Dodržovat léčebný režim se vyplatí

Každý člověk může být postižen nějakou nemocí, zpravidla to bývá období, které je pro nemoc nejmíň vhodné. Poté následuje návštěva u lékaře a pracovní neschopnost. Prvních 14 dnů nemoci vám hradí váš zaměstnavatel (náhrada mzdy), od 15. kalendářního dne dočasné pracovní neschopnosti vás bude vyplácet Česká správa sociálního zabezpečení.

Při léčebném režimu je potřeba dodržovat určitá pravidla
  • O kontrolu práce nechopného může požádat zaměstnavatel, pracovní úřad, lékař (nejen obvodní!). O tuto kontrolu může požádat zaměstnavatel i v první čtrnácti dnech nemoci!
  • Kontrola práce nechopných vám může přijít během celého dne , dokonce i ve večerních hodinách a víkendu. Nejsou dokonce vyjímky duplicitních kontrol – několikrát denně. Tato kontrola nemusí být vždy fyzická, ale může být také telefonická :-). Kontrolor nesmí přijí pozdě večer (po 22. hodině), nebo časně ráno ( před 6. hodinou). Četnost kontrol nesmí být nadprůměrná (cca a max. 4x denně).
  • Pokud vás kontrolor práce neschopných nachytá, že nejste doma, tak můžete přijít i o celou nemocenskou. V Některých případech můžete být dokonce pokutováni až do částky 20000 Kč.
  • Ze zákona je pacient povinen zdržovat se na adrese, která je uvedena na neschopence.
  • Povinnost pacienta je: prokázat se při kontrole průkazem totožnosti (občanský průkaz?) a neschopenkou.  Dále musíte zajistit funkční zvonek se jménem. Argumentace, že máte rozbitý zvonek neobstojí – prostě přijdete o nemocenskou. Také argumentace, že jste spali také neobstojí – přijdete o nemocenskou.
  • Kontrolor se vám musí prokázat průkazem a rozhodně se nemůže domáhat vstupu do bytu nebo domu (ani na zahradu).
  • Pokud vás zaměstnavatel (náhrada mzdy) nachytá, že nejste doma, tak má právo vám odebrat celou náhradu mzdy, to je pouze na jeho posouzení. Pokud s tímto nesouhlasíte, tak se můžete obrátit na soud (zde počítejte s tím, že dokazovat musíte vy). Toto však však nemůže být důvod k ukončení pracovního poměru, ani žádného jiného postihu. Zde je ještě nutno upozornit, že zaměstnavatel může pouze kontrolovat zaměstnance, zda se zdržuje na dané adrese, která je uvedena na neschopence.  V žádném případě mu nepřísluší postihovat pacienta – zaměstnance, který v místě např. pracuje. O tom může maximálně informovat lékaře.
Všichni zaměstnanci na tom nejsou stejně

Pokud jste osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), tak prvních 14 dnů nemoci (náhrada mzdy) nedostanete ani korunu :-(. Nemocenská je vyplácena max. 380 kalendářních dnů. Poté musíte do práce, nebo zažádat o důchod. Pokud jste pracující plný invalidní důchodce, tak se nemocenská poskytuje max. 70 kalendářních dnů za celý rok.

Závěrem

Marodit se rozhodně nevyplatí, pokud přijde krátkodobá nemoc, např. chřipka, tak je lepší si vzít dovolenou. Pokud máte pracovní neschopnost, tak se rozhodně vyplatí dodržovat léčebný režim.

3 komentáře u “Dodržovat léčebný režim se vyplatí

  1. Opravdu je NUTNÉ, abych předkládal cizímu člověku OP? Je to někde stanoveno jako povinnost?

    Ani revizorovi přece nemusím předkládat, a to je pro mě teda víc oprávněná osoba, než nějaká kontrola.

  2. Bacon: CSSZ tvrdi, ze OP musite predlozit, v zakone to ale neni. Jeste jsem ale nevidel, ze by kontrolor pozadoval OP, vzdy pouze chtel neschopenku.

    Kontrolorovi samozrejme take nemusite predkladat OP, nicmene pocitejte s tim, ze privola policii. A te jste povinen se legitimovat. Stejne tak nemusite nikde predklada OP na vratnici, pri vstupu do objektu. Ale pocitejte s tim, ze do tohoto objektu nebudete vpusten.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *