Jak poznat solidní realitní kancelář?

Kupujete nebo prodáváte nemovitost? Chystáte si na to najmout realitní kancelář, např. z důvodu, že nemáte čas se o celou záležitost starat? Nebo, že neznáte realitní trh?  Realitních kanceláří je celá řada, jak ale poznat solidní realitní kancelář? Kolik zaplatíte za služby realitní kanceláře?

Realitní kanceláře (realitní makléři) pomáhají lidem prodat a koupit nemovitosti, najít požadovaný podnájem nebo pronájem. Některé realitní kanceláře radí lidem, jak výhodně investovat do realit…

Jak poznat ale solidní realitní kancelář?

  1. Solidní realitní kancelář si účtuje pouze provizi, ne žádné další skryté poplatky, další výdaje či hodinové sazby.
  2. Výši provize určuje Zprostředkovatelská smlouva. Tato výše provize standartně bývá 3-5% z kupní nebo prodejní ceny – ceny uvedené v této smlouvě. Výše provize může být i fixní – předem dohodnutá cena s klientem. Toto musí být jediná platba realitní kanceláři! Pokud tedy prodáváte nemovitost a chcete za ní 3 miliony, tak si realitka ponechá 90 – 150 tisíc korun jako provizi. To je standartní.
  3. Dohodnutá cena se nemá během platnosti smlouvy měnit.
  4. Solidní realitní kancelář si účtuje jen za obchod, který se uskuteční až do konce (dojde k prodeji, nákupu nemovitosti…). Je nepřípustné, aby si realitní kancelář, účtovala nějaké další náklady (inzerce, notářské služby, fotografické služby…), když se předmět smlouvy neprodal nebo nekoupil.
  5. Relevantní jsou také reference dané realitky, délka působení na trhu a prokazatelná odbornost.
  6. V neposlední řadě je důležitá ochota a projevený zájem ze strany realitní kanceláře.

Pozor na realitní kanceláře:

  1. Které nejsou plátci DPH. Takové realitky mají nízké obraty (a tudíž i málo zakázek a zkušeností), takže se nemusejí stát plátci DPH.
  2. Pokud nabízejí ihned peníze ihned za váš dům. Nic takového nedělá žádná realitní kancelář! Prostě chce jen nalákat co nejvíce lidí, kteří stejně podepíší Zprostředkovatelskou smlouvu a čekají, až realitka sežene kupce.  Peníze ihned za váš dům =  LEŽ! Co to je firmu, která od počátku lže?!
  3. Vyvarujte se realitek, kteří nemají vlastní kancelář a uzavírají smlouvy někde v restauračních zařízeních ap.
  4. Je krajně podezřelé, když vás realitní makléř, nutí k podpisu smlouvy ihned. Vždy si smlouvu pečlivě prostudujte, studujte třeba i několik dní nebo se poraďte s obdorníkem. Dejte si pozor hlavně na to, aby bylo ve smlouvě přímo zakotveno vyplacení kupní ceny z úschovy realitní kanceláře. Dbejte na úplnost zprostředkovatelské smlouvy!
  5. Pokud vám bude realitní makléř při první schůzce tvrdit, že má kupce pro vaši nemovitost (dům, byt…), tak LŽE! Kdo by asi koupil nemovitost, kterou v životě neviděl?! To je přeci logické.

Přeji hodně štěstí, při hledání vhodné realitky.

for sale

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *