Doména .ca (Kanada)

Doména .ca je národní doména pro Kanadu. Doménové jméno může obsahovat minimálně 3 a maximálně 63 znaků. Může obsahovat znaky ‚a-z‘ a číslice ‚0-9‘.

Správce .ca domén je:

Canadian Internet Registration Authority (CIRA)
Autorite Canadienne pour les Enregistrements Internet (ACEI)
350 Sparks Street
Suite 306
Ottawa Ontario K1R 7S8
Canada

Doménu si může registrovat pouze kanadský občan starší 18 let, královna Alžběta II., tamní vládní instituce, indiánský kmen definovaný v dokumentu Indian Act of Canada, Inuit (eskymák), příslušník First Nation, Métis nebo jiný domorodec, cizí firma nebo cizinec, který má v Kanadě registrovanou ochrannou obchodní známku. Což znamená, že tuto doménu, si nemůže registrovat úplně každý. Jako například slovenskou doménu .sk nebo .eu doménu.

U této domény je zajímavé to, že správce těchto domén CIRA, omezil přístup k osobním záznamům v WHOIS. Zde jsou osobní záznamy (jméno majitele domény, adresa, e-mail ap.) zcela skryté. Avšak pokud si registrant přeje tyto osobní záznamy zveřejnit, tak je mu to umožněno. A samozřejmě, pokud je podezření z porušení zákona, tak si tyto osobní záznamy může vyžádat policie. Nebylo by dobré, toto anonymní držení domény, zavést i u .cz domén?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *