10 nejpodivuhodnějších zvířat světa

10 nejpodivuhodnějších zvířat světa:

1. Blobfish je zajímavá sliznatá ryba, odborný název Psychrolutes mardius. Je to druh hlubinné ryby z čeledi tlustohlavcovitých, která obývá hluboké vody u Austrálie a Tasmánie. Dorůstá délky 30 cm a žije v hloubkách 1000-1200 metrů.

Blobfish

2.Pyura chilensis (nebo také živá skála) je z rodiny Pyuridae. Tento tvor připomíná shluk orgánů v kameni. Nachází se na březích Chile a Peru. Živí filtrováním mikroorganizmů z mořské vody. Živá skála se rozmnožuje tak, že rozsívá spermie a vajíčko do svého okolí ve vodě. Dokonce dokáže oplodnit sama sebe.

Pyura chilensis

3. Pacu je jihoamerická sladkovodní ryba, která se nachází v povodí řek v okolí řek Amazonky a Orinoko, ale byly také nalezeny v Papui Nové Guinei. Je to všežravá ryba, která se živí vegetativní stravou. Nepohrdne ale ani masem. Dokonce bylo ohlášeno několik útoků na lidi. Ryba si spletla mužské přirození s plavajícími ořechy. Potom co vykastrovaly několik náhodných plavců si vysloužily přezdívku „řezačka koulí“.

Pacu

4. Žralok límcový (Chlamydoselachus anguineus) je jedním ze dvou dochovaných druhů žraloka z rodiny štíhnlounovitých (chlamydoselachidae). Vyskytuje se v maximální hloubce 1200 m. Dorůstá délky až 2 m a má temné úhoři se podobající se tělo. Živí se měkkými živočichy, např. krakaticemi nebo malými rybkami.

Žralok límcový

5. Rypoš lysý (Nahatý krysokrtek) je hlodavec obývající části Východní Afriky. Je jediným druhem aktuálně klasifikovaným v rodu Hererocephalus. Zajímavostí je, že v kůži mají snížený práh bolesti a pomalý metabolismus. Dožívají se velmi dlouhého věku a odolávají rakovině. Měří 8-10 cm a váží 30-35 g.

Rypoš lysý

6. Scotoplanes globosa je nedávno objevený druh sumýše, kterému se říká mořské prasátko. Tento zajímavý tvor žije ve velkých hloubkách v moři, přesto nemá žábry. Vyskytuje se Atlantickém, Pacifickém a Indickém oceánu.

Scotoplanes globosa

7. Axolotl mexický (Ambystoma mexicanum), česky také zvaný vodní dráček nebo tygří mlok. Je to středně velký obojživelník vyskytující se v mexických jezerech Lago de Xochimilco a Lago de Chalco, nedaleko Mexico City. Celý svůj život stráví pod vodou. Dorůstá do délky 30 cm a je těžké rozlišit pohlaví.

Axotl mexický

8. Pipa americká (Pipa americana) je žába z čeledi pipovitých. Vyskytuje se v řekách, jezerech a bažinách v deštných pralesech Amazonského pralesa v Jižní Americe. Dorůstá do délky až 20 cm, váží kolem 50 g.

Pipa americká

9. Ďasové se vyskytují v barvách od temně šedé po temně hnědou. Jsou to masožravci s velkou hlavou s enormní tlamou plnou dlouhých tesáků směřujících směrem dovnitř. Zpravidla nehybně leží na mořském dnu a čeká na kořist. Jeho kořist je nalákána na zdroj světla a sama se dostává do blízkosti jeho tlamy.

Ďasové

10. Geoduck (Panopea generosa) žije v písečném bahně mělkých přílivových oblastí Pacifiku v Severní Americe od jižní Aliašky až po Baja v Kalifornii. Je to největší známý měkkýš. Jeho ulita dosahuje 18-23 cm, tělo které se v ulitě nachází, se dokáže natáhnout až do délky 1,3 m. Váží až 3,6 kg.

Geoduck

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *