Film Lidice (2011)

České válečné drama Lidice je podle skutečné události. Film režíroval Petr Nikolaev (Báječná léta pod psa, Tichá pošta). Původně film režírovala Alice Nellis, ale ta musela ze zdravotních důvodů odstoupit (borelióza). Film byl natočen v koprodukci s Polskem.

Lidice není jen historický film a válečné drama, je to především dojemný a působivý film, který je pln napětí, emocí, které útočí na city diváka, což jistě má svůj efekt. Pan režisér ví, že silných emocí lze dosáhnout jen v případě, když divák splyne s filmovou postavou. Film líčí červnové dny v roce 1942, kdy byla vykonána fašistická pomsta, za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha (operace Anthropoid). Fašisty byla vypálena obec Lidice, povražděna většina lidických obyvatel. Film má silný příběh, uvidíte v něm kruté výslechy a popravy, krutá nacistická komanda, vězeňské prostředí, sebevraždy… Ve filmu exelují čeští herci Karel Roden (František Šíma), Zuzana Fialová (Marie Vaňková), Roman Luknár (Vlček), Zuzana Bydžovská (Anežka Šímová) a další.

Děj filmu pod drobnohledem

František Šíma žije v Lidicích s ochrnutou manželkou. Šíma má však milenku. Tento mimomanželský vztah nevěstí nic dobrého, a také se tak stane. Šíma v alkoholovém opojení, při rvačce, nešťastnou náhodou zabije svého staršího syna, který nesouhlasí s tímto nechutným vztahem. Šíma jde samozřejmě do vězení, a to jen díky vlastním nevypočitatelným chtíčům. Ve vesnici žije také Josef Fiala, který má též nemanželský poměr, s dívkou jménem Anička (Veronika Kubařová). Fiala chce tento poměr ukončit, tak v dopise Aničce tvrdí, že je aktivním odbojářem proti fašistům a proto musí zmizet. Gestapu se však tento dopis dostal do rukou a toto nesmyslné tvrzení Gestapo spojilo s atentátem na Heydricha. Jen díky tomu došlo k likvidaci Lidic… V době, kdy jsou Lidice likvidovány, tak je Šíma pořád ve vězení…

Mimo děj filmu jsem chtěl ještě podotknout, že bylo nacisty zavražděno 340 obyvatel Lidic, a že o dva týdny později, byla podobně zlikvidována obec Ležáky.

Film Lidice je pomníkem hrůzostrašné události, která se odehrála za 2. světové války. Na tento by se měl podívat každý, koho zajímá největší tragédie v české historii.

Film Lidice

Film Lidice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *