Aloe vera

Aloe vera je rostlina, která pochází z ostrova Sokotra (severozápadní část Indického oceánu). Odtud se postupně rozšířila takřka do celého světa. Aloe není nijak náročná na pěstování. Jen je potřeba dát pozor na dvě věci, a to je přílišné zalévání a mrazivé prostředí. V ČR je Aloe vera pěstována nejen jako okrasná rostlina, ale mnoho lidí ji používá i k domácímu lékařství. V zahraničí se hojně pěstuje především v Mexiku, Austrálii, Dominikánské republice, Číně, Jamajce, Indii, Keni a dalších zemích.

Aloe vera

 

Aloe Vera rostlina má blahodárné účinky pro lidský organismus – pomáhá při hojení ran a popálenin, cukrovce, čistí a regeneruje organismus, pomáhá při parodontóze a léčby ústní dutiny, léčí exémy, mírní pálení žáhy… Ve středech listů je čirá tekutina, která podporuje hojení…. V této tekutině je obsaženo mnoho léčivých a dalších látek – vitamíny (betakaroten, A, E, B12…), minerály (mangan, vápník, zinek, měď, hořčík, chrom, sodík a draslík), 18 aminokyselin, enzymy, mastné kyseliny, lignin, saponiny, antrachinony (aloin a emodin).
Je ale potřeba si uvědomit, že Aloe vera obsahuje i toxické látky, ale pouze v minimálním množství. Proto se nedoporučuje, aby nebyla užívána ženou v těhotenství a paciety, kteří mají nemocné ledviny. Také je potřeba si uvědomit, že Aloe má projímavé účinky, což v praxi znamená, že užívání může způsobit průjem nebo bolesti břicha.

Recept na zdravý sirup z Aloe vera:

  • 250 g gelu z listů Aloe vera
  • 100 ml lihu (konzumní)
  • 500 g medu
  • 500 ml červeného vína

Všechny tyto ingredience promícháme a dáme v neprůhledné nádobě do lednice. Zde necháme několik dní. Sirup se užívá hodinu před jídlem, 3x denně 1 čajová lžička. Užívejte maximálně dva měsíce za celý rok!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *