Ledvinové kameny – příznaky, léčba, dieta

Bolí vás ledviny (nebo na boku), chodíte často močit? Může to být ledvinové onemocnění v podobě ledvinových kamenů. Močové kameny, ledvinová kolika, příčiny, příznaky a léčba tohoto onemocnění.

Ledvinové kameny (ureterolithiáza) jsou kameny, které se tvoří v močovodech. Tyto kameny vznikající v ledvinách z minerálů rozpuštěných v moči. Tvorba ledvinových kamenů je celosvětově časté onemocnění. Důležitou součástí léčby je pitný a dietní režim, jehož důsledné dodržování snižuje u většiny nemocných riziko vzniku nového močového kamene. Jedná se o onemocnění, které bývá velmi bolestivé v případě, že kámen uzavře močové cesty a zabrání tak odtoku moči z ledvin. Tento stav vážně ohrožuje činnost ledviny. Pokud je kámen malý, může ho pacient sám vymočit, pokud je kámen větších rozměrů, je nutná operace.

Příznaky
– bolest v dolní části zad
– bolest v boku
– ledvinná kolika (způsobuje pohyb kamenů v močovodu nebo ledvinách)
– potíže s močením
– nutkání k močení
– kolika je doprovázená celkovou nevolností, pocitem na zvracení a zvracením, někdy průjmem
– krev nebo hnis v moči

Příčiny vzniku ledvinových kamenů

Vápenné kameny:
– vysoká hladina vápníku v krvi a následně i v moči
– zvýšené vstřebávání vápníku ve střevě
– porucha funkce příštítných tělísek
– příliš mnoho vitaminu D (sádlo, slanina, vaječné žloutky, kaviár, sardinky, losos…)
– nadměrná konzumace rafinovaných cukrů (stimuluje tvorbu inzulínu, který způsobuje nadměrné vylučování vápníku močí)
– vysoká konzumace živočišných bílkovin zvyšuje též vylučování vápníku močí
– nadměrná konzumace šťavelanů
– časté infekce močových cest
– dehydratace (nízký příjem tekutin nebo konzumace dehydrujících potravin a tekutin)
– špatná strava a způsob života (sedavý způsob života, stres atd.)

Urátové kameny (z kyseliny močové)
– nadměrná hladina kyseliny močové v krvi – při dně
– dehydratace

Kameny z fosfátu hořečnato-amonného
– tvoří se na základě infekce

Cystinové kameny
– cystinurie (dědičná porucha)

Léčba ledvinových kamenů
– dietní úprava stravy a dodržování pitného režimu
– vápenné kameny – podávají se léky s obsahem sodného fosfátu celulózy
– podáním léků proti bolesti (analgetik)
– litotripsie (rozbíjení kamenů ultrazvukem)
– u nemocných se struvitovými konkrementy by se měla pokusně nasadit antibiotika (min. 6 týdnů), s následným zvážením pokračování terapie litotrypsí nebo chirurgicky
– chirurgická operace

Pitný režim je důležitý
Při onemocnění ledvin nezapomínejte dodržovat pitný režim! Příjem tekutin nesmí klesnout pod 2 litry za 24 hodin. Pokud vykonáváte zvýšenou fyzickou námahu, nadměrně se potíte, pracujete v horkém prostředí, při průjmech, musí být příjem tekutin alespoň o 1 litr více.
Důležitý je i časový interval. Není dobré vypít litr tekutin naráz, ideální je pít vhodné tekutiny ve 2-3 hodinových intervalech.
Velmi důležitá je pestrá skladba tekutin – denně střídejte minerálku (Bílinská, Korunní a Mattonka, Poděbradka a Mlýnský pramen), bylinný čaj, mléko, nízkostupňové pivo (omezeně), ovocnou šťávu (ne chemické džusy apod.). Druhou zásadou je, aby polovina předpokládaného množství přijímaných tekutin byla čistá voda bez přísad a bublinek (kohoutková voda).

Ledvinové kameny

Kameny ze šťavelanu vápenatého (kalciumoxalátové)
Nejobvyklejší jsou ledvinové kameny jsou ze šťavelanu vápníku. Další typy se vytvářejí z kyseliny močové, cystinu a fosfátů.
Ledvinové kameny významně rostou, když jíte šťavelany. Omezte (při komlikacích nejezte vůbec) proto potraviny s vysokým obsahem šťavelanů (na max. 50 g denně): špenát, rebarbora, červená řepa, fazole, částečně i mrkev, pórek, hrozny, borůvky, pomeranče, grepy, pšeničné klíčky, otruby, čokoláda, káva (zrnková, instatní), ořechy, arašídy, petržel, škarob, černý čaj, vícestupňové pivo, jahody, celer, ostružiny, rybíz, maliny, angrešt, citrónová a pomerančová kůra, sójové výrobky (tofu, tempeh). Též doporučume snížit příjem živočišných bílkovin – maso, masných výrobky, uzeniny, ryby, vnitřnosti, ale i drůbež. Velmi nevhodný je i obyčejný čaj, zejména silný. Pak kakao, různé slakosti, čokoláda jsou též vydatnými zdroji šťavelanů. Také z vitamínu C se v těle vytvářejí šťavelany, jeho denní dávky by proto neměly přesáhnout 1 gram. Je třeba i omezit konzumaci rafinovaného bílého cukru a kuchyňské soli (solením se snižuje vylučování vápníku močí).

Nepřehánějte to ani s vápníkem. Jeho příjem by neměl přesahovat hranici 600 mg denně, což je např. 0,5 litru mléka nebo jeden jogutr (100g). Mléčné výrobky či minerálky je vhodné podávat spolu s hlavními jídly. Další omezení vápníku ve stravě je u většiny nemocných nevhodné a může je doporučit jen odborný lékař. Jakákoli přísnější omezení vápníku ve stravě musí být současně doprovázeno přísnějším omezením šťavelanů a naopak.

Nejvhodnější úprava jídel je vaření a dušení.

Zakázané potraviny

– tučná masa (krkovice, bok, mleté maso na sekanou, husa, kachna, hovězí prorostlé apod.). Tato masa obsahují nasycené tuky a zvyšují hladinu cholesterolu, vzhledem k obsahu tuků mají vysokou energetickou hodnotu 850 – 2470kJ/100g;
– tučné ryby (tresčí játra, sardinky, tuňák, makrela uzená, filety v oleji, rybí salát v majonéze, sardelová pasta, rybí prsty apod.). Obsahují sice kvalitní tuky, ale způsobem jejich zpracování dochází ke zvýšení jejich energetické hodnoty i přidání nevhodných tuků, buď přidáním tuku např. majonéza, olej či přidáním sacharidů (strouhanka);
– zabijačkové výrobky (tlačenka, jitrnice, jelita). Obsahují vysoké množství živočišných tuků a tím mají i vysokou energetickou hodnotu;
– veškerá uzenina (salámy, párky, špekáčky, klobásy, uzené maso apod.). Mají nízký obsah bílkovin, ale vysoký obsah skrytých tuků a cholesterolu, dále obsahují vysoké množství soli;
– všechny nadměrně tučné potraviny: plnotučné mléko – obsahuje vysoké množství živočišného tuku a cholesterolu, smetana, smetanové jogurty, tučné tvarohy, pomazánková másla, tatarská omáčka, saláty v majonéze, bramborový salát, hranolky, paštiky a konzervy apod.);
– tavené sýry, které obsahují vysoké množství tuku v sušině, některé obsahují až 70% tuku, je to např. Apetito, Maratonec či Veselá kráva. Vhodný je Apetito Linie, který obsahuje 10% tuku;
– sýry tvrdé obsahující více než 30% tuku v sušině (čedar, eidam, moravský bochník, ementál, gouda, parmazán, madeland, plísňové sýry – niva, hermelín). Mají vysoké množství tuku a vysoké množství soli;
– slaný sýr;
– silné masové vývary a polévky;
– veškerá smažená a pečená masa (vepřové a kuřecí řízky, smažený sýr, sýrové smaženky apod.);
– veškerá pikantní jídla;
– fast food (hamburger, gyros, pizza, langoš, zálivky na salát, hranolky, twister, kentucky kuře apod.)
– zavařeniny, nakládaná zelenina;
– droby (mozek, játra, plíce…);
– šťovík, špenát, květák, rebarbora a fíky;
– houby;
– luštěniny;
– káva, černý a zelený čaj, alkohol (jsou močopudné – dehydratují organismus);
– kakao, čokoláda;
– brusinková šťáva (lze konzumovat, ale jen v malém množství, brusinky totiž patří k málo potravinám, které obsahují vyšší množství šťavelanů);
– chipsy, popcorn, solené tyčinky, krekry, křupky apod.
– sůl používejte minimálně, vůbec nepoužívejte sypanou sůl (slánku)
– nevhodné je větší množství alkalických minerálních vod (Silinská)

Vyhýbejte se projímadlům, která způsobují nadměrné ztrátu tekutin. Dbejte na pravidelný pohyb, což zajišťuje dobré vyprazdňování moči.

Vhodné potraviny

– nepečené bílé maso (kuřecí, krůtí, králičí)
– netučné ryby (domácí i mořské)
– otrubová vláknina
– pšeničné či kukuřičné vločky
– celozrnný nebo otrubový chléb
– celozrnná rýže
– obiloviny (pohanka, proso, ječmen krupice)
– těstoviny
– chléb
– sušené ovoce, med, džemy, marmelády (pouze s nízkým obsahem cukru!)
– brambory, rajčata, sladké papriky, lilek, okurky, ředkvičky a další zelenina, která neobsahuje šťavelany
– mléko a mléčné výrobky (omezeně, viz. výše uvedeno)
– vejce (omezeně, jsou zdrojem bílkovin)
– bobule a ovoce (zejména hrušky, jablka, melouny, meruňky a broskve)
– čistá voda bez bublinek a přísad (šťáva apod.), minerální voda, citronová šťáva, přírodní ovocné nápoje
– petržel, kopr
– malé množství koření
– chrpa květy, jetel, listy černého rybízu, pampeliška kořen a lopuch

Čaj na rozpouštění ledvinových a močových kamenů (urologický čaj)
Složení:
– bříza list (Folium betulae)
– kakost nať (Herba geranii robertianae)
– libeček kořen (Radix levistici)
– přeslička nať (Herba equiseti)
– pýr kořen (Radix graminis)
– truskavec nať (Herba polygoni avicularis)
– vřes nať (Herba callunae)
– zlatobýl nať (Herba solidaginis virgaureae)
/lze koupit v lékárnách/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *