat práh a již zmíněnou míru. Pokud se tak přesáhne, vzniká konflikt. Je zbytečné jej nechat vzejít a při jeho řešení se obvykle poukazují další nepříjemné věci. Toto by bylo asi tak stručně k prevenci. Samozřejmě se k ní váže mnoho dalších věcí. Je-li vztah nudný, neděje se nic extra, lidé si nemají co říct a je cítit v ovzduší nějaké napětí nebo něco jiného nezvyklého, je třeba také hledat řešení. Dále si uvědomme to, že ve vztahu je opravdu zbytečné se na toho druhého rozčilovat. Co máte vlastně cennějšího, než toho druhého? A přinést si zlobu a stres z práce, který dáte partnerovi jasně najevo, nemusí být to pravé ořechové.

Jak vlastně taková nevěra vzniká?

Kdo si již nějakým vztahem prošel, ví, že se vyvíjí. Vztah není prostě jednotvárná věc. Postupně se mění, rozvíjí nebo nějak jinak mění. Vzpomeňte si, když jste ho poprvé potkala. Když jste spolu začínali chodit, jaké jste měla pocity, jak jste se těšila, jak vám bylo smutno, když jste s ním nebyla a jak jste si vážila každé chvilky, kterou s ním jste. Jak jste snila o životě s ním a jaký bude úžasný a že si jej nenecháte nijak pokazit. Zkuste se někdy nad tím zamyslet. Postupně ale tyto pocity jaksi vyšumí. Jednotvárnost a stereotyp, kdy toho svého vysněného potkáváte každý den a jste nuceni řešit bohužel i ty méně příjemné situace, toto vše změní.
Muži bývají často obrovskou hračičkou. Uvnitř jsou to často stále Ti mladí kluci, kteří potřebují nějakou aktivitu, potřebují něco zajímavého, aby se něco dělo, pocit dobrodružství nebo lehce i adrenalin. Všední život, kdy se chodí do práce, občas přes týden do obchodu nebo ven se psem a jednou za čas na výlet, kdy se stejně ten jeden musí přizpůsobit druhému, mužům nesvědčí. Zamyslete se nad tím a popřemýšlejte, jak mu to umožnit. Pokud mu to umožněno nebude, počítejte s tím, že si tyto pocity bude hledat jinde.

A proč je nehledat s jinou ženou?

Pocit dobrodružství, nové seznamování, poznávání sebe sama, adrenalin, útěk od všedního stereotypu a další věci toto muži umožní. Teplá večeře je určitě také fajn, ale co se někdy místo toho vrhnout na něco nečekaného. Překvapte muže tak, jak by to nečekal. Nechte ho přijít z práce a vytvořte pro něj takovou aktivitu nebo věc, o které víte, že ji má rád, překvapí ho a změní jeho pohled na stále stejný život. Věřte tomu, že muž bude užaslý a pocity nudy a stereotypu ho přejdou. Rady jak na to na internetu nehledejte, jen vy sama svého muže znáte nejlíp.

Co ale dělat, když nevěru odhalíte?

Řešte situaci individuálně. Určitě jste se o tomto tématu někdy bavili, kdo by co dělal. Rozhodně ale tuto situaci neřešte příliš přehnaně. Zkuste si o tom promluvit a zvážit další kroky. Hádka, osočování na sebe, řev a urážení – to je ta nejhorší cesta. Pokuste se ponechat klidnou hlavu a prostě si o tom promluvit. Zeptejte se muže nebo přítele, proč to udělal. Co ho k tomu vedlo. Mluvte na něj sladce, nedejte znát naštvání, rozhořčenost a chuť ho totálně seřvat. Zkuste zjistit, jaké důvody k jeho jednání vedly. Další variantou je otázka, jak by se vlastně zachoval, kdyby se situace otočila. Vyřešit tuto situaci v klidu a rozumně se bavit, může někdy zachránit i samotný vztah. Jsme lidé. Sice toto nikoho neomlouvá, ale chyby dělá každý.
Nevěra je věc zlá a složitě řešitelná, ale pokud se k takové situaci dostaneme, je nutné ji řešit. Nejde se tomu vyhnout, ale ani nemá cenu ji řešit přehnaně. Najít kompromis pro oba, to je to správné řešení.

2 komentáře u “Jak na nevěru

  1. Překousnout nevěru není jen tak 🙁 V mojim případě to trvalo 2 roky, ale pořád to není ono… Držím všem palce!

  2. Díky za pěkný článek! Nevěra není opravdu nic jednoduchého a každý člověk se s tím vypořádá jinak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *