Kane & Lynch: Dead man

Hra Kane & Lynch: Dead man

Dnešní doba si žádá krev, násilí, brutalitu a taky trochu té sentimentální omáčky. Ale ne moc,to jen na zředění té hustoty. Přesně tohle se hodí jako charakteristika ke hře, kterou vám blíže představím. Představte si dvojici postarších chlapíků (kteří už nejsou zrovna krasavci),jak je převážejí na jejich poslední cestu před popravou. Ano, žádná neviňátka to nejsou a trest si zaslouží. Jenže co se to děje? Eskortu přepadne dobře vyzbrojená skupina mužů a oba vězně osvobodí.Ale proč nasazují své životy pro dva kriminálníky, od kterých je lepší dát ruce raději pryč?
Trochu odbočím a začnu nejprve tím co po instalaci upoutá pozornost nejdříve a to je grafika. Hra určitě nemá na to, aby po vizuální stránce soutěžila s Crysis, Call of Duty nebo s Gears of Wars. Jenže pozor, není to vůbec tak špatné jak si myslíte. Třeba animace jsou udělány s velkou pečlivostí a dodávají hře téměř filmovou napínavost. Působí svěže,nikde nevidíte ponurost Gears of War, vše je vyvedeno v jasných odstínech,mě osobně grafika sedla.Navíc je dobré i to,že hru rozjedete v pohodě i na horších sestavách, takže kvůli ní nemusíte ruinovat rodinný rozpočet na zakoupení nového compu.
Co se autorům povedlo na jedničku je výběr hudby, úvodní melodie je symfonicky skvostná a strašně rád jsem se do ní vždy zaposlouchal.Stejně tak zvuky jsou vyvedeny s pečlivostí,opravdu tady není co kritizovat.Ovládání je příjemné v tom,že ač je to konverze, tak je do hry zapracováno myšítko,takže se můžete v pohodě rozhlížet, otáčet. Klávesy si můžete nastavit tak jak to vyhovuje vám, což také potěší. Ukládání nahraných pozic probíhá automaticky,když projdete určitým bodem (splníte úkol). Pokud hru rozehrajete znovu tak pokračujete,respektive můžete pokračovat, od posledního checkpointu. Ty jsou rozvrženy dost citlivě,takže nehrozí nějaká frustrace z několikanásobných opakování.Co také hru urychluje a působí příjemně je to, že ve hře klasicky nezemřete ihned.Pokud dostanete zásah , tak se vše rozostří a vy upadnete do bezvědomí.Pokud je poblíž nějaký váš kolega tak vám píchne oživovací injekci a vy opět můžete pokračovat v akci bez toho,že byste museli opakovat vše znovu.Těchto oživovacích pokusů je ale jen určitý počet, takže nečekejte ,že do vás budou pořád prát injekce. Když toho bude moc tak jednoduše zemřete a budete muset hrát znovu od posledního checkpointu.
Nyní zpátky ke hře,k příběhu.Kane and Lynch: Dead Men je jednoznačně brutální hrou. To že se v ní mluví hodně sprostě je vcelku normální (co také čekat od dvou kriminálníků), ale brutalita jde i nad rámec normálních stříleček. Třeba tu můžete umlátit lopatou oponenta, nebo vrazíte pěstí dámě atd. Co je na hře příjemné je její ďábelské tempo. Není tu v podstatě klidná pasáž, neustále střílíte spousty nepřátel a je jedno kdo to je, pak jen nevěřícně koukáte na hodiny a divíte se , že u toho sedíte tak dlouho a přitom je to tak zábavné. Ve hře je celkem 16 misí různé délky a pokud budete hrát na nejtěžší obtížnost (doporučuji) tak počítejte s více než 10 hodinami hraní, což si myslím, je víc než slušné.Příběh je celkem zajímavý a možná,že si časem řekne i o zfilmování. Organizace The7 pro kterou kdysi Kane pracoval potřebuje nějakého borce na vykonání špinavé práce, no a Kane se k tomu jako v podstatě vyřízený kriminálník ideálně hodí. Organizaci totiž před časem připravil o peníze a tak tohle má být jakási splátka dluhu. Lynch je psychomaniak, který zase vyvraždil svou rodinu, jak vidíte je to dvojka k pohledání. Bohužel jak už to je dnes téměř pravidlem, hra je striktně lineární, nemůžete v podstatě udělat nic navíc, pohybujete se ve vymezených koridorech a to se mi zrovna moc nezamlouvá. Trochu mě zklamala i malá interakce s okolím a také hodně strohé interiéry. Mise mají místy také kolísavou úroveň a občas působí dost nevýrazně a zmateně. Jak vidíte na závěr jsem si neodpustil kritiku, přesto jsem byl při hraní velmi spokojen a výborně se bavil. Hra má své chyby a chybičky, ale i tak je to pro mne velmi povedená střílečka.

Další hry na CzBlogu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *