Máte rádi švestkový koláč? Zde máme recept, jak upéct vynikající švestkový koláč!
Švestkový koláč z kynutého těsta
Příprava těsta:
- 3 hrnky (1/4 litr) polohrubé mouky
- 1 kávová lžička hladké mouky
- 3/4 – 1 hrnek mléka
- 4 lžíce pískového cukru
- 4 lžíce tuku (Rama, Hera…)
- Půl kostky droždí
- 2 žloutky
- Špetka nastrouhané kůry z dobře omytého citrónu
- 1 balíček vanilkového cukru
- Špetka soli
- 1 lžíce polohrubé mouky na posypání těsta
Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme jednu lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme vzejít kvásek. Osolenou polohrubou mouku smícháme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Vlijeme žloutky rozmíchané ve zbylém mléce, vlahý rozpuštěný tuk a vykynutý klásek. Dle potřeby přidáme vlažné mléko a vypracujeme vláčné těsto. Nesmí se přichytávat na stěny mísy. Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout cca jednu hodinu.
Vykynuté těsto rozválíme na plech nebo do kulaté formy, potom poklademe rozpůlenými švestkami slupkou dolů (můžeme mírně osladit cukrem) a posypeme drobenkou.
Drobenka:
- 3 lžíce hrubé mouky
- 3 lžíce cukru
- Vrchovatá lžíce másla
Vše v míse zpracujeme.
Upečeme v předehřáté troubě (180 °C) do zlatova.
Přeji dobrou chuť.
tohle vypadá kvalitně 😉