Co trápí vaše muže (zánět močových cest, nádor prostaty)

Trápí vašeho muže potíže s močením? Potíže s močovými cestami se netýkají pouze žen. Postihují také pány.

Dříve panoval názor, že za potížemi s močením u mužů se vždy skrývá nezhoubné zvětšení prostaty nebo zúžení močové trubice zvětšenou prostatou. Nyní odborníci mluví o tom, že až v polovině případů se za tzv. příznaky dolních močových cest skrývá jiná onemocnění. Proto je důležité nespoléhat na volně prodejné přípravky „na prostatu“ a jít k lékaři. Přítomnost určitého typu příznaku může naznačit původ potíží, ale jejich skutečnou příčinu musí stanovit lékař – urolog až po vyšetření – s pacientem si pohovoří o jeho potížích s močením, případně o dalších chorobách, nezbytný je také laboratorní rozbor moči, vyšetření prostaty a močového traktu, a někdy tzv. urodymanické testy (ozřejmí rychlost proudu moči, množství moči při vymočení, množství moči v močovém měchýři po vymočení apod.). Z krevního vzorku se kromě jiného určuje výše prostatického specifického antigenu, která vypovídá o pravděpodobnosti výskytu zhoubného nádoru prostaty. Toto základní vyšetření může urolog podle nálezů rozšířit o další speciální testy.

Jak poznáte, že není vše v pořádku
Urologové rozlišují tři typy příznaků onemocnění dolních močových cest:
Jímací příznaky
– Naléhavé, vůlí neovládnutelné nucení na močení – urgence.
– Časté močení ve dne, tzv. frekvence, a časté močení v noci, tzv. nykturie.
– Inkontinence moči provázená strachem z jejího úniku.

Mikční (evakuační, vyprazdňovací) příznaky:
– Slabý proud moči.
– Přerušovaný proud moči.
– Nutnost tlačení při močení.
– Obtížné spuštění močení.

Postmikční příznaky (po vymočení):
– Odchod moči po ukončení.
– Stálý pocit neúplného vyprázdnění.

bolest

Benigní hyperplazie
Nezhoubné zbytnění prostaty patří k nejběžnějším onemocněním. Změny v mikrostruktuře prostaty jsou přítomny u 8% čtyřicetiletých, 50% padesátiletých a 88% osmdesátiletých mužů. Avšak jen polovina z nich má prostatu zvětšenou a jen u části z nich prostata stalčuje močovou trubici a působí potíže s močením. Léčba spočívá v režimových opatřeních, užívání léků a při zvětšení prostaty, které prokazatelně činí potíže, je léčba chirurgická.

Nádor prostaty
V počátečních stadiích se nemusí projevovat. Potížemi s močením na sebe upozorní až v pokročilém stadiu. Tehdy je léčba už komplikovanější a prognóza pacienta nejistá. Karcinom prostaty je nejčastěji diagnostikovaným nádorem u mužů v ČR a jeho výskyt bohužel stoupá. Léčba je chirurgická, kombinovaná s ozařováním a podáváním léků.

Nucení na močení
Charakterické pro hyperaktivní měchýř jsou jímací příznaky. Až 50% postižených mužů na současně urgentní inkontinenci. Prostižené netrápí samotná urgence, ale starch z nevypočitatelné urgence a úniku moči. K silnému, vůlí neovladatelnému nucení na močení dochází nepředvídatelně a při minimální náplni močového měchýře a v krátké době po vymočení. Nejzávažnějším problémem této choroby je její dopad na život postiženého – vede k výraznému zhoršení zdravotního stavu a snižuje kvalitu života. Hyperaktivní měchýř komplikuje partnerské vztahy, působí potíže v sexuálním životě a třetina pacientů má depresi. Léčba spočívá v tréninku močového měchýře, úpravě pitného režimu a podávání léků, které tlumí stahy svaloviny močového měchýře.

Medicína podle našich babiček
Příčinou častého močení může být zánět močových cest. Co vám pomůže s jeho domácí léčbou? Bilinný čaj.
Pijte 2x až 3x denně.
Smíchejte 50 g listů borůvky černé, 25 g medvědice lékařské, 15 g natě řebříčku obecného a 10 g listu jitrocele kopinatého. Dejte do hrníčku dvě kávové lžičky a přelijte je 200 ml vroucí vody. Směs bylin 15 minut louhujte a sceďte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *