Chystáte se na dovolenou? Nezapomeňte lékárničku!

Ať už chceme strávit dovolenou v Česku, nebo někde v zahraničí, těšíme se na bezstarostné dny. Pro jistotu bychom ale měli mít s sebou i vybavenou lékárničku.

Cestovní lékárnička není nafukovací. Zatímco doma můžeme doma věnovat lékům a zdravotním pomůckám třeba celou skříň, v batohu nebo kufru je místo omezené. A pokud vyrazíme „za hranice všedních dnů“ letadlem, musíme počítat i s váhou. Co by tedy v lékárničce na cesty určitě nemělo chybět?

Připravte se hlavně na běžné potíže
Ať se vypravíte kamkoli, vyplatí se mít s sebou prostředky proti bolesti hlavy (Ibalgin, Paralen, Valetol…). Třeštění hlavy, problémy se zuby nebo natlučené koleno si „pořídíte“, než bychom řekli švec. Vedle prášků nebo pilulek, které působí přímo v postiženém místě. Je ale třeba se poradit v lékárně, které jsou vhodné na léto, protože některé v případě oslunění mohou vyvovat nepříjemnou reakci.
Dalším nezbytným prostředkem jsou léky na průjem. V případě, že jedeme do exotických končin, bychom jich měli mít opravdu dostatek. „Faraonova pomsta“, jak se těmto potížím přezdívá, bez nich může být opravdu zničující. Nepodceňujte hmyz, a to ani v případě, že nemáte v plánu turistiku v přírodě. Vezměte si s sebou vhodné repelenty, ale také přípravky, kterými ošetříte hmyzí bodnutí. Poptejte se na vhodné prostředky, které pomáhají bezpečně ostranit klíšťata. Ideálně tak, aby nestačila do napadeného člověka přenést něktrou z nemocí, jimiž nás ohrožují (lymská borelióza, klíšťová encefalitida). Pamatujte i na ošetření popálenin – existují na ně speciální náplasti. Určitě nezapomeňte na sklidňující prostředky na kůži spálenou sluncem (Panthenol apod.).

Lékárnička

Dejte si pozor na léky na předpis
Pokud berete nějaké léky na předpis, přesvěčte se, že jich máte dostatek. Doporučujeme mít sebou na dovolenou i jistou rezervou těchto léčiv, jednak kvůli možné ztrátě nebo znehodnocení medikamentů, jednak kvůli případnému neplánovanému prodloužení pobytu. Zatímco v Evropské unii byste neměli s léky na předpis mít problém, v dalších zemích to může být jiné. Raději se předem informujte, zda váš lék není na tamních seznamu zakázaných narkotik! Někde v takových případech stačí prohlášení lékaře, že máte tyto léky předepsané, ale raději si to ověřte. Pokud prohlášení lékaře nepostačuje, poraďte se, jak lék nahradit. Léky mějte bez vyjímky v originálním obalu.

Exotika bez očkování? To se neslučuje!
Ohledně očkování do zahraničí se hlavně informujte včas! Některé vakcíny totiž vyžadují více dávek. Minimálně 3 měsíce před dovolenou, ale raději dřív, se objednejte do některého z očkovacích center. Pamatujte, že do mnoha exotických zemí jsou některá očkování povinná!

Pár tipů
Vedle léků na běžné nastydnutí se v lékárničce vyplatí mít test, který vám pomůže určit, zda jsou potíže způsobeny viry, nebo bakteriemi. Bakteriální infekce totiž obvykle vyžadují antibiotika, což znamená návštěvu lákaře. Pokud jedete do exotické ciziny, domluvte se svým praktikem, zda by vám nepředepsal antibiotika s sebou (nejlépe tzv. krátkodobá – Sumamed apod.). V lékárničce by dále neměla chybět dezinfekce, náplasti na odřeniny a na puchýře a obvazy včetně tlakového.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *