Proč nekrmit psa konzervou? Jsou lepší granule?

Máte psa a nevíte, čím ho krmit? Proč nekrmit psa konzervou?

Pes je dobrý a věrný přítel člověka. Pro zdravý psí život, spokojenost psa,  je mj. důležitá kvalitní a vyvážená strava.

Rozhodně nevidím jako optimální, krmit psa pouze konzervou. Proč? Především je potřeba si říct, že psí konzerva má vysoký obsah vlhkosti – vody (až 80%). Nedávno jsem dokonce viděl konzervu, která měla 82% vlhkosti, a pouze 4% hovězího a 4% jehněčího masa! Tomu se dá říct normální voda za 30 Kč. Taková konzerva psa určitě nezasytí! Například, konzervy pro psy Belcando, obsahují až 98,8% masa, ale ceny jdou do neuvěřitelných výšin.

Konzerva nesmí obsahovat pro psa škodlivá dochucovadla, zejména sůl. Takže dříve, než budete konzervu kupovat, tak si nejprve pečlivě pročtěte, její složení.

Výhody konzervy:

  • je to chutná strava, která se navíc jednoduše dávkuje
  • kvalitní konzervy, které obsahují kvalitní maso, vitamíny a minerály, jsou považovány za kompletní krmivo. Cena těchto konzerv je ale opravdu velice vysoká
  • konzerva je vhodná na cesty

Nevýhody konzervy:

  • je to nejdražší krmení, které vůbec existuje
  • mají příliš vysoký obsah vlhkosti – vody, až 80% (granule cca 10%). Vzhledem k vysokému obsahu vody, se pes příliš nezasytí!
  • levné konzervy (okolo 30 Kč 1240 g) neobsahují žádné vitamíny a minerály, nebo jen minimum
  • Po otevření, musíte konzervu skladovat v chladu a do 2 dnů spotřebovat. Konzerva uskladněná v lednici často nepříjemně zapáchá.
  • do konzerv, které obsahují pouze maso, musíme přidávat vitamíny a minerály

Není problém koupit svým miláčkům občas nějakou tu konzervu, ale rozhodně by to nemělo být jejich hlavním jídlo. Pokud konzervou krmíte pravidelně (denně), tak si pes na konzervu rychle zvykne a poté bude odmítat granule. Stejně tak různé palmsky,  jsou považovány pouze za doplněk stravy.

Příklady konzerv:

Pedigree konzerva hovězí v želé
Složení: maso a výrobky živočišného původu 45 % (včetně 4 % hovězího masa, 4 % čerstvého masa), oleje a tuky, vedlejší výrobky rostlinného původu, bílkovinné extrakty rostlinného původu, minerální látky. Deklarované jakostní znaky (v %): N – látky 8 %, tuky 5.5 %, anorganické látky 3 %, vláknina 0.4 %, vlhkost 80 %, vitamin D3, Vitamin E, jodičnan vápenatý bezvodý, síran měďnatý pentahydrát, síran železnatý monohydrát, síran manganatý monohydrát, síran zinečnatý monohydrát.

Hills Canine Adult konzerva
Složení: kuřecí maso (Savoury Chicken): kuře (minimum 11 %), játra, drcený ječmen, mletá kukuřice, hovězí maso, sojová mouka, oxid železitý, sušená syrovátka, kuřecí vnitřnosti, rostlinný olej, uhličitan vápenatý, jodidovaná sůl, oxid hořečnatý, chlorid draselný, vitamíny a stopové prvky.

RINTI Gold konzerva telecí
Složení: maso a výrobky živočišného původu, (min.25% telecího maso), minerální látky, proteiny 95 g / kg, tuky 80 g / kg, popeloviny 20 g / kg, vláknina 5 g / kg, vápník 3,5 g / kg, fosfor 2,5 g / kg. Vlhkost 79%.

Christopherus konzerva pro psa specialita Pštros
Složení: drůbeží maso 80%, pštrosí maso 20%, minerální látky a bodlákový olej, proteiny 11,1%, tuk 6,9%, vláknina 0,5 %.

ADULT CHUNKS
Složení: maso a masné produkty 42 % (z toho telecí 5,5 %),obiloviny, vejce, minerály, karobová mouka, extrakt z mořských řas. Vlkost 80 %, bílkoviny 9,0 %, tuk 6,5 %, vláknina 0,5 %, popel 2,7 %. Vitamin A 1200 U.I./Kg,Vitamin D3 160 U.I./Kg, Vitamin E (Alfa- tokoferol 91 %) 5,0 mg/Kg.

Bozita s dršťkami
Složení: kuřecí maso, plíce, jícen, dršťky (min.4%), minerály, hemoglobin. V 1kg stravy: protein 10,6%, tuk 6,4%, vláknina 0,4%, popel 2,3%, vápník 0,4%, fosfor 0,4%, vitamin A 4000 IU, vitamin D 400 IU, vitamin E 12mg, měď 2mg, omega 3. Vlhkost 79%.

BONO classic kompletní masová směs
Složení: maso a výrobky živočišného původu min. 75%, vedlejší výrobky rostlinného původu, minerální látky.Vlhkost 72,0 %.

Kolikrát denně má pes jíst?

Dospělý pes by měl mít 1 vydatné jídlo denně, hodně mladý pes by měl mít 2 jídla denně, a štěňata 3 jídla denně. Pes by měl jíst vždy ve stejnou dobu a až po fyzické zátěži, např. po procházce. Pokud má pes dostatečnou a kvalitní stravu, tak je to nejvíce vidět na srsti.

Pitný režim

Také myslete na to, že pes by měl mít neustále k dispozici misku s čerstvou vodou. A zejména je to důležité u psů, kteří konzumují suchou stravu – granule.

Čím krmit psa. Jsou optimalní granule?

Ano, optimální jsou granule, ale samozřejmě ty kvalitní. Všechny kvalitní granule obsahují dostatek minerálů, vitamínů. Pokud budete kombinovat suché krmení s konzervou, tak by měl pes nejprve sníst konzervu, až poté granule. Granule v žádném případě nesmějí obsahovat sůl. Kousání granulí snižuje tvorbu zubního kamene.

Pes

Jeden komentář u “Proč nekrmit psa konzervou? Jsou lepší granule?

  1. Ja osobne s konzervami mám taku skusenosť že mojho Yorkshira som nakrmil konzervou asi zjedol viac ako bola denná dávka a skoro umrel koli tomu. preto si dávajte pozor aka je doporučená denná dávka !!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *