Češi se rozvádějí nejvíce z celé Evropské unie. Proč je tomu tak?

Rozvod v Česku není nic neobvyklého, tedy bohužel. Rozvádí se bezmála každé druhé manželství. Česká republika má nejvyšší rozvodovost z celé socialistické Evropské unie, rozvádí se téměř polovina uzavřených manželství. Obdobně je tomu také ve státech bývalého komunistického bloku – Estonsku, Litvě. Rozvádějí se bezdětná manželství, ale také bohužel i rodiny s dětmi, zde je to o to těžší. Jsou to ale právě děti, které trpí rozvodem svých rodičů nejvíce, zejména tehdy, když nastává tzv. boj o dítě. Dětská duše je velice křehká a nevyzrálá. Bezpochyby každý partner má z rozvodu smíšené pocity, zpravidla rozvod doprovází vztek, zoufalství, ponížení, bezmoc.

Nejšťastnějším obdobím manželství bývá první rok. První rok zpravidla bývá ideální a bezproblémový, partnerům nevadí nedokonalosti druhého partnera, partneři mají v tomto období  častý sex a velké plány do budoucna (dům, děti atp.). Poté manželství zevšední a partneři hledají chyby na tom druhém. Poté v některých manželstvích nastavají problémy.

Jaké bývají příčiny rozvodu?

To vždy samozřejmě individuální. Často však bývá původcem rozchodu nevěra, vzájemné neporozumění partnerů – netolerance, odlišné sociální vrtvy partnerů, sklon k alkoholismu jednoho z partnerů, finanční problémy, problémy a neshody v sexuálním životě, ale také ponižování, fyzické útoky atp. . Velice častou příčinou rozvodů v Česku bývá špatná komunikace mezi partnery. Je potřeba si večer po práci sednou a povídat si, a to nejen o povinostech (co zítra musíme…), ale je také dobré si popovídat i o svých pocitech či potřebách, zajímat se o problémy toho druhého. Další častý rozvodový argument je ten, že jsme si nevybrali toho pravého partnera. Je pravda, že někdo ho hledá celý život a je nespokojený s každým partnerem …

Proč zrovna Češi se rozvádějí nejvíce z celé Evropské unie?

Můj subjektivní názor je ten, že Češi jsou neustále s něčím nespokojeni, je to ještě z dob komunismu. Češi jsou často nespokojeni s finanční podporou státu, životní úrovní (i když vlastní nemovitost, auto) , v zaměstnání, výší mzdy, úspor a právě také s partnerem v manželství. Bohužel tomuto nás naučil bolševik 20. století a těžce se to odnaučuje, rodiče to učí své děti a takto to může jít nesutále dokola.

Češi se rozvádějí nejvíce z celé Evropské unie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *